Детските истерии през нощта

0 коментара0/5

И вашето дете ли се буди с крясъци през нощта и трудно заспива после, а през деня е съвсем спокойно и няма и следа от нощните истерии? Ето какви може да са причините.

Детските истерии през нощта

Има деца, които спят по цяла нощ още от пеленачета и други, които попадат в графата "неспящи деца". Когато са бебета, се събуждат през нощта, защото са гладни или имат колики, после се събуждат, защото им никнат зъби, а след 2-3-годишна възраст идва ред на детските кошмариТе са една от основните причини за нощното пробуждане, плач и трудно заспиване на децата на възраст между 3 и 7 години.

На какво се дължат детските кошмари?

  • Стрес - той може да е резултат от семейни проблеми, проблеми в детската градина, промяна в живота на детето (преместване в нов дом, преместване в нова градина, започване на работа на единия родител, отсъствие на единия родител и т.н.)
  • Електронни устройсва - използването на таблети, телефони, гледането на телевизия, облъчването с неподходящи електронни игри, клипчета и филмчета са неща, които могат сериозно да нарушат съня на детето.
  • Страшни приказки - четенето на приказки е идеалното занимание преди лягане, което да релаксира детето и да подготви съзнанието му за спокоен сън. Страшните рпиказки, приказките с насилие, историите за Торбалан, баба Меца и от сорта обаче имат точно обратният ефект. 
  • Късната вечеря - според изследвания по темата, непосредственото хранене преди лягане, тежката храна, консумирането на шоколад,и особено преяждането, често водят до неспокоен сън, кошмари, често събуждане и трудно заспиване отново.
  • Строго възпитание, наказания и т.н. - ако детето е по-чувствително, а вие сте твърде строги, държите да контролирате всичко и често се случва да викате и наказвате детето си, това сериозно може да се отрази на психиката на детето, съответно и на съня му.

Добави описание

Някои деца са по-емоционални, силно се впечатляват от всичко около тях и преживяват всичко случило им се през деня в съня си. Много деца пък се страхуват от насекоми, непознати, тъмно, кучета и прочие и срещата им в ежедневието с тези им страхове дава отражение на съня им нощем. 

Лошият сън и истериите нощем могат да се дължат и на неврастения. Децата в това състояние са силни възбудими и раздразнителни, лесно се разсейват, трудно се фокусират и занимават с едно и също нещо дълго време, лесно се идостват за дребни неща, хиперактивни са, когато си легнат, макар и да им се спи, трудно заспиват. Характерни са още главоболие и липса на апетит.

В какво се изразяват нощните истерии на децата?

Децата се будят често с крясъци и рев, въртят се в леглото, говорят на сън, викат "мама, искам мама", а когато отидете при детето, то е със затворени очи и вир вода, а когато се опитате да го събудите, детето ви гони и пищи, че иска да се махате. 

Нощните истерии са тежък период както за детето, така и за родителите. Както вие, така и детето се чувствате недоспали и уморени, а това може да доведе до хронично нервно поведение от двете страни.

Как да се справите с нощните истерии?

На първо място се постарайте да елиминирате всички възможни причинители за кошмарите на детето. Постарайте се да "измиете" страховете от съзнанието му, уверете се, че детската градина, децата и учителките там не го травмират, бъдете търпеливи и нежни. Забравете за суровото възпитание поне докато нощните истерии не преминат.

Ако детето ви спи само в отделна стая, опитайте да подобрите съня му като се пренесете да спите при него или го вземете да спи при вас. Близостта може да е нещо, което да го успокоява през нощта.

Някои родители смятат, че детето им е подложено на нощни истерии поради лоша енергия и уроки. Ето защо прибягват до това на детето да бъде прочетена молитва в църква, или, ако не е кръстено, решават, че е крайно време да го кръстят.

Вижте още:  Ритуали против уроки >>>

Разговорът с психолог също би се отразил положително на детето.

Добави описание

Не си мислете, че ако детето не спи през деня, това ще го накара да спи дълбоко, непробудно и спокойно през нощта, защото ще е изморено. Именно тази преумора може да доведе до превъзбуждане и лош сън. Следобедният сън при децата, страдащи от нощни истерии, обикновено е спокоен и има оздравителен ефект върху психиката на децата. Ето защо не бива да ги лишавате от него.

В повечето случаи, обаче, просто трябва да изчакате детето да израсте този период, като важашата задача е да го подкрепяте, да съхраните спокойствие, да проявите разбиране и да покажете цялата си любов към детето.

18.05.2017/Ели Йорданова

 

Още за: дете, сън

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детските истерии през нощта".

Още от "Дете"

Подаръци за 8-ми март за малката принцеса

Подаръци за 8-ми март за малката принцеса

Осми март е любим празник за малките момиченца. Те се радват двойно, защото знаят, че е денят на мама и искат тя да бъде щастлива. В същото време усещат, че като женски същества те също имат празник и искат да изживеят този ден специално.

Как да откажете децата от вредните навици?

Как да откажете децата от вредните навици?

Сладките бебешките навици като гризене н нокти и бъркане в носа могат да се превърнат във вредни, ако не отучите рано детето от тях. А най-удачният начин да откажете детето от вредните навици е като ги замените с полезни.

Коледни подаръци за детето

Коледни подаръци за детето

Децата и подаръците са неразривно свързани. Ако има някой, който най-силно и с огромно нетърпение чака Коледа и Нова година, това е вашият мъник.