Детето и следобедния сън

0 коментара0/5

Следобедният сън е едно от най-омразните за децата неща още от детската градина, където той е задължителен. Но наистина ли следобедният сън е толкова важен и полезен за децата или е просто хитър начин как родителите да отдъхнат поне час от грижите за Денис белята?

Детето и следобедния сън

Що се отнася до следобедния сън, някои деца с удоволствие биха поспали, но за други задължението да спят следобед, безкрайното въртене и взирането в тавана са истински кошмар.

След задължението да си изядат всичко, дори и това, което не обичат, второто най-омразно нещо за много деца в детската градина е задължителният следобеден сън.

Защо е важен следобедния сън за децата?

Щом на детето не му се спи, значи организмът му не се нуждае от сън и не бива да го караме да спи насила следобедно време. Така ли е наистина?

Факт е, че децата са безкрайно енергични, истински роботчета, винаги готови за още и още игри. Но макар и да не го осъзнават, организмът им се нуждае от почивка или иначе казано така необходимият следобеден сън. Докато спят, децата си почиват не само физически, но и психически, тъй като те са откриватели и с всеки изминал ден детският мозък асимилира нови и нови форми, образи, знания, впечатления и т.н.

Детето и следобедния сън

По време на следобедния сън цялата тази информация бива обработена и запаметена, като така се освобождава място за още нови неща, с които ще се сблъскат децата до края на деня.

Следобедният сън е важен и полезен за децата, тъй като спомага за правилния растеж на детския организъм (по време на сън се отделят по-големи количества от хормона на растежа).

Как да накарате детето да спи следобед?

Обикновено децата правят всичко друго, но не и това, което се очаква от тях. Бърборят, играят си с нещо в леглото, ако са в детската градина, решават, че трябва да събудят връстниците си. А дори и да им се спи, само мисълта, че следобедният сън е задължителен, ги кара напук да стоят будни и да правят пакости.

Ето няколко начина да приспите детето следобед:

  • Постарайте се в началото на деня детето да е изхабило достатъчно енергия в игри, за да се нуждае от почивка, или иначе казано следобеден сън, както и да е обядвало добре, тъй като храненето ангажира мозъка с храносмилателна дейност, а на човек му се приспива.
  • Разкажете приказка на детето, но достатъчно увлекателна, за да задържите вниманието му и да го разсеете от желанията му да се върти или да става от леглото. Рано или късно, увлечено в историята, ще му се приспи. 
  • Създайте режим у детето, който да включва всеки ден горе долу в един и същи час следобеден сън. Веднъж щом установите такъв, детето ще заспива само следобедно време.

Не бива сънят да е твърде рано следобед, когато детето още не се е изморило, особено, ако е станало по-късно. А твърде късната следобедна дрямка пък би оказала негативно влияние върху сънят нощем.

10 съвета как да приспите бебето >>> 

От колко продължителен следобеден сън се нуждае детето?

Няма точно време, тъй като всичко зависи от детето – колко часа спи нощем, кога се събужда, колко енергия изгаря в игри и т.н. За някои деца и 30 мин, сън са достатъчни, други се нуждаят от час и половина, я някои пък предпочитата сънят на пресекулки (например на 2-3 пъти по 30-40 мин.).

Детето и следобедния сън

Как да разберете дали детето ви се нуждае от следобеден сън?

Най-голяма нужда от следобеден сън имат децата между 2 и 4 г., когато най-интензивно опознават света и растат скорострелно. След тази възраст постепенно нуждата от следобеден сън и часовете следобедна дрямка намаляват. А едни от признаците, че детето не се нуждае на всяка цена от сън следобед са непрекъснатото въртене и нервничене в леглото, при положение, че съвсем доскоро е имало изграден режим за сън следобедно време. Също така, знак, че следобедният вече не е толкова важен за детето, е трудното заспиване вечерно време и събуждането нощем или прекалено рано сутринта.

Разбира се, всяко дете е различно и има различна нужда като време и продължителност на следобедния сън. Ето защо трябва да наблюдавате детето и да разчитате правилното нуждите му. Ако спи по много часове нощем и се събужда отпочинало, а през целия ден е енергично и щастливо, то значи следобедният сън не е толкова необходим. Но, ако детето нервничи, мрънка, плачливо е,успива се докато е в прегръдките ви, по време на игра в пясъчника или на разходка в парка с количката, то значи трябва да въведете следобедния сън в ежедневния режим на детето.

06.07.2015/Ели Йорданова

Още за: дете, сън

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детето и следобедния сън".

Още от "Дете"

Децата и домашните задължения

Децата и домашните задължения

Домашните задължения учат децата на отговорност, на организация и самодисциплина, помагат им в моменти, когато дойде време да станат по-самостоятелни. Какво трябва да знаем за децата и участието им в домакинството?

Как да помагате на детето в уроците?

Как да помагате на детето в уроците?

Първите ученически години играят важна роля за образованието на детето в по-късен етап. И тъй като всяко начало е трудно, не е изключено и тук малчуганите да срещат някои затруднения в уроците. Как да помагате на детето в уроците, без да го обърквате?

Детска градина или детегледачкa

Детска градина или детегледачкa

Дните на майчинството вече отминават. Идва денят, в който трябва да се върнете на работното си място и да поемете ангажиментите, които бяхте загърбили за година-две.