Кога и какви са първите думи на детето?

0 коментара0/5

„Мама“ или „тати“ ще са първите думи на детето ви? Или нещо съвсем различно? И кога точно проговарят децата? Проблем ли е, ако детето не говори още, или пък говори, но на неразбираем бебешки? Ето отговорът на тези и още въпроси относно първите думи на детето.

Кога и какви са първите думи на детето?
 © istockphoto.com

Темата с проговарянето на детето вълнува всеки родител, дали от любопитство какви ще са първите му дими, или от загриженост дали детето се развива добре. Но не правете грешката да сравнявате детето си с други негови връстници или да се опитвате да го причислите към някоя графа в таблица за проговарянето, показваща по месеци колко и какви думи трябва да знае детето.

Всички деца са строго индивидуални. Момчетата, например, се смята, че проговарят по-късно, като изпускат бебешкото говорене, а преминават по-скоро към изговарянето на вече разбираеми за повечето хора от обкръжението му думи. За сметка на това пък момчетата, като че ли, са по-бързи във физическото развитие, прохождайки още преди годинката. При момичетата е обратното – внимателно и късно проходили бърборани.

Добави описание

И все пак, кога да очаквате първите думи на детето си?

Някъде около годинката децата успяват да навържат две срички в дума, като най-често първите думи на детето са „мама“, „тати“, „баба“. На около година и половина децата успяват да ви извикат, да си поискат вода или храна. На около 2 г. детето разполага с набор от около 20 до 50 думи, с които може да води разговор. А на 3 вече може да общува със съвсем завършени, смислени и разбираеми за всички изречения.

Кога и какви са първите думи на детето?

Бебешки речник

Ето как звучат някои от първите думи на децата – мама, тата, баба, ап (хляб), да, не, бау бау (куче), дай, ика (иска), папа (пате), ня (няма), пиш, ако, пиу пиу (пиле), муу (крава), куку (кокошка/петел), бу (кола), тук, там, папу или ам (храна), ден ден (рожден ден), но (едно), де (две), ти (три), гай (играй). Ето и някои по-странни думички от бебешкия речник – няйне (коте), дайди (одеяло), уаба (жаба), бада (вода), пицита (бисквита), гах (грах), фупа (супа), сон (слон), сей (седни), аки (яке), апа (шапка), сува (рисува), там или хипо (хипопотам), геда (гледа), гачки (играчки), кука (кукла).

Кога и какви са първите думи на детето?

А спомняте ли си какви бяха първите думи на вашето дете?

Как да помогнете на детето с проговарянето?

Едно уточнение! Под помощ, не говорим да извадите душичката на детето си с досадното повтаряне „Хайде, кажи мама! Маааа-маааа!“, „Сега, кажи тааа-тиииии!“ С това няма да накарате детето си да проговори по-рано, по-добре и прочие, както на вас ви се иска. Опитайте да стимулирате речта му, но по по-неинвазивни методи. И най-логичният начин е с детски книжки. Отделяйте време да си играете с детето, но заменяйте понякога играчките с книжки.

Кога и какви са първите думи на детето?

Каква книга се подарява на най-малките? >>> 
Как да възпитаме у детето любов към четенето? >>> 
Колко е важно да четем на детето? >>>

Детските песнички също помагат на децата в проговарянето и обогатяването на речника им. Много е важно е да говорите на детето си, нищо, че изглежда сякаш си говорите сами. Обяснявайте му какво се случва в момента, назовавайте предметите, с които то си играе и т.н. И не говорете на бебешки, а водете разговор (по-скоро монолог) като с възрастен. Също стимулирайте детето да ви отговаря, като му задавате лесни въпроси с цел просто да използва дори и малкото думи, които вече знае.

14.11.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кога и какви са първите думи на детето?".

Още от "Дете"

За какво да си говорим с най-малките?

За какво да си говорим с най-малките?

Понякога разликата във възрастта дава отражение и на родителите им е трудно да измислят, за какво да си говорят с най-малките. Вижте подходящи теми за разговор между големи и малки, както и някои полезни съвети при общуването с деца.

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Трябва ли да се отстрани третата сливица при децата?

Една от причините за редовното боледуване при по-малките деца е третата сливица. Затова родителите често се обръщат за съвет към лекарите как е редно да се постъпи в случая – трябва ли да се отстрани третата сливица при децата и как става това?

Редно ли е да се купува скъпа техника на децата?

Редно ли е да се купува скъпа техника на децата?

Днешните деца се раждат в ерата на технологиите, затова още от малки успяват безпроблемно да намерят общ език с тях и да се впишат в средата. Но правилно ли е да се купува скъпа техника на малчуганите или това е подход, който вреди на възпитанието?