Как да накарате детето да ви слуша?

0 коментара0/5

Повечето родители се оплакват, че децата им са непослушни и не изпълняват казаното им. Факт е, че децата са инати, но винаги има начин да ги накарате да ви чуят, разберат и да направят това, за което ги уговаряте.

Как да накарате детето да ви слуша?
 © istockphoto.com

Навярно преди да сте били родители никога не сте си представяли, че ходенето до магазина с дете ще ви отнема не 10 мин, а час, че обличането на едно бягащо дете гори повече калории отколкото един час във фитнеса или пък че тръгването от детската площадка изисква дипломация и солидно количество търпение. Или иначе казано родителството е висша форна на политика и търговия. Стига да използвате правилните реплики вече няма да сте враг за детето, а негов приятел. Което пък означава, че шансът да ви чуе и изпълни, каквото сте му казали, е много по-голям, без излишни нерви и твърде много изгубено време.

Ето гъде бъркат родителите и какви са грешните реплики, които фрустрират детето:

“Не пипай това!”

Въобще всяка една команда, която започва с “Не” кара детето да направи точно това, което родителят не иска. Няма как никога да не казвате “Не”, но когато е възможно го избягвайте. Когато детето чуе “Не пипай това!”, то не разбира защо. По-добре използвайте друга фраза, например “Ау, че е мръсно!” или “Боцка, внимавай!” Така детето не получава забрана, а предупреждение и шансът да ви чуе и наистина да “не пипа това” е много по-голям.

“Тръгвай, веднага!”

Независимо дали искате да си тръгнете от парка, от детската площадка и прочие и да накарате детето да върви във вашата посока, подобна команда често среща ответния удар на инатото дете. По-добре използвайте фразата “Аз отивам да си играя с играчките ти вкъщи, ти идваш ли?” или “Мисля да мина през магазина, ще ми помогнеш ли да платя на лелята на касата?” Предлагането на по-интересна алтернатива обикновено върши чудеса.

Вижте още:Възпитава ли наказанието? >>>

“Измий си зъбите!”

Миенетео на зъбите, ръцете, обличането, обуването са все неща, които изискват понякога твърде много уговорки и изразходват твърде много от енергията и търпението ви. Така че и тук трябва да проявите хитрост. Вместо да използвате фразата “Измий си зъбите!”, попитайте детето “Искаш ли първо да измием зъбите на куклата ти и после твоите?” Що се отнася до обличането,ннакарайте детето само да си избере тоалет за деня. Така то се чувства важно и ентусиазмът да се облече е по-голям. Обличането на пижамата пък може да бъде една идея по-лесно, ако първо облечете куклите и играчките с пижами и ги сложите да спят.

Вижте още:Преживява ли детето ви бебешки пубертет? >>>

Добави описание

“Събери си играчките!”

Повечето деца отказват, а на много родители не им се занимава да увещават децата си да бъдат подредени и сами да съберат всичко разпиляно. Това обаче разглезва децата и съответно не правите услуга нито на себе си, нито на детето си. Ако детето не иска да си събира играчките, му кажете с равен тон: “О, щом така хвърляш, настъпваш и не искаш да си събираш играчките, явно не ти харесват. Мисля да ги събера в един кашон и да ги оставя до боклука, може някое детенце да си ги хареса и да си играе с тях. Или може да го подарим в градината да си играят всички деца от групата ти с тях!” Това обикновено провокира типичния за ранна детска възраст егоизъм и детето е по-склонно да събере играчките си, отколкото да ги сподели с други деца.

“Изяж си вечерята!”

Храненето е тормоз за много родители и деца. Понякога е истинско изпитание да провокирате апетита им, но не е невъзможно. Например, предложете на детето да участва в готвенето на храната. Също го попитайте какво да добавите, за да стане вечерята по-вкусна. Дайте му само да си сипе храна в чинията. Предложете му да сподели вечерята си с играчките, като редува една лъжица за тях и една за себе си. Ако пък отказът на детето да вечеря е категоричен, а сте сигурни, че храната е по вкуса му, не настоявайте. Кажете, че щом не я иска, вие, баща му или играчките си ще изядат порцията му. Не винаги тази тактика работи, но понякога е много ползотворна.

Вижте още:Детски капризи - как да се справите? >>>

09.03.2017/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да накарате детето да ви слуша?".

Още от "Дете"

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

За детето е жизнено необходимо да преживява емоции. Чрез тях то опознава заобикалящия го свят, себе си, своите възможности, учи се да разбира преживяванията на другите хора и да общува с тях.

Занимателни игри – идеалният подарък

Занимателни игри – идеалният подарък

По Коледа магазините се пълнят от хипермодерни играчки. Кукли, коли, роботи се надпреварват за детското внимание, а занимателните игри остават в сянка. Вижте защо занимателните игри са идеалният подарък за децата?

Феноменът на страха

Феноменът на страха

Страхът е причина за много нарушения във физиологично-психичната област и с това става причина за много болести. Някой смятат, че страхът започва като душевна травма още при раждането.