Децата и пролетната умора

0 коментара0/5

Пролетната умора е присъща не само за възрастните, но и за децата. Разберете кои са най-ефективните средства, които облекчават умора и нервност при най-малките.

Децата и пролетната умора
 © istockphoto.com

Преходът от зимата към пролетта не е безболезнен, дори и за най-малките. В действителност, не е необичайно, че децата показват също, така наречените типични симптоми на пролетната умора  -  отпадналост, загуба на апетит, раздразнителност и безсъние, при други симптомите с противоположна насока – хеперактивност, безпокойнство и т.н. Как могат помогнат родителите за облекчаване на това неразположение?

Правилно хранене

Добави описание

В този период е особено важно да се гарантира приемането на всички важни хранителни вещества за детския организъм, като същевременно се редуцира количеството на приеманите животински мазнини, рафинирани брашна и захари. Това означава, че децата трябва да приемат повече сезонните плодове и зеленчуци (дори под формата на шейкове и фрешове), пълнозърнести храни, леки протеини (бяло месо, риба на пара, яйца, прясно сирене) и вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо е важна семейната вечеря за децата? >>>

Пчелните продукти – мед, пчелно млечице и т.н. също са считани за ефективни решения в борбата с пролетната умора при децата. Особено полезно е пчелното млечице, което е богато на витамини, микроелементи и ензими. Пчелният прашец също е полезен, стига да не бъде алерген.

В случаите, когато децата нямат апетит са подходящи плодовете от трънкаНатурален и много ефекасен продукт, този храст помага за възвръщането на апетита при малките деца ненасилствено.

Приемане на витамини и минерали

Добави описание

За да се възвърне добрия физически и психически тонус на детето, е необходимо то да приема витамин В (който може да се набавя чрез яйца, пълнозърнести култури, риба и мляко) и витамин С (който се съдържа в цитросовите плодове, зелените зеленчуци и ябълките). Освен това са полезни приемането на магнезии, фосфор, мед, цинк и желязо. Приемани както като добавки, така и чрез храната, детето ще се чувства по-енергично и щастиливо, а организмът му ще бъде тонизиран през целия ден.

Осигуряване на пълноценен сън

Добави описание

Промяната в продължителността на деня и покачването на температурите могат да нарушат нормалния ритъм на съня. Липсата на качествен сън от своя страна води на нарушаване на концентранцията и раздразнителност. Ето защо режимът на заспиване е особен важен в този период.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Детето и следобедния сън >>>

Хигиената на съня, която се изразява в определен час на заспиване, избягване на гледане на телевизия и стоене пред таблет или телефон преди лягане, както и забрана за приемане на вредни храни, които неизменно имат стимулиращо действие върху детето, са важни стъпки в посока уталожване на сиптомите на пролетната умора.

Физическа активност

Добави описание

Също така не бива да бъдат пренебрегвани физическата активност и времето прекарвано в игри на открито.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Отделете време за повече разходки на открито с вашето дете. Инициирайте и насърчавайте всеки негов интерес към даден спорт. Спортът е едно от най-добрите и ефективни средства за преборване на пролетната умора.

27.03.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Децата и пролетната умора".

Още от "Дете"

Къде да заведете детето на коледно парти?

Къде да заведете детето на коледно парти?

Време е и тази година да помислите как да изненадате детето си за Коледа. Подаръците са ясни, но какво ще кажете да ги комбинирате с едно коледно детско парти, а защо не и детска коледна работилничка... но за нея по-нататък ще ви споделим идеята си!?

Възпитава ли наказанието?

Възпитава ли наказанието?

Много родители прибягват към наказанието като метод за възпитаниет на детето, докато други категорично го отхвърлят. Възпитава ли наказанието и за какво трябва да се внимава, когато се стигне до него?

Децата в ролята на учители

Децата в ролята на учители

От децата си може да научите много, те са една истинска енциклопедия, стига да виждате това, което ви показват, и чувате това, което ви казват. „Държиш се като дете“ може да бъде не само упрек към възрастните, но и комплимент за добре науче