Кой е подходящият спорт за детето?

0 коментара0/5

Кой е подходящият спорт за детето? Кои физически дейности помагат на неукрепналия му организъм? Какви качества се развиват чрез спорт? И как да научим детето да обича движението? Да открием отговорите заедно.

Кой е подходящият спорт за детето?
Кой е подходящият спорт за детето? © Сн.: iStock.com

 

ДЕЦАТА НЕ БИВА ДА СА МНОГО МИРНИ И ТИХИ

Обикновено децата не седят на едно място, а се впускат в най-разнообразни игри. Често обаче у възрастните това предизвиква реакции от типа „Не вдигайте толкова шум, пречите ни с вашата игра!". И неусетно децата се превръщат в „идеални" - вторачени в телевизора или отдадени на компютърните игри. Но детето, което седи вкъщи и не търси приятели, не се движи, започва да се обездвижва и закръгля и все повече загубва желание за движение. То не натоварва сърцето, не разгръща максимално капацитета на белия дроб, не изразходва внесените калории с храната, не отделя ендорфини (хормоните на удоволствието), които се образуват при емоциите по време на детската игра, т.е. организмът започва да излиза от състоянието на физическо и психическо равновесие.

 

СПОРТЪТ И ДЕЦАТА

Само когато детето редовно играе, развива физическите си качества като сила, бързина, издръжливост, гъвкавост и ловкост. Най-достъпният начин за това са разходките, игрите на детските площадки, карането на колело. Още в предучилищна възраст децата могат да започнат да плуват и да карат ски.

Заниманията в басейн са много щадящи за неукрепналата детска скелетно-мускулна система. Освен това помагат да се развият междуребрените мускули и да се увеличи дихателният капацитет. Известно е, че плуването се препоръчва и на алергично болните деца. Под ръководство на кинезитерапевт плуването е подходящо и за деца с гръбначни изкривявания.

На 8-9-годишна възраст те вече добре усвояват и техниката на спорта и така развиват точността си. В тази възраст може да се започне с тенис на корт - на по-малко игрище, с по-ниска мрежа и по-лека ракета, или пък с баскетбол с по-ниско разположен и по-голям кош. Така детето изгражда двигателни умения за цял живот.

За развитието на точност, бързина и ловкост допринасят и масовите игри - футбол, волейбол, баскетбол, хандбал. За пластичността на тялото най-подходящи са спортните танци и художествената гимнастика.

Вижте също:

Фитнес за деца>>>

Скачане на батут>>>

 

ИМА ЛИ СПОРТОВЕ, КОИТО МОГАТ ДА НАВРЕДЯТ?

Не се препоръчва натоварване, което ще попречи на развитието на опорно-двигателния апарат, например вдигане на гири и тежести във фитнес залите. В по-малката възраст е добре децата да не са подложени на тежки тренировки, за да не се задържи процесът на растежа. Основно правило е да не задължавате и да не контролирате строго детето да посещава тренировките на всяка цена. Нека в спортуването то да усеща играта и задоволството от нея. Интензивно занимание в продължение на 20-30 минути изисква след това задължителна почивка. Успокоителното е, че децата бързо се възстановяват. Разбира се, има разлика в издръжливостта на едно дете на 6 г. и дете на 12 г. Затова те трябва да бъдат разделени в групи, близки по възраст. Децата много бързо се обезводняват. И трябва да бъдат поощрявани да пият вода или подсолен айран. До завършването на растежа, когато костите бързо израстват, а сухожилията и мускулната система не са достатъчно силни, трябва да бъдат наблюдавани за гръбначни изкривявания.

 

Кой е подходящият спорт за детето?

 

СПОРТ ЗА МОМЧЕТА, СПОРТ ЗА МОМИЧЕТА...

Характерно за днешните деца е, че още в първите класове се проявяват половите различия в поведението им.

  • За момичетата е добре да се търси приложния характер на движението в съчетание с музикалност - художествена гимнастика, балет, спортни танци.
  • Спортовете, при които се изграждат бързина, издръжливост и сила, са по-подходящи за момчетата.
  • Спорт за по-закръглените деца. Натрупването на килограми е сигнал, че детето е обездвижено. За да му се създаде интерес към физическата активност, е препоръчително посещение на спортни състезания на професионалисти. Важно е и за хлапето да се избере добър треньор. Хубаво е то да опитва различни спортове и да ги сменя, за да открие какво му е интересно. Ездата изглежда пасивен спорт, но натоварва всички мускулни групи и е подходяща за по-пълничките. Следващият етап е някакъв колективен спорт или спортните игри. Нужен  е динамичен, цикличен спорт за по-пълно горене на калориите.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кой е подходящият спорт за детето?".

Още от "Дете"

Карнавално парти за децата

Карнавално парти за децата

Ваканцията, която предстои в началото на ноември, е чудесно време за устройване на карнавално парти за децата. В духа на Хелоуин или просто за да разнообразите есенните дни, карнавалният празник ще бъде сбъдната мечта за децата

Детско парти за рожден ден

Детско парти за рожден ден

Детските събирания не са това, което бяха преди години.

Идеи за детски коледни подаръци

Идеи за детски коледни подаръци

Признайте, че това е поредната Коледа, когато изпадате в чуденка какво да подарите на своето дете, а също и на племенници. Приготвили сме ви няколко идеи за детски коледни подаръци според възрастта, нуждите и интересите на детето.