Как да научим детето да отстоява своето мнение - съвети и техники

0 коментара0/5

Известна е поговорката, че „Истината се ражда в спора“. Всъщност обаче истината се ражда там, където участниците в диспута могат да отстояват своето мнение. Защо е важно да научим от ранна възраст децата да имат свое мнение и да го отстояват и как можем да им помогнем, научете в следващия материал:

Как да научим детето да отстоява своето мнение - съвети и техники
 © iStock

Защо е важно умението да спорим?

Спорът е словесно състезание, сблъсък на мнения, който се случва чрез аргументиран дебат, където се изясняват гледните точки на участниците.

Добави описание

Има хора, които не обичат да спорят и са склонни да се съгласяват с чуждото мнение, само за да не изпаднат в конфликтна ситуация. Невъзможността да защитаваме своето мнение ни прави уязвими и неразбрани от околните. От друга страна дебатиращите хора са по-уверени, широко скроени, открити и решителни.

За да успее един родител да въведе своето дете в изкуството на спора трябва да премине през два важни етапа: да го научи да съставя собствено мнение и след това да го защитава.

 

Как да научим детето да съставя собствено мнение?

За да се формира личността на малчугана, той трябва да тренира своя мозък и да се стреми да разсъждава. Не му правете „мечешка услуга“ като му давате готови отговори на въпросите, които ви задава, а се опитайте да го насочите сам да достигне до тях. Ето и класически упражнения, с които да накарате детето да мисли:

Добави описание

Отговорете на въпроса с въпрос

В комуникацията между възрастни, такова поведение би се възприело като заяждане или признак на лошо възпитание, но това е много ефективен метод за образователни цели.

В случайте, когато детето ви пита къде са му ключовете, телефона и т.н., вместо да му кажете къде сте ги видели, го попитайте : „А ти къде ги остави?“

По този начин ще го накарате да се върне мисленно назад във времето и да си спомни кога ги е използвал и къде се е намирал в съответния момент. Чрез самостоятелност и съсредоточаване, то ще успее само да се справи със ситуацията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

5 суперсили, които имат само родители >>>

 

Ден на желанията

В съвременното ежедневие, родителите не могат да се съобразяват с всяко желание на своите деца било то за менюто за вечеря или за прекарване на свободното време. Ето защо е хубаво да установите един ден в месеца, който да се превърне в Ден на желанията. През този ден обсъдете с детето си какво желае да яде на закуска през следващите седмици, къде иска да прекарате почивните дни и защо. Накарайте го да обоснове всяко свое желание. След това ги обсъдете и приемете план за действие, коригиран според вашите възможности.

Искайте мнението му, дори за дребните неща

През деня имате много възможности да тренирате това – по пътя за училище, в градския транспорт, в магазина, в заведение и т.н. Питайте го по кой път да минете, харесва ли му дадена улица или детска площадка и защо. По този начин ще го научите да има свое мнение за всичко, което вижда около себе си.

 

Как да научим детето да спори?

Щом детето се научи да си съставя собствено мнение, да изразява своите желания и отношението си спрямо заобикалящите го хора и предмети аргументирано, е време да се научи да отстоява позиция си.

Добави описание

За да се научи да спори, детето трябва на първо време да умее да отстоява своята позиция. За да придобие тези умения по-лесно, използвайте следните игри:

  • Забранени думи“ - Обсъдете предварително с детето си кои думи не може да използвате и започнете диалога. Който пръв се изпусне и каже някоя от забранените думи – губи. По този начин детето ще тренира контрол върху себе си и речта си.
  • Съгласен – несъгласен“ - трудността в тази игра се изразява в това, че детето трябва не само да изказва мнение, но и да го аргументира. Така например на твърдението: Възрастните винаги са прави“, то трябва да отговори съответно "Съгласен съм, защото..." или "Не съм съгласен, защото...".
  • Кой има повече доказателства“ - целта на играта е да се доказват събития, факти и т.н. Победител е този, който успее да събере повече аргументи. Ако детето изпитва затруднения, задайте му насочващи въпроси. Ето няколко примерни теми: Четенето е полезно, защото; Хубаво е да имаш домашен любимец, защото и т.н.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да накарате детето да ви слуша? >>>

 

Лесни и полезни съвети за родители в ежедневието:

Добави описание

Изслушвайте внимателно и до край

Показвайте на детето си, че го разбирате, когато ви говори като вмъквате прости изрази: „да“, „и какво стана след това“, „и ти какво направи“. Изразявайте своя интерес и подкрепа по всякакъв начин – посредством кимане, усмивка и т.н. Увереността, която придобива по този начин детето, че е разбирано и уважавано, ще му помогне впоследствие да отстоява мнението си в спор със своите връстници.

Учете детето да си прави изводи

Важно след като приключи със своята история, да му помогнете да открие поуката от нея. Така например можете да обобщите: „страхотно е, че си успял да се изправиш срещу страха си и да го преодолееш“ или „ хубаво е, когато имаш приятел, който да те подкрепи“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

5 типа родителско поведение, които вредят на децата >>>

 

 

Следете мимиките и жестовете на детето

Понякога изглежда, че детето може успешно да скрие своите емоции, но ръцете и очите му често го издават. Покажете му го, за да има предвид за какво да внимава.

Учете детето да приема чуждото мнение

Когато детето ви убеди в своята правота, отдайте му заслуженото и признайте, че се е справил добре в аргументирането на своето мнение и за това ви е накарал да промените/приемете и своята позиция. Това е важно, тъй като по този начин ще му покажете, че чуждото мнение също трябва да се зачита.

03.04.2017/Боряна Харлова

Още от "Дете"

Как да възпитаваме момчетата?

Как да възпитаваме момчетата?

Един от най често задаваните  въпроси в кабинета ми (а и в интернет пространството) е: „Имам син. Той прави това и това. Много съм притеснена. Кажете какво да правя?”

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Една от причините за редовното боледуване при по-малките деца е третата сливица. Затова родителите често се обръщат за съвет към лекарите как е редно да се постъпи в случая – трябва ли да се отстрани третата сливица при децата и как става това?

Детската коса

Детската коса

От копринения мъх на бебето до дългите плитки на момиченцата и щръкналите перчеми на момченцата – нежна грижа за детската коса.