Как да подобрим връзката с детето?

0 коментара0/5

Можем ли да заздравим връзката с детето, като направим някои малки промени в ежедневието си? Вижте 5 начина да подобрите връзката с детето.

Как да подобрим връзката с детето?
 © istockphoto.com

Как да подобрим отношенията си с детето? Днес живеем в забързан свят, в който както възрастните, така и децата имат много задължения. Някъде между работата и домакинските задължения, между уроците по чужд език и училището, не намираме начин да прекарваме качествено време с детето. А това води до разрушаване на иначе неразрушимата връзка деца-родители. Вижте няколко начина как да подобрите връзка си с детето.

Говорете си в колата

Придвижването отнема много от времето на съвременния човек. Затова използвайте този недостатък във ваша полза. Разговаряйте с детето - какво го очаква през деня, как е минал денят му. Разкажете му как е минал вашият ден. Заменете музиката в колата с продуктивни разговори. Или пък с малко мълчание. Хората, които наистина имат силна връзка помежду си, се чувстват комфортно и в тишината. Освен това според проучвания тишината помага да релаксирате.

баща син

Винаги се хранете заедно

При всяка удобна възможност сядайте заедно на масата. На изключен телевизор. Превърнете закуската или вечерята във време за разговори. Нека детето се включи в подреждането на масата. Смята се, че храненето заедно засилва връзката между децата и родителите.

Вие споделяйте с детето, за да споделя то с вас

Споделянето е двустранен процес. Няма как да искате детето да ви споделя, ако вие не споделяте. Нека всеки от семейството разкаже за хубавите и приятните моменти от деня си. Възрастните разбира се трябва да намерят подходящия тон и език, когато споделят неприятните моменти, за да не е прекалено натоварващо за децата. Тази атмосфера на двустранно споделяне създава у детето усещане за сигурност и го предразполага да споделя.

Намирайте време да разказвате на детето приятни мигове и перипетии от вашето детство, за да ви опознае то по-пълноценно. А и да си признаем, всеки има забавни истории от детството си.

родители и деца в парка, отношения

Прекарвайте време навън

Важно за връзката ви с детето е да прекарвате много време с него не само у дома. Излизайте на разходки в парка, разхождайте се сред природата, опитвайте заедно много нови неща. Така ще научите повече за детето си, за неговите страхове и любими неща. А и то ще научи повече за вас.

Не планирайте времето си заедно

Плановете са за възрастните. Децата не обичат, а и не бива да живеят по график. Затова нека времето ви с детето не е строго разграфено. Оставете го само да планира понякога какво да правите. Дайте му възможност да се изяви. Не гледайте нервно часовника, не проверявайте на телефона си колко е часът. Малко са нещата, по-важни от времето, прекарано с детето ви.

27.10.2016/ Радослава Михайлова

 

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ, КАТО КЛИКНЕТЕ НА СНИМКИТЕ ДОЛУ

дядо и бабамайка, щастие

  5 неща, които детето може да         15 неща, които прави всяка

         научи от баба и дядо                                       майка

 

семейство, децаДобави описание

  5 въпроса, които да си зададете   7 неща, които правят родителите

           преди да имате деца                    на смелите и уверени деца

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да подобрим връзката с детето?".

Още от "Дете"

Детска градина или детегледачкa

Детска градина или детегледачкa

Дните на майчинството вече отминават. Идва денят, в който трябва да се върнете на работното си място и да поемете ангажиментите, които бяхте загърбили за година-две.

Сугестопедия - ефикасно усвояване на знание без стрес, напрежение и умора

Сугестопедия - ефикасно усвояване на знание без стрес, напрежение и умора

Ако често си задавате въпроса как да помогнете на детето си да заобича това, което учи и още не сте стигнали до отговора, сигурно не сте чували за сугестопедията. Това е наука, съчетаваща в себе си педагогика, психология и изкуство. Тя е оригинална система за ефикасно усвояване на знание без стрес, напрежение и умора.

За какво да си говорим с най-малките?

За какво да си говорим с най-малките?

Понякога разликата във възрастта дава отражение и на родителите им е трудно да измислят, за какво да си говорят с най-малките. Вижте подходящи теми за разговор между големи и малки, както и някои полезни съвети при общуването с деца.