7 правила за здравословно хранене при децата

0 коментара0/5

За да расте здраво и жизнено детето ви, то трябва да приема достатъчно количество от трите основни вида храни - белтъчини, въглехидрати, мазнини.

7 правила за здравословно хранене при децата

Основен източник на белтъчини са млякото и млечните продукти, месото и яйцата. Детето ви трябва да изяжда дневно поне чаша мляко, парче сирене или кашкавал, месо 2-3 пъти седмично, по едно яйце през ден.

Въглехидратите са основно гориво за мозъка и са жизнено необходими, но с тях не трябва да се прекалява. Те са основен виновник за затлъстяването и за диабета. Източник на въглехидрати са плодовете, медът, хлябът (за предпочитане типов), макаронените изделия.

В последно време мазнините се анатемосват, но те изграждат клетката, служат за база за производство на хормони и т.н. Качествените мазнини, като краве масло, зехтин трябва да присъстват в детското меню, но без да се прекалява. Маргаринът не се препоръчва.

Излишно е да се дават справки за грамажи и проценти, едва ли някой храни детето си с калкулатор в ръка.

Но е добре да се знаят някои лесни правила, които гарантират здравословно хранене.

1. Кърмете детето си колкото може по-дълго. Кърмата е естествената, човешка храна и задоволява напълно всички нужди на бебето. И най-качественото мляко е от крава, тоест то е за телета.

Ако по някаква причина кърмата намалее или спре, предпочитайте адаптираните млека, те са приготвени така, че млякото максимално да доближава по състав майчиното мляко.

2. Захранете детето с друга храна освен кърма тогава, когато то е готово за това. Ранното захранване, особено с неподходящи храни води до алергии и храносмилателни разстройства. Посъветвайте се с педиатъра за новите храни, не проявявай самоинициатива.

3. Създайте здравословни хранителни навици. Вкусът се култивира. Ако малкото дете не познава вкуса на шоколада например, то няма да проявява интерес към него.

Неправилното хранене, липсата на витамини от плодовете и зеленчуците изтощават имунната система и децата боледуват.

Всички лакомства са вещества, непознати в природата – рафинирано нишесте, оцветители, консерванти, подобряващи вкуса вещества, емулгатори и още стотина Е-та с цифра след тях, от които си нямаме понятие. Избягвате тези храни, те са вредни за организма.

4. Избягвайте и безалкохолните напитки,освен боя и вода, те съдържат и огромно количество захар или друг подсладител, които натоварват панкреаса и разрушават зъбите.

Ако от малко на детето му се  предлагат само здравословни храни, то ще свикне с тях.

5. Създайте подходящ хранителен режим на детето. Малките са различни, различни са и хранителните им навици, нуждата от храна и интервали между храненията. Те ще подскажат какъв да е режимът им на хранене.

Когато детето се храни в определен час, стомахът започва предварително да отделя стомашни сокове с наближаване на времето на хранене. Така храната се усвоява по-лесно и по-добре.

6. Храненето трябва да е приятно, за да е пълноценно. Установено е, че хранителните вещества се усвояват от организма само когато детето се храни с апетит и в приятна обстановка.

Макар и малки, децата имат развито чувство за естетика.

Поднеси храната в красиви съдове, на чиста покривка, подходящи прибори, добре оформена порция. 

Грешна тактика е и разказването на приказки и отвличане на вниманието на детето само и само да хапне нещо.

Ако няма желание за хранене, не се произвеждат стомашни сокове, храносмилането не е качествено и проблемите започват. Като начало болки в корема, газове, колики.

7. И най-важното, никога не насилвайте детето да яде!Това е най-сигурният начин да отгледате злоядо дете.

Още много интересни и практични съвети, как да създадете на детето си здравословни навици за хранене още в ранна възраст, ще научите и разберете от д-р Юлия Григорова, която ще изнесе лекция на тема „Особености на здравословното хранене при деца в ранна детска възраст” от 11:00 часа на 16.11.2013 г. в къта за хранене на Сердика Център в София, където ще се състои поредната среща на школата за родители „Как да пораснем заедно”.

Още от "Дете"

От какво се страхуват децата?

От какво се страхуват децата?

Докато са съвсем малки децата не се боят от нищо. Те наблюдават света около тях и настроенията им зависят от тях самите. Когато започнат да порастват обаче, някъде около осмия месец, се появяват първите признаци на страх.

Децата трябва да получават балансирана закуска

Децата трябва да получават балансирана закуска

От специалистите по хранене знаем колко е важно децата ни да получават балансирано и разнообразно хранене. То е незаменим помощник на децата в училищна възраст, за да растат здрави и силни и да запомнят по-лесно уроците в училище.

Пролетни занимания за децата

Пролетни занимания за децата

Времето се стопля, децата кипят от енергия – пролетта е идеалното време за игри и забавления за цялото семейство. Ето няколко предложения за пролетни занимания за вас и децата.