Детското меню за Коледа

0 коментара0/5

Изготвянето на празнично меню и подреждането на трапезата за възрастните не винаги е лесно, но когато това трябва да се приложи и за най-малките, става още по-трудно. Вижте някои полезни идеи и съвети за детското меню за Коледа.

Детското меню за Коледа

Детски кът

Препоръчително е, ако децата са достатъчно големи да боравят с вилица и лъжица сами, да ги отделите на самостоятелна маса. По този начин възрастните могат спокойно да хапват и да приказват, а децата да се забавляват. Освен това отделната маса ще ги накара да се чувстват по-специални.

Затова аранжирайте масата подобаващо. Завържете панделки на столовете, сложете салфетки със снежни човеци или Дядо Коледа. Подредете част от лакомствата в купи и чаши, за да е по-удобно за децата.

Какво да включва менюто

Важно е детското меню да не включва нищо непознато или твърдо екзотично. Коледа не е времето за експерименти с детските вкусове, ако искате да видите празни чинии накрая на вечерта. Заложете на традиционни и изпитани рецепти – свежа салата, печено месо, гарнитура от картофи или ориз, примамлив десерт като мъфини или торта.

Ако пък искате да внесете разнообразие, може за децата приготвите палачинки с месна плънка или мини пици. Ядките не са препоръчителни на детската маса, защото могат да са опасни за здравето. Заменете ги с гризини.

Проявете изобретателност

Презентацията на ястието е от съществено значение за апетита при най-малките, затова трябва да проявите повече изобретателност при сервирането. Например, млечната салата може да бъде оформена като снежен човек. Зеленчуците може да нарежете на пръчици и да ги наредите в голяма чиния, така че да образуват елха.

Ако гарнитурата ви е от ориз, тогава го оформете в кръг, който да служи за глава на снежен човек, и направете очи и уста от нарязани маслини. Мъфините пък украсете с цветна глазура. От пресни плодове и клечки за зъби може да направите различни фигурки – на джуджета, коледни шапки, снежни човеци.

Добави описание

Рекламирайте менюто

Когато сервирате на най-малките, използвайте въображението си. Може да споменете, че печеното месо е любимо ястие на някой популярен герой от приказките. Попай морякът обича всичко със спанак, Мечо Пух – всичко с мед, а Зайчето Бъни – всичко с моркови. Може да приготвите и нещо от филмчето за мишката Реми от филма „Рататуй“.

18.12.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Детското меню за Коледа".

Още от "Дете"

Как да възпитаваме момчетата?

Как да възпитаваме момчетата?

Един от най често задаваните  въпроси в кабинета ми (а и в интернет пространството) е: „Имам син. Той прави това и това. Много съм притеснена. Кажете какво да правя?”

Разкажете приказка на детето си

Разкажете приказка на детето си

Детските приказки са интересни, забавни и увлекателни за децата. Няма шанс детето ви да се пренасити от приказки. Колкото повече разказвате, толкова повече детето ви ще е любопитно да чуе нови и нови приказки и фантастични истории.

Какво да правим, когато детето хапе?

Какво да правим, когато детето хапе?

Случвало ли ви се е да чуете, че някое дете е ухапало друго, докато си играят? А вие самите били ли сте ухапвани от собствения ви малчуган? Почти неусетно и породено от различни причини детето започва да хапе не само играчките си, но и приятелчета от яслата, роднини и дори родителите си. Научете какво поражда този инстинкт у малките деца и как да реагирате: