Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

3 коментара0/5

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?
Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е любимец на децата. В техните очи той е старецът, който идва веднъж в годината, носи желаните от тях подаръци и прави всички щастливи. Затова когато настъпи моментът, в който мама и татко трябва да решат дали да подклаждат детските фантазии, те трябва да подходят предпазливо и деликатно.

Много родители са на мнение, че не трябва да се казва истината за Дядо Коледа. Повечето деца сами достигат до извода, че белобрадият старец е измислен, и всъщност разговорът става безпредметен. Между 6 и 9 годишна възраст вярата в магиите и фантазиите е изместена от логическото мислене и разума. Идват въпроси като „Как Дядо Коледа идва у нас, като си нямаме комин?“ или „Защо никога до сега не съм го чул да идва?“.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Когато съмненията станат по-сериозни, детето обикновено пита директно родителите каква е истината за Дядо Коледа. Най-добре не отговаряйте с еднозначно „да“ или „не“, а по-скоро отвърнете с въпроса „Ти как мислиш“. Според разсъжденията на детето ще прецените дали е добре да му кажете, че белобрадият старец е измислен герой, или да оставите темата отворена за по-късен етап.

Някои майки и  татковци предпочитат да запазят истината за Дядо Коледа за себе си, защото се тревожат, че детето ще се разстрои прекалено много и ще загуби не само любим герой, но и доверие в своите родители, като започне да поставя под съмнение думите им.

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Други пък вярват, че именно това е причината да се разкрие истината за Дядо Коледа – за да спрат да лъжат децата си, като ги откъсват от реалния свят и поддържат една фантазия жива. В случай, че не искате да сте прекалено сурови и директни, сами изберете коя от историите за белобрадия старец да разкажете – за Св. Никълъс, който е живял преди време, или за Дядо Коледа, който живее в Лапландия и има реален адрес, но не прави материални подаръци, а раздава усмивки и любов.

И накрая, ако все пак сте решили да кажете истината за Дядо Коледа, обяснете на детето, че не пълния чувал с подаръци прави празниците толкова хубави, а моментите, когато семейството се събира и се радва на най-големия подарък – взаимната обич и привързаност.  

14.12.2015/ Христина Спасова

3 коментарaДобави коментар »

jasmin1

От jasmin124.12.2015, 12:34 ч.

Желая на всички в Розали много Щастие ,Здраве и Късмет . [Линк]

Виж всички коментари за "Да кажем ли истината за Дядо Коледа?".

Още от "Дете"

Преживява ли детето ви бебешки пубертет?

Преживява ли детето ви бебешки пубертет?

Наистина ли 2-годишните изпадат в състояние, наречено бебешки пубертет? Или бебешкият пубертет е измислен термин, който да успокои родителите и да обясни неадекватното поведение на детето им?

Скритите послания на детските рисунки

Скритите послания на детските рисунки

Ако искате да опознаете детето си и да разгадаете чувствата и мислите му, обърнете внимание на рисунките му. В тях се крие много повече информация отколкото си мислите. Ето какво означават детските рисунки и как да ги разкодирате?

Идеи за детски коледни партита

Идеи за детски коледни партита

Организирайте за детето си най-приказното коледно парти със Снежанка, Дядо Коледа, джудже, украсена елха, много подаръци и сбъднете една приказна детска мечта.