Кога играта с храна е позволена и полезна за децата?

0 коментара0/5

"Не си играй с храната!" е реплика, която всеки родител изрича многократно. Но вместо постоянно да викате по детето си, ето как да му позволите да си играе с храната и това да има ползотворен ефект върху него.

Кога играта с храна е позволена и полезна за децата?

Какви са положителните ефекти от играта с храна върху детето?

Играта с храна е преди всичко забавна за детето, но може да извлечете и много ползи от игрите с хранителни продукти. Стига да изберете правилия подход, играта с храна може да има възпитателна цел, да подобри координацията и концентрацията на детето, да стимулира креативността, да се отрази положително върху фината моторика, да подобри психическото здраве на детето. 

Играта с храна е може би и един от добрите методи за възпитание. Именно позволявайки съзнателно на детето да си играе с храна ще го откажете да прави това на мссата, когато всички се храните. Просто детето ще се научи, че има друго място и време, където да играе и да се цапа с храна, а времето на масата е време за ядене.

Ако пък детето ви е злоядо, то нищо чудно играта с храна да събуди апетита му към нея.

Вижте още:  Злояди дете - как да се справим? >>>

Кои храни и за какви игри може да ги използвате?

  • Боб, ориз, кафе на зърна, грах, кус кус, семена

Напълнете един леген или друг широк съд до половината с гореизброените, дайте на детето кофички, лопатки, водни мелнички, детски принадлежности за готвене и ще се изумите колко време детето може да прекара в "готвене", пресипване, пълнене на камиончета и превозване на "стоката" до място за изсипване.

Този вид игри са идеални и за най-малките, като е важно само да ги наблюдавате да не погълнат "играчките".

Добави описание

  • Спагети, макарони и други видове паста

Могат да се превърнат в своеобразен конструктор, да се нанизват, да се строи с тях. Идеални са и за "готвене" от малки кулинари. Ако пък детето ви си пада по рисуването, дайте му водни боички и вижте в какъв шедьовър ще превърне пастата. Тази храна е идеална и за изработването на фигурки, къщички и други формички, като прикрепвате отделните елементи с лепило. 

  • Брашно, мляно кафе, подправки

Най-голямото щастие на децата е да се цапат с брашно, да бъркат, пресипват, добавят, махат, да подправят на вкус и цвят "сготвените" от тях ястия. Тези продукти са идеални и за игра "На пазар". Дайте на детето детки кантар или теглилка, или пък споделете с него своята кухненска везна и вижте колко забавно време ще си осигурите.

  • Картоф, ябълка

Идеални са за изработването на печати. Вземете текстилни бои и може да си щамповате тениска или пък чанта.

  • Портокал, цвекло, морков

Сокът им е, освен вкусен, естествен оцветител. Така че може да ги използвате като натурални боички и да направите заедно с детето си отпечатъци на ръчичките и крачетата му, например.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Може би единственият и най-голям минус на играта с храна е цапането. Но така или иначе детето цапа всеки ден по всевъзможни начини, съзнателно или без да иска. Сега поне цапането си е заслужавало и имате още един вариант да възпитате детето си добре - като го включите в чистенето. И най-вероятно то няма да възрази, първо, защото повечето деца се радват на всичките уреди за чистене, и, второ, защото е доволно от играта с храна и е ясното съзнание, че то е изцапало и следва да помогне в чистенето, за да му бъде позволено отново да си играе с храна.

11.05.2017/Ели Йорданова

 

 

Още от "Дете"

Породени деца – зачеване, раждане и отглеждане

Породени деца – зачеване, раждане и отглеждане

Да си родител на породени деца понякога дори е по-трудно от това да си родител на близнаци. Ето какви проблеми могат да възникват при зачеването, раждането и отглеждането на породени деца.

Разлики във възпитанието на момчета и момичета

Разлики във възпитанието на момчета и момичета

Още от съвсем малки момчетата и момичетата започват да се различават в предпочитания, характер, поведение. Те трябва и да се възпитават различно. Кои са основните разлики, които трябва да имаме предвид във възпитанието на момчетата и момичетата?

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?