Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

3 коментара0/5

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?
Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е любимец на децата. В техните очи той е старецът, който идва веднъж в годината, носи желаните от тях подаръци и прави всички щастливи. Затова когато настъпи моментът, в който мама и татко трябва да решат дали да подклаждат детските фантазии, те трябва да подходят предпазливо и деликатно.

Много родители са на мнение, че не трябва да се казва истината за Дядо Коледа. Повечето деца сами достигат до извода, че белобрадият старец е измислен, и всъщност разговорът става безпредметен. Между 6 и 9 годишна възраст вярата в магиите и фантазиите е изместена от логическото мислене и разума. Идват въпроси като „Как Дядо Коледа идва у нас, като си нямаме комин?“ или „Защо никога до сега не съм го чул да идва?“.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Когато съмненията станат по-сериозни, детето обикновено пита директно родителите каква е истината за Дядо Коледа. Най-добре не отговаряйте с еднозначно „да“ или „не“, а по-скоро отвърнете с въпроса „Ти как мислиш“. Според разсъжденията на детето ще прецените дали е добре да му кажете, че белобрадият старец е измислен герой, или да оставите темата отворена за по-късен етап.

Някои майки и  татковци предпочитат да запазят истината за Дядо Коледа за себе си, защото се тревожат, че детето ще се разстрои прекалено много и ще загуби не само любим герой, но и доверие в своите родители, като започне да поставя под съмнение думите им.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Други пък вярват, че именно това е причината да се разкрие истината за Дядо Коледа – за да спрат да лъжат децата си, като ги откъсват от реалния свят и поддържат една фантазия жива. В случай, че не искате да сте прекалено сурови и директни, сами изберете коя от историите за белобрадия старец да разкажете – за Св. Никълъс, който е живял преди време, или за Дядо Коледа, който живее в Лапландия и има реален адрес, но не прави материални подаръци, а раздава усмивки и любов.

И накрая, ако все пак сте решили да кажете истината за Дядо Коледа, обяснете на детето, че не пълния чувал с подаръци прави празниците толкова хубави, а моментите, когато семейството се събира и се радва на най-големия подарък – взаимната обич и привързаност.  

14.12.2015/ Христина Спасова

3 коментарaДобави коментар »

jasmin1

От jasmin124.12.2015, 12:34 ч.

Желая на всички в Розали много Щастие ,Здраве и Късмет . [Линк]

Виж всички коментари за "Да кажем ли истината за Дядо Коледа?".

Още от "Дете"

Коледни подаръци за детето

Коледни подаръци за детето

Децата и подаръците са неразривно свързани. Ако има някой, който най-силно и с огромно нетърпение чака Коледа и Нова година, това е вашият мъник.

Детето - добрият помощник на мама

Детето - добрият помощник на мама

Освен да е вечно цапащо и обръщащо къщата наопаки, детето може да бъде прекрасен домашен помощник. Само му дайте шанс да развихри потенциала си.

10 незабравими споменa от детството ви

10 незабравими споменa от детството ви

Какво е първото нещо, за което се сещате, когато става дума за детството ви? Навярно и вие имате безценно богатство от дузина незабравими спомени, които ви връщат с усмивка и носталгия към миналото.