Как да не разглезите децата по Коледа?

0 коментара0/5

Колко много е твърде много? Ето как да престанете да глезите децата по Коледа, без да се превръщате в чичо Скрудж.

Как да не разглезите децата по Коледа?
 © istockphoto.com

Ако разгледате своите собствени коледни снимки като малки, ще видите истинско щастие в детските си очи, държейки най-прекрасния коледен подарък. Един единствен! В днешно време, обаче, децата не се задоволяват само с един подарък за Коледа. А може би родителите са тези, които не се чувстват емоционално задоволени, подарявайки само едно нещо на детето си за Коледа.

И така, на 25ти декември сутринта се започва с трескаво късане на хартии и отваряне на кутии. И като че ли този процес прави децата дори по-щастливи от самото съдържание на подаръците. Подобно презадоволяване е причината децата да не могат да оценят поредната играчка, дрешка и джаджа. Повечето подаръци няма да накарат децата да ви обичат повече и да бъдат по-щастливи. По-вероятно е да станат по-разглезени.

Как, обаче, да предотвратите това, без да подведете очакванията им и да нараните чувствата им на Коледа?

Как да не разглезите децата по Коледа?

Ако детето ви толкова много се радва на разопаковането, а вие толкова много се радвате на опаковането на подаръци, ето една игра.

  • Опаковайте няколко кутии, колкото решите, с коледна хартия, панделки и всичко по реда си.
  • Във всяка сложете много хартии и вътре нещо мъничко – шоколадово яйце, скачащо топче и т.н.
  • А в една от всичките кутии опаковайте истинския подарък на детето, като най-добре я оставете за разопаковане най-накрая, след всички “фалшиви” подаръци. 

Така детето ще получи един подарък и шансът да го оцени и да бъде благодарно за него е много по-голям, отколкото, ако получи дузина скъпи неща.

Важно е, обаче, подаръкът да бъде не само един, но и все пак да е нещо, което детето наистина иска. Обикновено списъкът с коледни желания на децата не се свежда само до едно нещо. Но сред много изброени, изберете това, което вярвате, че е най-съкровеното желание на детето ви. Така, дори подаръкът му за Коледа да е един, шансът да получите силна прегръдка, целувка и горещо “Благодаря ви, мамао и тате!” е много голям.

Идеи за детски коледни подаръци >>>
Какво да подарите на детето за Коледа >>>

Как да не разглезите децата по Коледа?

Освен, че е важно да сведете коледните подаръци до един, научете децата си също, че нито Дядо Коледа, нито мама и тати са милионери. За да не станат разглезени, важно е децата ви от малки да разберат, че не материалните неща, а самият процес на даване и радостта от това е нещото, което изцяло описва духа на Коледа. Дори и да имате средставата да купите на детето си най-големият комплект лего за Коледа, вземете по-малка кутия. Вместо да вземете шейна за 300 лв., подарете му 10 пъти по-евтина. Докато е малко детето няма да ви брои парите, които сте похарчили за него. То ще е щастливо, че има лего и шейна. Даването на крупни суми за подаръци само ще разглези детето и ще вдигне очакванията му за подаръци за бъдещи Коледи. Тогава детето вече ще е по-голямо и няма да се радва просто на шейна, като знае, че може да му купите и сте му купували далеч по-големи и скъпи неща.

Как, обаче, да научите детето, че магията на Коледа е в даването? Ето една идея? Кажете на детето си тази Коледа да си пожелае един подарък за себе си и нещо, което то да подари на някого (тати, баба, приятелче, детски дом и т.н.). Когато детето види усмивката и благодарността на този, на когото е подарило нещо, шансът да разбере идеята на празника и да не стане разглезено е много по-голям.

Как да отгледате Дядо Коледа? >>>

Как да не разглезите децата по Коледа?

01.12.2016/Ели Йорданова
 

 

Всичко за Kоледа на едно място!

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да не разглезите децата по Коледа?".

Още от "Дете"

Великден – празник за децата

Великден – празник за децата

Великден е един от любимите празници на децата. Тогава те имат възможност да се изявят като художници, да допринесат за празничната украса у дома и да помогнат на родителите в приготовленията. Ето какво може да измайсторите с децата за празника.

Разкажете приказка на детето си

Разкажете приказка на детето си

Детските приказки са интересни, забавни и увлекателни за децата. Няма шанс детето ви да се пренасити от приказки. Колкото повече разказвате, толкова повече детето ви ще е любопитно да чуе нови и нови приказки и фантастични истории.

Детето и нощния сън – защо се буди?

Детето и нощния сън – защо се буди?

Мечтата на всяка недоспала майка след няколко месеца или години бодърстване през нощта е как да научи детето да спи непробудно. Но за целта нека първо си отговорим на въпроса защо децата се будят през нощта?