10 въпроса и отговора за децата през зимата

0 коментара0/5

Студеното време през зимата носи със себе си дълъг списък от въпроси, които много родители си задават по отношение на децата си. Ето някои от тях.

10 въпроса и отговора за децата през зимата
 © istockphoto.com

Кога най-рано може да изведете бебето на зимна разходка?

На новороденото са му нужни около 15-20 дни за климатизация у дома, като е важно да проветрявате често стаята му и да го “разхождате” на терасата, облечено като за навън. Така истинската зимна разходка няма да го шокира.

Вижте още:На зимна разходка с бебето >>>

Калява ли студа?

Разходката на детето при сух студ, особено в комбинация със слънце, е най-добрият начин да го калите. Студът действа енергизиращо, освежаващо и убива вирусите. Студът, обаче, в комбинация с влага и вятър, е нещо, което по-скоро би разболяло детето.

Вижте още:

Закаляване на бебето >>>
Скандинавски бебета спят на студа за каляване >>> 

Как да облечете детето през зимата?

Като зелка, така че винаги да може да сваляте, обличате и сменяте дрехи в зависимост от това дали детето ви се движи, спи навън, или пък времето постоянно се променя от слънчево към мрачно.

Ако става въпрос за бебе в количка, правилото е една дрешка в повече в сравнение с вашето зимно облекло. Все пак вие се движите, а то не. Когато, обаче, детето ви е по-голямо и енергията му е нестихваща, няма да сбъркате, ако го облечете с един кат дрехи по-малко от вас.

И не правете грешката да опаковате устата и носа на детето с шал. Така то вдишва влажния въздух, който е издишало, а това е предпоставка за настинки. Много по-полезно е детето да диша студен и свеж въздух, но е важно да го научите това да става само през носа. Дишането на студен въздух през устата също е предпоставка за редица болести.

При каква температура зимната разходка е полезна?

Ако термометърът сочи не по-ниска температура от -5 градуса, няма вятър и мъгла, то няма причина да не разходите детето навън. Е, може би разходката ви няма да е от най-продължителните – някъде около час, а може и повече, ако е слънчево и детето се движи. 

Как да разберете дали на детето му е студено?

Проверявайте от време на време ходилата на детето дали са топли, защото често настинките тръгват от замръзнали крака. Ако пък сте на разходка с бебе, проверявайте дали отзад врата и гърба му са топли. Признаци на замръзване са също сънливост, бледо лице с твърде зачервени бузи и нос. 

Колко дълга да бъде зимната ви разходка с дете в студа?

Ако редовно проверявате дали му е студено и отговорът е "Не", то тогава няма нищо по-полезно от активна игра навън или качествен сън в количка. При това положение няма проблем детето ви да стои навън дори 2-3 часа при ниски температури.

Добави описание

Как да защитите кожата на детето от студа?

Понякога децата си играят с часове навън, а това води до замръзване най-често на бузите, устните и носа. Кожата става зачервена и започва да се лющи. За да предотвратите това, всеки път, преди да излезете на разходка, мажете детето със защитен крем за студено време, който ще намерите във всяка аптека. Използвайте и слънцезащитна козметика за деца в случай, че студът е комбиниран с ярко слънце, и особено, ако сте на разходка в планината.

Как да осигурите топла разходка на детето си през зимата?

Със сигурност решението не е да го облечете с половината дрехи от гардероба му, а да го облечете с правилните дрехи. 

Пример:

Една памучна дреха, върху нея една поларена дреха (този тип материи са леки и в същото време много топли), елече/жилетка (в случай, че е по-студено), яке с поларена подплата и външна промазана материя, която да предпазва от вятър и вода. Водо и ветроустойчиво долнище, а под него клин или чорапогащник.

Важно е да знаете също, че повече топлят широките дрехи (същото важи и за обувките), а тези по тялото по-скоро имат обратния ефект. И не забравяйте да носите и резервни дрехи, в случай, че детето се намокри и т.н.

Вземете със себе си и термос с топла напитка за детето. Дори и през зимата, децата ожадняват след много игра, а топлата напитка не само ще утоли жаждата, но и ще подейства сгряващо.

Какво да правите, ако детето се изпоти?

Ако след активна игра в студа детето се е изпотило, не бързайте да го разкопчавате, разсъбличате, да махате и сменяте дрехи. Намерете му занимание до вас на пейката (или където се намирате), докато потта не изсъхне. Тогава може да разсъблечете детето, да го облечете с нещо по-леко или да махнете някой кат от дрехите му. Ако пък най-долната му блуза е мокра от изпотяването, най-добре да пропуснете преобличането и да се насочите към вкъщи, за да избегнете разболяване. 

Как стои въпроса със зимните разходки, ако детето е болно?

Детето навярно е отпаднало, когато е болно, така че надали разходката ще е това, за което си мечтае. Изчакайте 2-3 дни и тогава започнете да го изкарвате за по 20-30 мин, два пъти на ден. Студът няма да му навреди, а ще го освежи и дори ще подпомогне оздравителния процес.

15.12.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 въпроса и отговора за децата през зимата".

Още от "Дете"

Късогледството при децата

Късогледството при децата

Децата трябва да бъдат наблюдавани от най-ранна възраст, за да може всяко смущение в очите да бъде своевременно забелязано и отстранено или поне навременно да бъде започнато лечение.

Съвети за първите седем на детето

Съвети за първите седем на детето

Първите седем години на детето са най-важни за неговото възпитание. Това го знаят и малки и големи. Само че след многото прочетени книги и чути съвети, понякога започваме да се объркваме кое е правилно и кое не.

Как да изберете подходяща детска градина?

Как да изберете подходяща детска градина?

Няма родител, който да не се интересува в каква детска градина и сред какви учители ще попадне детето му. Ето защо всеки родител прави сериозно проучване, преди да избере подходяща детска градина.