Едипов комплекс – въпроси и отговори

0 коментара0/5

Едиповият комплекс се изразява в несъзнателните чувства и желания на детето да притежава и контролира родителя от противоположния пол и да елиминира родителя от същия пол, от който ревнува, и който смята за съперник и конкуренция.

Едипов комплекс – въпроси и отговори
Едипов комплекс – въпроси и отговори

Какво представлява и откъде идва идеята за Едиповия комплекс?

Наименованието му идва от гръцкия митичен герой цар Едип, който се влюбил безумно в много по-зряла от него жена, оженил се за нея и убил съпруга й, без да знае, че всъщност това са неговите родители. Това е, ако може така да го наречем, момчешкия Едипов комплекс. Когато детето е момиче, тогава говорим за комплекс на Електра. Тя също е героиня от гръцката митология,  която иска да убие майка си заради това, че е помогнала да убият баща й Агамемнон.

Според Фройд, който за пръв път използва този термин, Едиповият комплекс е проблем, който ако не бъде решен, може да доведе до невроза и буйство (един от често срещаните проблеми при децата), педофилия, хомосексуализъм, нарцисизъм и женомразство (ако става въпрос за момче), болезнена необходимост от любовта на мъжа (ако става дума за момиче) за в бъдеще.

Кога се появяват първите признаци на Едиповия комплекс?

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Едиповият комплекс обикновено се развива между 2 и 5-годишна възраст. До този момент преди всичко майката е била тази, която се грижи постоянно за детето, вдъхва му любов, посвещава цялото си внимание на него и някак си в тези първи години на детето бащата се явява излишният трети, чувства се излишен, дори ревнува малко от детето, но все пак го обича по свой собствен бащински начин. Детето съответно приема като по-близък човек майката, а бащата дори понякога го плаши със своя суров и строг вид и държание. С порастването си детето още по-настоятелно търси вниманието на майката, която вече се надява на малко почивка от майчинството. И детето започва да ревнува от бащата и да го чувства като съперник, който постепенно успява да открадне повече внимание от майката за себе си. 

Изчезва ли от само себе си Едиповия комплекс?

След 6-тата година е периода, в който момчетата започват да се идентифицират с бащата. Търсят неговото внимание, съвети, уроци по мъжественост.

Ако обаче Едиповият комплекс се задълбочи, майката трябва да е изключително деликатна. Тоест не трябва рязко да започне да отбягва детето, защото така ще го накара да се чувства отхвърлено, мразено, пренебрегнато, което ще се отрази на самочувствието му и ще обясни негативното му отношение към жените в бъдеще. Поощряването на Едиповия комплекс и безумната любов към майката пък може да доведе до проблеми със сексуалността на момчето, което приема за модел майката, а не бащата.

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Как да предотвратите появата на Едипов комплекс?

  • Отглеждането и обгрижването на детето още от самото му раждане е задължение и на двамата родители, то трябва да свиква с тях, да чувства близки и двамата, да обича и двамата и да търси вниманието и на двамата. Ето защо поощрявайте бащата активно да участва при отглеждането на детето.
  • Не трябва да правите избор между детето и бащата, що се отнася до вашето внимание. В противен случай ще предизвикате ревност и у двамата. А целта е да сте тримата заедно, така че да няма сърдити (буквално) и борещи се за вниманието ви.
  • Важно е да не показвате любовта към бащата твърде явно пред детето. За него е важно да вижда, че мама и татако се обичат, но е също толкова важно да знае, че не е необходимо то да воюва за любовта на родителите си и да се чуди дали и то има място в сърцата им.
  • Не използвайте бащата като заплаха за детето по време на възпитанието му, когато е сгафило, не слуша какво му казва майката и т.н. Не трябва да показвате на детето, че има добър и лош родител.

25.03.2013/Ели Йорданова
 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Едипов комплекс – въпроси и отговори".

Още от "Дете"

Детето пътува само

Детето пътува само

Първото пътуване на детето в градски транспорт само е истинско приключение, а когато детето се наложи да пътува само до друг град или държава, това вече си е изпитание, подлагащо на тревога както родителите, така и самото дете.

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Една от причините за редовното боледуване при по-малките деца е третата сливица. Затова родителите често се обръщат за съвет към лекарите как е редно да се постъпи в случая – трябва ли да се отстрани третата сливица при децата и как става това?

Самo дете у дома! Ами сега?

Самo дете у дома! Ами сега?

Навярно сте гледали „Сам вкъщи“ и сте наясно колко пакости може да сътвори едно дете, когато е само у дома, но също така и колко уязвимо може да бъде само вкъщи. За целта помислете над няколко важни въпроса, преди да оставите детето само у