Едипов комплекс – въпроси и отговори

0 коментара0/5

Едиповият комплекс се изразява в несъзнателните чувства и желания на детето да притежава и контролира родителя от противоположния пол и да елиминира родителя от същия пол, от който ревнува, и който смята за съперник и конкуренция.

Едипов комплекс – въпроси и отговори
Едипов комплекс – въпроси и отговори

Какво представлява и откъде идва идеята за Едиповия комплекс?

Наименованието му идва от гръцкия митичен герой цар Едип, който се влюбил безумно в много по-зряла от него жена, оженил се за нея и убил съпруга й, без да знае, че всъщност това са неговите родители. Това е, ако може така да го наречем, момчешкия Едипов комплекс. Когато детето е момиче, тогава говорим за комплекс на Електра. Тя също е героиня от гръцката митология,  която иска да убие майка си заради това, че е помогнала да убият баща й Агамемнон.

Според Фройд, който за пръв път използва този термин, Едиповият комплекс е проблем, който ако не бъде решен, може да доведе до невроза и буйство (един от често срещаните проблеми при децата), педофилия, хомосексуализъм, нарцисизъм и женомразство (ако става въпрос за момче), болезнена необходимост от любовта на мъжа (ако става дума за момиче) за в бъдеще.

Кога се появяват първите признаци на Едиповия комплекс?

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Едиповият комплекс обикновено се развива между 2 и 5-годишна възраст. До този момент преди всичко майката е била тази, която се грижи постоянно за детето, вдъхва му любов, посвещава цялото си внимание на него и някак си в тези първи години на детето бащата се явява излишният трети, чувства се излишен, дори ревнува малко от детето, но все пак го обича по свой собствен бащински начин. Детето съответно приема като по-близък човек майката, а бащата дори понякога го плаши със своя суров и строг вид и държание. С порастването си детето още по-настоятелно търси вниманието на майката, която вече се надява на малко почивка от майчинството. И детето започва да ревнува от бащата и да го чувства като съперник, който постепенно успява да открадне повече внимание от майката за себе си. 

Изчезва ли от само себе си Едиповия комплекс?

След 6-тата година е периода, в който момчетата започват да се идентифицират с бащата. Търсят неговото внимание, съвети, уроци по мъжественост.

Ако обаче Едиповият комплекс се задълбочи, майката трябва да е изключително деликатна. Тоест не трябва рязко да започне да отбягва детето, защото така ще го накара да се чувства отхвърлено, мразено, пренебрегнато, което ще се отрази на самочувствието му и ще обясни негативното му отношение към жените в бъдеще. Поощряването на Едиповия комплекс и безумната любов към майката пък може да доведе до проблеми със сексуалността на момчето, което приема за модел майката, а не бащата.

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Как да предотвратите появата на Едипов комплекс?

  • Отглеждането и обгрижването на детето още от самото му раждане е задължение и на двамата родители, то трябва да свиква с тях, да чувства близки и двамата, да обича и двамата и да търси вниманието и на двамата. Ето защо поощрявайте бащата активно да участва при отглеждането на детето.
  • Не трябва да правите избор между детето и бащата, що се отнася до вашето внимание. В противен случай ще предизвикате ревност и у двамата. А целта е да сте тримата заедно, така че да няма сърдити (буквално) и борещи се за вниманието ви.
  • Важно е да не показвате любовта към бащата твърде явно пред детето. За него е важно да вижда, че мама и татако се обичат, но е също толкова важно да знае, че не е необходимо то да воюва за любовта на родителите си и да се чуди дали и то има място в сърцата им.
  • Не използвайте бащата като заплаха за детето по време на възпитанието му, когато е сгафило, не слуша какво му казва майката и т.н. Не трябва да показвате на детето, че има добър и лош родител.

25.03.2013/Ели Йорданова
 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Едипов комплекс – въпроси и отговори".

Още от "Дете"

Детето ви пуши? Ами сега?

Детето ви пуши? Ами сега?

Кога и как открихте, че детето ви пуши и как да постъпите в такава ситуация? Изблиците ви на гняв и депресия няма да накарат детето ви да спре да пуши, даже напротив. По-добре подходете с разбиране и дипломация.

Как да подобрим връзката с детето?

Как да подобрим връзката с детето?

Можем ли да заздравим връзката с детето, като направим някои малки промени в ежедневието си? Вижте 5 начина да подобрите връзката с детето.

Как да отгледате Дядо Коледа?

Как да отгледате Дядо Коледа?

Към това трябва да се стреми всеки добър родител – да вдъхне у децата си всички онези добри качества, които притежава белобрадия старец. Но как точно да отгледате Дядо Коледа?