Детето - добрият помощник на мама

0 коментара0/5

Освен да е вечно цапащо и обръщащо къщата наопаки, детето може да бъде прекрасен домашен помощник. Само му дайте шанс да развихри потенциала си.

Детето - добрият помощник на мама
 © istockphoto.com

Престанете с вечните забрани - "Не пипай това!", "Остави на мен!", "Върви си в стаята докато почистя." Детето няма как да ви бъде в помощ, ако не го оставяте да опита, дори това да ви коства в началото да отделяте два пъти повече време за чистене, подреждане, сгъване на прането и т.н. Ако за вас това са досадни домакински задачи, за детето е забавна игра, в която искат да участват, а вие им забранявате.

Позволявайки на детето да бъде ваш верен помощник, не само ангажирате вниманието му с интересна за него физическа активност, но го възпитавате във важни неща като да подрежда стаята си, да почиства това, което само е е изцапало и като цяло да цени труда ви, който полагате, за да бъде домът ви прилежен и уютен.

Добави описание

Ето и няколко идеи как да направите детето активен участник в домакинстването:

  • Позволете на детето да участва в почистването с прахосмукачка, дори това означава да я язди като конче или да я бута като камионче. Купете му собствена прахосмукачка - играчка, с която детето наистина ще се чувства точно като вас.
  • Когато готвите, сложете продуктите в дълбока купа и дайте на детето да ги бърка (тесто за кекс, яйца за омлет, кисело мляко с мюсли и т.н.). Играта с ориз, фасул, брашно също попада в категория любими на децата, но там шансът за пълна бъркотия е огромен.
  • Тогава пък може да запознаете детето с лопатката и метлата. Може да му отстъпите своите, а може и да го оборудвате с детски такива, напълно функционални, с които детето ще събира трохи и разпилян ориз, редом с вас.
  • Включете детето в пускането на пералнята и простирането. Децата обичат да натискат копчета, да виждат как светват лампички и барабанът на пералнята започва да се върти. А после с ентусиазъм ви подават мокрите дрехи от легена, за да ги прострете.
  • Къпането може да се превърне в страхотна игра, ако връчите на детето една четка и малко течен сапун. Малкият помощник на драго сърце ще ви измие банята и дори няма да иска да излиза от нея. 
  • Друг любим домакински инструмент на децата е мопа. Но тъй като е една идея по-голям от необходимото за едно малко дете, вземете детски такъв или пък стъклочистачка, която е идеално копие на мопа, но доста по-малка. Наред с мопа, може да осигурите на детето също микрофибърна кърпа за прах, пулверизатор, пълен само с вода. Няма по-забавни и възпитателни играчки.
  • Градинарстването е друг любим момент за децата - копаенето с лопатка в саксиите, поливането с малка лейка, пръскането на цветята с пулверизатор.

23.03.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детето - добрият помощник на мама".

Още от "Дете"

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Редно ли е да се купува скъпа техника на децата?

Редно ли е да се купува скъпа техника на децата?

Днешните деца се раждат в ерата на технологиите, затова още от малки успяват безпроблемно да намерят общ език с тях и да се впишат в средата. Но правилно ли е да се купува скъпа техника на малчуганите или това е подход, който вреди на възпитанието?

Детска градина или детегледачкa

Детска градина или детегледачкa

Дните на майчинството вече отминават. Идва денят, в който трябва да се върнете на работното си място и да поемете ангажиментите, които бяхте загърбили за година-две.