Медитация за деца - техника с камъчета

0 коментара0/5

Вижте как да помогнете на детето да бъде по-съсредоточено, спокойно и щастливо с помощта на медитацията.

Медитация за деца - техника с камъчета
 © iStock

Да медитираш означава да обърнеш поглед навътре, да се фокусираш над собственото си Аз и да влезеш в контакт със себе си. Това е много полезно както за възрастните, така и за децата, като съществуват специфични техники за медитация, адаптирани специално за най-малките.

Каква е ползата от медитирането за децата?

Медитацията е много полезна за подрастващите, действайки като процес на себеопознаване и усъвършенстване. Освен това насърчава изграждането на самочувствие, съсредоточеност и умението детето да изразява чувствата си. Всичко това спомага децата да растат по-здрави и щастливи, а родителите им да ги разбират.

Какво трябва да знаят родителите за детската медитация?

Добави описание

При медитацията за деца няма точно и последователно следване на определени правила, всичко се свежда до индивидуалните интереси и предпочитания на детето. Важно е родителите да успеят да събудят интерес у детето. Това най-лесно може да се осъществи, като упраженията бъдат представени под формата на игра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7 неща, които правят родителите на смелите и уверени деца >>>

Добре е родителите да изпробват различни техники и упражнения, докато открият най-подходящите за своето дете. Тъй като те най-лесно ще разберат кои упражнения се харесват и действат положително, като предизвикват у  детето чувство на увереност и сигурност.

Техниката с камъчета на будисткия монах Тик Нат Хан

Сред най-лесните медитационни техники за деца, които безпроблемно могат да се прилагат и у дома е медитацията с камъчета, която се смята, че е създадена от будисткия монах Тик Нат Хан.

Добави описание

Всички техники за медитация както за възрастни, така и за деца, изискват тишина и спокойствие, за да бъдат приложени на практика. За да се осъществи медитацията с камъчета трябва да подготвите предварително по 4 камъка за всяко дете. Всеки участник трябва да заеме удобна позиция като седнете на земята с кръстосани крака.

По време на медитацията камъчета се взимат в ръце един по един. Всеки от тях се асоциира с определен символ и качество:

  • 1-вият камък се асоциира с цветята и естествеността. Цветето е дар от природата, тъй като то расте, сякаш без ничия помощ, от земята.
  • 2-рият камък се асоциира с планината и величието. Планините винаги са тези, които се извисява величествено над земята, те са дъщери на природата, които пораждат страхопочитание.
  • 3-тият камък се асоциира със спокойствието и огледално чистата вода. Водата е символ на живота тя има способността да възкръсява всяко живо същество.
  • 4-тият камък се асоциира с простора и свободата (това например може да е долина).

Смисълът на тази техника е да насърчи детето да създаде в съзнанието си положителни мисли. Когато практикувате тази техника с детето си трябва да му помогне да разсъждава над смисъла на всеки камък и да обясни с какво ги свързва. В началото може да му помагате като го напътствате.

Добави описание

 Например:

Почувствай се чист като диво цвете, което пониква от земята, за да направим света по-красив;

Ти си силен, колкото планините;

Открий в себе си  източника на твоите желания и се потопи в него;

Преследвай свобода си и открий мястото, където се чувстваш щастлив.

Техниката може да не се прилага по абсолютно същия начин всеки път. Това е само отправна точка. Друг начин, по който можете да я приложите е като вместо с реални камъчета реализирате медитацията чрез упражнение под формата на приказка, в чието създаване вземе участие и детето.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Приказкотерапия - как приказките могат да лекуват >>>

Отново се разположете удобно и започнете да съчинявате приказка. Например: Представи си че имаш пред себе си четири камъчета. Представи си, че взимаш първото в ръце и го стискаш здраво, то олицетворява... и детето продължава с негови думи. Измислете приказката по ваш вкус, ако желаете включете и повече герои.

Тази приказва може да бъде различна всеки път и да бъде използвана да стопира ядът или неспокойството на детето. Добра идея е да бъде разказвана и преди лягане вместо класическите приказки.

Тази техника учи децата да разсъждават, докато опознават себе си и своите желания. Много полезен способ за справяне с неувереността при по-тихите и чувствителни деца, като се учат на емоционална стабилност и увереност.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Медитация за деца - техника с камъчета".

Още от "Дете"

С деца на екскурзия

С деца на екскурзия

Лятната отпуска е идеалното време за планиране на екскурзия, а пътуването може да се окаже голямо приключение и за децата. Тогава обаче родителите трябва добре да си подготвят домашното, за да си осигурят безпроблемна ваканция. С деца на екскурзия – какво трябва да знаете.

Първи летен лагер

Първи летен лагер

Когато детето отива на първи летен лагер, всички у дома се вълнуват. Освен еуфорията обаче, в главата на малчугана, както и в тази на родителя, изникват безброй въпроси. Какво трябва да знаете, когато изпращате детето на първи летен лагер?

Как  да възпитате любов у децата?

Как да възпитате любов у децата?

Едно от нещата, на които трябва да научите детето си през първите му 7 години, е да обича. Емоционалната интелигентност не е нещо вродено, а нещо което трябва да се придобие, да й се отдели време и да се научи.