Какви са ползите от уроците по музика за децата?

0 коментара0/5

Да се научи на търпение, отборен дух и отговорност са само част от предимствата на уроците по музика за деца. Вижте, кои са останалите ползи от музиката, които ще ви убедят да запишете детето си на уроци веднага:

Какви са ползите от уроците по музика за децата?
 © iStock

Учи на дисциплина и търпение

Свиренето на музикален инструмент учи децата, че търпението и положените усилия се отплащат след време.

То им показва, че упорството, което полагат през часовете, месеците, а понякога и годините практика, си заслужават, за да достигнат конкретни цели, като например да свирят в група или да имат солово изпълнение.

Частните уроци и упражняването у дома изискват много силна дисциплина и фокусиране на вниманието. Груповите занимания, в които учениците да усвояват свиренето на същите инструменти в един ансамбъл, също учи на търпение, тъй като децата трябва да изчакват реда си, за да свирят индивидуално. И по време на това очакване, те слушат съучениците си да свирят, научават се да показват респект към тях, да изчакват, както и да бъдат внимателни.

Развива физическите способности

Различните музикални инструменти помагат на децата да развият координационните и двигателните си умения. Ударните изискват движения не само на ръцете, но и на краката. Клавирните и струнни инструменти като пианото, цигулката и китарата - различни действия от лявата и дясната ръка, които обаче да се извършват в синхрон.                       Добави описание

Изкуството да свириш на музикален инструмент изисква и отлична координация между ръцете и очите. Четейки нотите, мозъкът подсъзнателно конвертира нотите в конкретно движения, като едновременно следи за ритъма. Освен това подобряването на координацията и усъвършенстване точността могат в последствие да помогнат на децата при практикуването на други хобита, като танц и спорт.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

          Кой е подходящият спорт за детето? >>>

Подобрява уменията по математика

Музиката и математиката са тясно свързани. Тактът и ритъмът са в основата на усвояването на даден музикален инструмент.

Четенето на ноти и тактуването учат децата да изваждат, разделят и броят.

Солфежът също така съдържа в себе си много математически аспекти. Освен това уроците по музика запознават децата с основните на физиката. Така например чрез свиренето на струнни инструменти като китара или цигулка, те научават на практика смисъла на хармонични трептения. Дори ударните инструменти, като барабаните, дават възможност на децата да се запознаят и изследват научни принципи от механиката.

Формира социални умения

Груповите занимания изискват взаимодействие и комуникация между всички членове. Те насърчават работата в екип и сътрудичеството

Добави описание

Ако едно от децата свири прекалено силно или забързва темпото, то ще трябва да се коригира спрямо групата. Всеки от групата трябва да се научи да слуша останалите, за да успеят да постигнат хармоничен звук. Такъв тип групови занимания помагат на децата да разберат тяхната роля и значение за целия ансамбъл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

         Типове интелигентност при децата >>>

Повишава самочувствието

Уроците дават възможност на децата да се научат да приемат и дават конструктивна критика. Превръщайки негативната обратна връзка в нещо положително и повод да се усъвършенстват, те изграждат своето самочувствие. Свиренето особено в група, показва на децата, че никой не е свършен и всеки може да стане по-добър. 

Добави описаниеОсвен това, свиренето помага за преодоляване на страха от публични изяви и придобиването на увереност, която изгражда лидерски способности.

Какво да вземете предвид, когато избирате музикален инструмент?

Инструментът, който избирате заедно с детето си, зависи от определен брой фактори. Ето някои въпроси, на които е добре да отговорите преди да направите своя избор:

  • Развълнувано ли е детето от този инструмент? Харесва ли му как звучи и изглежда?
  • Съвпада ли темперамента на детето с този на инструмента?
  • Можете ли да си позволите инструмента и подръжката му?
  • Като родител съгласен ли сте да слушате упражяняването на детето с часове върху този инструмент у дома?
  • Интересува ли се детето ви от определен стил музика? Ако е така, това е фактор при избора на инструмент, които не бива да подценявате.

06.02.2016/Боряна Харлова

Още от "Дете"

Подаръците и детето

Подаръците и детето

Децата се радват най-много на подаръци. Затова ние възрастните, в стремежа си да зарадваме детето, го обсипваме с нужни и ненужни подаръци, без да подозираме, че подаръците не винаги имат положителен ефект върху детето.

Коледни подаръци за детето

Коледни подаръци за детето

Всеки намира своя любим момент в Коледа. Няма съмнение, че най-вълнуващият миг за детето е отварянето на подаръците, които го чакат под елхата.

Диабет при децата

Диабет при децата

Захарната болест или диабетът може да се прояви през всички периоди на детската възраст, но този риск се увеличава особено през пубертета.