10 въпроса и отговора за децата през зимата

0 коментара0/5

Студеното време през зимата носи със себе си дълъг списък от въпроси, които много родители си задават по отношение на децата си. Ето някои от тях.

10 въпроса и отговора за децата през зимата
 © istockphoto.com

Кога най-рано може да изведете бебето на зимна разходка?

На новороденото са му нужни около 15-20 дни за климатизация у дома, като е важно да проветрявате често стаята му и да го “разхождате” на терасата, облечено като за навън. Така истинската зимна разходка няма да го шокира.

Вижте още:На зимна разходка с бебето >>>

Калява ли студа?

Разходката на детето при сух студ, особено в комбинация със слънце, е най-добрият начин да го калите. Студът действа енергизиращо, освежаващо и убива вирусите. Студът, обаче, в комбинация с влага и вятър, е нещо, което по-скоро би разболяло детето.

Вижте още:

Закаляване на бебето >>>
Скандинавски бебета спят на студа за каляване >>> 

Как да облечете детето през зимата?

Като зелка, така че винаги да може да сваляте, обличате и сменяте дрехи в зависимост от това дали детето ви се движи, спи навън, или пък времето постоянно се променя от слънчево към мрачно.

Ако става въпрос за бебе в количка, правилото е една дрешка в повече в сравнение с вашето зимно облекло. Все пак вие се движите, а то не. Когато, обаче, детето ви е по-голямо и енергията му е нестихваща, няма да сбъркате, ако го облечете с един кат дрехи по-малко от вас.

И не правете грешката да опаковате устата и носа на детето с шал. Така то вдишва влажния въздух, който е издишало, а това е предпоставка за настинки. Много по-полезно е детето да диша студен и свеж въздух, но е важно да го научите това да става само през носа. Дишането на студен въздух през устата също е предпоставка за редица болести.

При каква температура зимната разходка е полезна?

Ако термометърът сочи не по-ниска температура от -5 градуса, няма вятър и мъгла, то няма причина да не разходите детето навън. Е, може би разходката ви няма да е от най-продължителните – някъде около час, а може и повече, ако е слънчево и детето се движи. 

Как да разберете дали на детето му е студено?

Проверявайте от време на време ходилата на детето дали са топли, защото често настинките тръгват от замръзнали крака. Ако пък сте на разходка с бебе, проверявайте дали отзад врата и гърба му са топли. Признаци на замръзване са също сънливост, бледо лице с твърде зачервени бузи и нос. 

Колко дълга да бъде зимната ви разходка с дете в студа?

Ако редовно проверявате дали му е студено и отговорът е "Не", то тогава няма нищо по-полезно от активна игра навън или качествен сън в количка. При това положение няма проблем детето ви да стои навън дори 2-3 часа при ниски температури.

Добави описание

Как да защитите кожата на детето от студа?

Понякога децата си играят с часове навън, а това води до замръзване най-често на бузите, устните и носа. Кожата става зачервена и започва да се лющи. За да предотвратите това, всеки път, преди да излезете на разходка, мажете детето със защитен крем за студено време, който ще намерите във всяка аптека. Използвайте и слънцезащитна козметика за деца в случай, че студът е комбиниран с ярко слънце, и особено, ако сте на разходка в планината.

Как да осигурите топла разходка на детето си през зимата?

Със сигурност решението не е да го облечете с половината дрехи от гардероба му, а да го облечете с правилните дрехи. 

Пример:

Една памучна дреха, върху нея една поларена дреха (този тип материи са леки и в същото време много топли), елече/жилетка (в случай, че е по-студено), яке с поларена подплата и външна промазана материя, която да предпазва от вятър и вода. Водо и ветроустойчиво долнище, а под него клин или чорапогащник.

Важно е да знаете също, че повече топлят широките дрехи (същото важи и за обувките), а тези по тялото по-скоро имат обратния ефект. И не забравяйте да носите и резервни дрехи, в случай, че детето се намокри и т.н.

Вземете със себе си и термос с топла напитка за детето. Дори и през зимата, децата ожадняват след много игра, а топлата напитка не само ще утоли жаждата, но и ще подейства сгряващо.

Какво да правите, ако детето се изпоти?

Ако след активна игра в студа детето се е изпотило, не бързайте да го разкопчавате, разсъбличате, да махате и сменяте дрехи. Намерете му занимание до вас на пейката (или където се намирате), докато потта не изсъхне. Тогава може да разсъблечете детето, да го облечете с нещо по-леко или да махнете някой кат от дрехите му. Ако пък най-долната му блуза е мокра от изпотяването, най-добре да пропуснете преобличането и да се насочите към вкъщи, за да избегнете разболяване. 

Как стои въпроса със зимните разходки, ако детето е болно?

Детето навярно е отпаднало, когато е болно, така че надали разходката ще е това, за което си мечтае. Изчакайте 2-3 дни и тогава започнете да го изкарвате за по 20-30 мин, два пъти на ден. Студът няма да му навреди, а ще го освежи и дори ще подпомогне оздравителния процес.

15.12.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 въпроса и отговора за децата през зимата".

Още от "Дете"

Вреди ли телевизията на децата?

Вреди ли телевизията на децата?

Една от причините телевизията да има силен ефект върху децата между 4 и 6 години е обстоятелството, че те имитират всичко, което са видели.

Как да научите децата си да се хранят здравословно?

Как да научите децата си да се хранят здравословно?

Децата са склонни да имитират другите! Ако мама и татко преяждат, така ще прави и детето. Ако те ядат салати, и то ще яде салати. Децата се учат от примера, който им давате, а не от това, което им казвате.

Децата и стресът

Децата и стресът

Стресът е проблем, който обикновено свързваме с възрастните. Но в последно време този проблем все по-често засяга и децата.