Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

0 коментара0/5

Чувствителните деца се нуждаят от по-специално внимание и най-вече разбиране. Ето какво трябва да знаем за тези деца и как да им помогнем да се чувстват спокойни и обичани:

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем
 © iStock

Кои са чувствителните деца?

Чувствителността при децата се изразява в избухване в плач при всяка трудна за тях ситуация, отказ или несъгласие с тях от страна на възрастни или връстници. Детето става раздразнително, спира да комуникира, изолира се от останалите. Такива деца често се сравняват с останалите, най-често братя и сестри, и страдат мълчаливо. Тъй като са особено внимателни за това което се случва около тях, чувствителните деца забелязват всеки детайл и са в състояние да възприемат неща, които другите не виждат. Те са много състрадателни и имат нужда да се чувстват разбрани, защото в повечето случаи, и особено когато са по-малки, не разполагат с инструменти, за да общуват с възрастните и другите деца, ясно и недвусмислено  и да изразяват онова, което изпитват.

Техният най-голям проблем е именно невъзможността вербализират и контролират емоциите си. Погълнати от тази вихрушка от чувства, която бушува в тях, те не знаят как да се справят и това ги кара да плачат.  Не обичат изненадите, тъй като същите им доставят дискомфор и не знаят как да реагират. Предпочитат да правят нещата бавно, като избягват конфронтации и резки промени. Лесно се разтройват, не се защитават от по-агресивните си връстници и техните шеги, засрамват се, когато някой ги постави в светлината на прожекторите.

Добави описание

Тези деца са по-специални, те имат развита интуиция, която им помага да разбират чувствата на околните. Растейки развиват способността да възприемат определени ситуации преди другите и да преценяват, когато някой лъже или когато нещо не е наред.

За да им помогнат, родителите не трябва да бъдат резки и настойчиви. Фрази като „Не плачи, защо се срамуваш, не бъди толкова чувствителен” са ще задълбочат проблема, карайки детето да разбира своята чувствителност като дефект. Това впоследствие води до ниско самочувствие, съмнение в собствените способности и качества и затруднение в комуникацията, особено с нови хора.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

   Как да подобрим връзката с детето? >>>

 

 

Как да се държим, ако детето е чувствително?

За да установите отношения между вас и детето ви, които са основани на доверие, трябва да се отнасяте към него с по-голямо внимание и нежност. Ето как да го постигнете:

  • Не го смъмряйте и пред други хора. Това ще привлече вниманието на околните към него, ще го засрами и задълбочи затварянето му в себе си.
  • Не го натоварвайте с прекалено големи очаквания, дори целта ви да е единствено да го стимулирате и насърчите да се справят по-добре в дадена дейност. Окуражавайте всеки негов успех без да го насилвате.
  • Дайте му възможност да се чувства свободно да се държи естествено и да реагира спонтанно. Това ще му покаже, че го приемате такова какво е и че няма нищо срамно в това да показва емоциите си.
  • Помогнете му да се научи да отказва и да приема, от своя страна отказа като възможност, както и осъзнае факта, че всички хора са различни и това не е срамно.
  • Накарайте го да се чувства обичано - това е най-голяма помощ, която може да му дадете, тъй като по този начин ще изградите у детето сигурност – елемент от съществено значение за превръщането му в пълноценна личност, посредством който ще успее да преодолее страха от отхвърляне.

Още от "Дете"

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?

Децата и постите – за и против?

Децата и постите – за и против?

Полезни ли са постите за децата или лишаването от животински продукти може само да навреди на децата. Ето доводите защо децата е хубаво или не да спазват пости.

Занимателни игри – идеалният подарък

Занимателни игри – идеалният подарък

По Коледа магазините се пълнят от хипермодерни играчки. Кукли, коли, роботи се надпреварват за детското внимание, а занимателните игри остават в сянка. Вижте защо занимателните игри са идеалният подарък за децата?