Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

3 коментара0/5

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?
Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е любимец на децата. В техните очи той е старецът, който идва веднъж в годината, носи желаните от тях подаръци и прави всички щастливи. Затова когато настъпи моментът, в който мама и татко трябва да решат дали да подклаждат детските фантазии, те трябва да подходят предпазливо и деликатно.

Много родители са на мнение, че не трябва да се казва истината за Дядо Коледа. Повечето деца сами достигат до извода, че белобрадият старец е измислен, и всъщност разговорът става безпредметен. Между 6 и 9 годишна възраст вярата в магиите и фантазиите е изместена от логическото мислене и разума. Идват въпроси като „Как Дядо Коледа идва у нас, като си нямаме комин?“ или „Защо никога до сега не съм го чул да идва?“.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Когато съмненията станат по-сериозни, детето обикновено пита директно родителите каква е истината за Дядо Коледа. Най-добре не отговаряйте с еднозначно „да“ или „не“, а по-скоро отвърнете с въпроса „Ти как мислиш“. Според разсъжденията на детето ще прецените дали е добре да му кажете, че белобрадият старец е измислен герой, или да оставите темата отворена за по-късен етап.

Някои майки и  татковци предпочитат да запазят истината за Дядо Коледа за себе си, защото се тревожат, че детето ще се разстрои прекалено много и ще загуби не само любим герой, но и доверие в своите родители, като започне да поставя под съмнение думите им.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Други пък вярват, че именно това е причината да се разкрие истината за Дядо Коледа – за да спрат да лъжат децата си, като ги откъсват от реалния свят и поддържат една фантазия жива. В случай, че не искате да сте прекалено сурови и директни, сами изберете коя от историите за белобрадия старец да разкажете – за Св. Никълъс, който е живял преди време, или за Дядо Коледа, който живее в Лапландия и има реален адрес, но не прави материални подаръци, а раздава усмивки и любов.

И накрая, ако все пак сте решили да кажете истината за Дядо Коледа, обяснете на детето, че не пълния чувал с подаръци прави празниците толкова хубави, а моментите, когато семейството се събира и се радва на най-големия подарък – взаимната обич и привързаност.  

14.12.2015/ Христина Спасова

3 коментарaДобави коментар »

jasmin1

От jasmin124.12.2015, 12:34 ч.

Желая на всички в Розали много Щастие ,Здраве и Късмет . [Линк]

Виж всички коментари за "Да кажем ли истината за Дядо Коледа?".

Още от "Дете"

Втори език - от коя възраст?

Втори език - от коя възраст?

Когато деца учат чужди езици, важи правилото „колкото по-рано, толкова по-добре". В ранна възраст детето не приема изучаването на непознатия език като учене, а по-скоро като игра, която несъзнателно го развива.

Децата и домашните задължения

Децата и домашните задължения

Домашните задължения учат децата на отговорност, на организация и самодисциплина, помагат им в моменти, когато дойде време да станат по-самостоятелни. Какво трябва да знаем за децата и участието им в домакинството?

Съвети за първите седем на детето

Съвети за първите седем на детето

Първите седем години на детето са най-важни за неговото възпитание. Това го знаят и малки и големи. Само че след многото прочетени книги и чути съвети, понякога започваме да се объркваме кое е правилно и кое не.