Децата и пролетната умора

0 коментара0/5

Пролетната умора е присъща не само за възрастните, но и за децата. Разберете кои са най-ефективните средства, които облекчават умора и нервност при най-малките.

Децата и пролетната умора
 © istockphoto.com

Преходът от зимата към пролетта не е безболезнен, дори и за най-малките. В действителност, не е необичайно, че децата показват също, така наречените типични симптоми на пролетната умора  -  отпадналост, загуба на апетит, раздразнителност и безсъние, при други симптомите с противоположна насока – хеперактивност, безпокойнство и т.н. Как могат помогнат родителите за облекчаване на това неразположение?

Правилно хранене

Добави описание

В този период е особено важно да се гарантира приемането на всички важни хранителни вещества за детския организъм, като същевременно се редуцира количеството на приеманите животински мазнини, рафинирани брашна и захари. Това означава, че децата трябва да приемат повече сезонните плодове и зеленчуци (дори под формата на шейкове и фрешове), пълнозърнести храни, леки протеини (бяло месо, риба на пара, яйца, прясно сирене) и вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо е важна семейната вечеря за децата? >>>

Пчелните продукти – мед, пчелно млечице и т.н. също са считани за ефективни решения в борбата с пролетната умора при децата. Особено полезно е пчелното млечице, което е богато на витамини, микроелементи и ензими. Пчелният прашец също е полезен, стига да не бъде алерген.

В случаите, когато децата нямат апетит са подходящи плодовете от трънкаНатурален и много ефекасен продукт, този храст помага за възвръщането на апетита при малките деца ненасилствено.

Приемане на витамини и минерали

Добави описание

За да се възвърне добрия физически и психически тонус на детето, е необходимо то да приема витамин В (който може да се набавя чрез яйца, пълнозърнести култури, риба и мляко) и витамин С (който се съдържа в цитросовите плодове, зелените зеленчуци и ябълките). Освен това са полезни приемането на магнезии, фосфор, мед, цинк и желязо. Приемани както като добавки, така и чрез храната, детето ще се чувства по-енергично и щастиливо, а организмът му ще бъде тонизиран през целия ден.

Осигуряване на пълноценен сън

Добави описание

Промяната в продължителността на деня и покачването на температурите могат да нарушат нормалния ритъм на съня. Липсата на качествен сън от своя страна води на нарушаване на концентранцията и раздразнителност. Ето защо режимът на заспиване е особен важен в този период.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Детето и следобедния сън >>>

Хигиената на съня, която се изразява в определен час на заспиване, избягване на гледане на телевизия и стоене пред таблет или телефон преди лягане, както и забрана за приемане на вредни храни, които неизменно имат стимулиращо действие върху детето, са важни стъпки в посока уталожване на сиптомите на пролетната умора.

Физическа активност

Добави описание

Също така не бива да бъдат пренебрегвани физическата активност и времето прекарвано в игри на открито.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Отделете време за повече разходки на открито с вашето дете. Инициирайте и насърчавайте всеки негов интерес към даден спорт. Спортът е едно от най-добрите и ефективни средства за преборване на пролетната умора.

27.03.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Децата и пролетната умора".

Още от "Дете"

С деца на екскурзия

С деца на екскурзия

Лятната отпуска е идеалното време за планиране на екскурзия, а пътуването може да се окаже голямо приключение и за децата. Тогава обаче родителите трябва добре да си подготвят домашното, за да си осигурят безпроблемна ваканция. С деца на екскурзия – какво трябва да знаете.

Спортът при деца с астма – съвети и правила

Спортът при деца с астма – съвети и правила

Ето кои са петте неща, които трябва да знаете за връзката между спортуването и астмата при децата.

С какво да ангажирате детето за Великден?

С какво да ангажирате детето за Великден?

Напоследък децата свързват празниците и ваканциите с повече свободно време, което необезпокоявано да прекарат пред компютъра с филми и игри. Вижте как да отделите погледа на малчугана от монитора по великденските празници и да прекарате повече време с децата си.