Детето и нощния сън – защо се буди?

0 коментара0/5

Мечтата на всяка недоспала майка след няколко месеца или години бодърстване през нощта е как да научи детето да спи непробудно. Но за целта нека първо си отговорим на въпроса защо децата се будят през нощта?

Детето и нощния сън – защо се буди?

Всъщност всеки човек, независимо от възрастта, се буди по 5-6 пъти през нощта, когато преминава през различните фази на съня.

Вижте още: Безсъние и сън >>>

Някои деца бързо се научават сами и по естествен начин да продължават съня си, но други по-емоционални се нуждаят от вашата намеса. На много родители, които имат деца до 3-4 годинки, им се налага да стават при всяко едно от всичките среднощни събуждания на детето, като го успокояват с думи, дават му вода, мляко, биберон, гушкат го и го люшкат, четат книжка, ако се налага и прочие.

Освен преминаването през фазите на съня, има и още много причини децата да се будят нощем.

Когато говорим за бебе до 6 месеца, проблемът с неспокойния сън може да се дължи на глад (в началото бебетата се нуждаят от кърма или мляко на всеки 3 часа приблизително), колики, дискомфорт в резултат от пълен памперс. В първите месеци от живота си децата не различават нощ и ден, заради което нищо чудно да се събудят в 3 през нощта с ококорени очи, пълни с енергия и готови да си играят. Ако пък детето ползва биберон докато спи, нещо обичайно е да се буди през нощта и да плаче за него, ако го е изпуснало от устата.

Вижте още:  От колко сън се нуждае бебето? >>>

Добави описание

Между 6 и 12 месеца пък се появяват други дразнители, които нарушават съня – поникването на първите бебешки зъби. Болката е в състояние не само да събуди бебето, но и да е причина за неутешим и продължителен среднощен рев.

Вижте още: 7 въпроса за бебешките зъби >>>

Неспокойният нощен сън в тази възраст се дължи също на прекалена превъзбуда - бебето си е играло до късно, било е на рожден ден, срещало се е с много хора и т.н. А има и бебета, които се будят просто по навик, защото са свикнали да пият вода, мляко или да бъдат кърмени през нощта. За тях шишето или гърдата е идеалното приспивателно, от което не виждат причина да се отказват.

Между 1 и 3 години децата са далеч по-осъзнати и съответно причините за буденето им през нощта се променят. Това е възрастта, в която децата започват да се страхуват от тъмното (особено, ако са заплашвани с герои като Торбалан, Кумчо Вълчо и т.н.), страхуват се мама и тати да не ги изоставят и се будят, за да се уверят в обратното. Ако пък родители отсъстват за няколко дни или седмица и бабите гледат детето, това също сериозно може да влоши съня.

Вижте още:  Детето и неговите страхове >>>

В тази възраст децата са много емоционални и чувствителни и живо преживяват всички събития през деня и като цяло в живота им, което се отразява и на съня им. Това може да е причината детето да бълнува, плаче, да се мята в леглото, да говори на сън, а когато отидете при него, то да е със затворени очи или да ви гледа, без да ви вижда в полузаспало състояние.

Добави описание

Характерни за тази възраст са и детските кошмари, както и поникването на кучешките зъби и кътниците, които допълнително могат да влошат нощния сън. Макар и по-рядко, причина за нощното будене може да бъде и късната вечеря и тежката храна. Късното лягане и използването на таблети и телефони преди сън също неминуемо водят да среднощно будене.

Вижте още:
Пазете децата от вредното влияние на екрана >>>

02.02.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детето и нощния сън – защо се буди?".

Още от "Дете"

Децата и постите – за и против?

Децата и постите – за и против?

Полезни ли са постите за децата или лишаването от животински продукти може само да навреди на децата. Ето доводите защо децата е хубаво или не да спазват пости.

Какво да подарите на детето за Коледа

Какво да подарите на детето за Коледа

Коледа е незабравим момент за всяко дете с красивите украси, снежните човеци, приказната елха и разбира се подаръците. Подаръкът е най-важното, за да бъде пълна магията на Коледа за децата. Какво ще подарите на детето си обаче си остава вечната загадка.

Кога играта с храна е позволена и полезна за децата?

Кога играта с храна е позволена и полезна за децата?

"Не си играй с храната!" е реплика, която всеки родител изрича многократно. Но вместо постоянно да викате по детето си, ето как да му позволите да си играе с храната и това да има ползотворен ефект върху него.