Как да накарате детето да ви слуша?

0 коментара0/5

Повечето родители се оплакват, че децата им са непослушни и не изпълняват казаното им. Факт е, че децата са инати, но винаги има начин да ги накарате да ви чуят, разберат и да направят това, за което ги уговаряте.

Как да накарате детето да ви слуша?
 © istockphoto.com

Навярно преди да сте били родители никога не сте си представяли, че ходенето до магазина с дете ще ви отнема не 10 мин, а час, че обличането на едно бягащо дете гори повече калории отколкото един час във фитнеса или пък че тръгването от детската площадка изисква дипломация и солидно количество търпение. Или иначе казано родителството е висша форна на политика и търговия. Стига да използвате правилните реплики вече няма да сте враг за детето, а негов приятел. Което пък означава, че шансът да ви чуе и изпълни, каквото сте му казали, е много по-голям, без излишни нерви и твърде много изгубено време.

Ето гъде бъркат родителите и какви са грешните реплики, които фрустрират детето:

“Не пипай това!”

Въобще всяка една команда, която започва с “Не” кара детето да направи точно това, което родителят не иска. Няма как никога да не казвате “Не”, но когато е възможно го избягвайте. Когато детето чуе “Не пипай това!”, то не разбира защо. По-добре използвайте друга фраза, например “Ау, че е мръсно!” или “Боцка, внимавай!” Така детето не получава забрана, а предупреждение и шансът да ви чуе и наистина да “не пипа това” е много по-голям.

“Тръгвай, веднага!”

Независимо дали искате да си тръгнете от парка, от детската площадка и прочие и да накарате детето да върви във вашата посока, подобна команда често среща ответния удар на инатото дете. По-добре използвайте фразата “Аз отивам да си играя с играчките ти вкъщи, ти идваш ли?” или “Мисля да мина през магазина, ще ми помогнеш ли да платя на лелята на касата?” Предлагането на по-интересна алтернатива обикновено върши чудеса.

Вижте още:Възпитава ли наказанието? >>>

“Измий си зъбите!”

Миенетео на зъбите, ръцете, обличането, обуването са все неща, които изискват понякога твърде много уговорки и изразходват твърде много от енергията и търпението ви. Така че и тук трябва да проявите хитрост. Вместо да използвате фразата “Измий си зъбите!”, попитайте детето “Искаш ли първо да измием зъбите на куклата ти и после твоите?” Що се отнася до обличането,ннакарайте детето само да си избере тоалет за деня. Така то се чувства важно и ентусиазмът да се облече е по-голям. Обличането на пижамата пък може да бъде една идея по-лесно, ако първо облечете куклите и играчките с пижами и ги сложите да спят.

Вижте още:Преживява ли детето ви бебешки пубертет? >>>

Добави описание

“Събери си играчките!”

Повечето деца отказват, а на много родители не им се занимава да увещават децата си да бъдат подредени и сами да съберат всичко разпиляно. Това обаче разглезва децата и съответно не правите услуга нито на себе си, нито на детето си. Ако детето не иска да си събира играчките, му кажете с равен тон: “О, щом така хвърляш, настъпваш и не искаш да си събираш играчките, явно не ти харесват. Мисля да ги събера в един кашон и да ги оставя до боклука, може някое детенце да си ги хареса и да си играе с тях. Или може да го подарим в градината да си играят всички деца от групата ти с тях!” Това обикновено провокира типичния за ранна детска възраст егоизъм и детето е по-склонно да събере играчките си, отколкото да ги сподели с други деца.

“Изяж си вечерята!”

Храненето е тормоз за много родители и деца. Понякога е истинско изпитание да провокирате апетита им, но не е невъзможно. Например, предложете на детето да участва в готвенето на храната. Също го попитайте какво да добавите, за да стане вечерята по-вкусна. Дайте му само да си сипе храна в чинията. Предложете му да сподели вечерята си с играчките, като редува една лъжица за тях и една за себе си. Ако пък отказът на детето да вечеря е категоричен, а сте сигурни, че храната е по вкуса му, не настоявайте. Кажете, че щом не я иска, вие, баща му или играчките си ще изядат порцията му. Не винаги тази тактика работи, но понякога е много ползотворна.

Вижте още:Детски капризи - как да се справите? >>>

09.03.2017/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да накарате детето да ви слуша?".

Още от "Дете"

Детето и нощния сън – защо се буди?

Детето и нощния сън – защо се буди?

Мечтата на всяка недоспала майка след няколко месеца или години бодърстване през нощта е как да научи детето да спи непробудно. Но за целта нека първо си отговорим на въпроса защо децата се будят през нощта?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Как да преборим ученическия страх от математиката

Как да преборим ученическия страх от математиката

Стресът, караниците за лоши оценки и наемането на частни учители може да бъдат спестени и без революция в образователната система