Какво да правим, когато детето няма приятели?

0 коментара0/5

Разберете как можем да помогнем на детето да преодолее своята стеснителност и да открие приятели сред връстниците си:

Какво да правим, когато детето няма приятели?
 © iStock

Има явна тенденция децата и младежите до 18-годишна възраст да прекарват все по-малка част от свободното си време в компанията на връстници. Това е обезпокоително, тъй като отношенията и приятелствата в детството са важни не само за социализирането на детето, но и за правилното му развитие.

Ако родителите подминават този проблем той може да бъде причина вече порасналото дете да се превърне в интровертен човек склонен към депресивни състояния, изолиран и неспособен да се справя сам.

Открийте къде се корени проблемът

Добави описание

Ако детето ви няма приятели в детската градина или в училище, това не означава, че останалите деца го изключват умишлено. Всъщност в повечето случаи, самото дете има пасивно отношение към групата, което го прави невидимо.

За да разберете какво пречи на детето да се сприятелява е добре да говорите с учителите, които имат страничен поглед над него. Потърсете причината и у вас самите – не е изключено прекомерната ви загриженост да е сформирала у детето зависимост, която да му пречи да комуникира свободно с връстниците си. Друга причина може да бъде прекалено дългото време, което детето прекарва у дома. Това може да го накара да се чувства изолирано в компанията на други деца, тъй като ще му се струва, че липсата на занимания го прави скучно и безинтересно за околните.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем >>>

Не използвайте етикети, когато говорите за детето си

Дори и да се опитвате да му помогнете да преудолее стеснителността си, да оправдавате детето с думите: "Той е срамежлив!" не е най-правилния подход. Всъщност в дългосрочен план, детето ще приеме това ваше изказване като истина и като доказателство, че мама и татко искат то да е такова.

Срамежливостта винаги крие липсата на сигурност. Ето защо, за да се преодолее се налага родителите да подкрепят, насърчават и успокояват детето си винаги, когато усетят, че то има нужда от това.

Говорете с детето си и го стимулирайте да споделя

Добави описание

За целта използвайте методът на Сократ за себеоткриването, който той прилагал върху своите ученици. Целта на Сократ била с помощта на конкретни въпроси, учениците му сами да открият в себе си решението, което им е нужно, за да се справят с конкретен проблем.

Вие можете да приложите същия метод върху детето си. В края на деня, например, когато сте сложили детето в леглото, можете да го попитате: "С кого игра днес? Как мина?". Важното е да слушате, без да прекъсвате или съдите. И ако се окаже, че то остава твърде често само попитайте го: "Какво ще направиш утре, за да промениш нещата? С кое от другите деца искаш да си говорите?". Това е един добър начин да му помогне само да анализира емоциите и поведението си. Това ще го накара да се почувства по-силно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 причини да нямате бавачка >>>

Поканете приятелите на детето вкъщи

За да се разчупи леда между децата не са нужни особени усилия. Просто поканете вкъщи трима или четирима от приятелите на детето вкъщи някой следобед или поговорете с родителите им и излезте заедно на разходка в парка. Именно прекарването на повече време заедно ще накара децата да се опознаят по-добре, а вашето дете да стане по-уверено в себе си.

19.06.2017/Боряна Харлова

Още от "Дете"

Тиковете при децата не се побеждават с воля

Тиковете при децата не се побеждават с воля

Тиковете обичайно се появяват в детска възраст, по-чести са при момчетата и в по-голямата си част са преходни, макар, че в отделни случай могат да се запазят за цял живот.

Децата и пролетната умора

Децата и пролетната умора

Пролетната умора е присъща не само за възрастните, но и за децата. Разберете кои са най-ефективните средства, които облекчават умора и нервност при най-малките.

Занимателни игри – идеалният подарък

Занимателни игри – идеалният подарък

По Коледа магазините се пълнят от хипермодерни играчки. Кукли, коли, роботи се надпреварват за детското внимание, а занимателните игри остават в сянка. Вижте защо занимателните игри са идеалният подарък за децата?