Никога не казвайте тези неща на сина си

0 коментара0/5

Има няколко заучени реплики, продукт на остарели схващания и стереотипи, които рано или късно всеки родител изрича на сина си. И именно това е една от големите грешки, които допускат родители при отглеждането на децата си.

Никога не казвайте тези неща на сина си

За вас може да е просто изречение, но децата чуват съвсем друго и в съзнанието им ясно остава тази реплика, която сте изрекли като критика към тях. Ето четирите сред най-често изричаните фрази, които никое момче не иска да чува:

"Държиш се като момиче"

"Тичаш като момиче", "Удряш като момиче" и от сорта реплики, ако не сте ги изричали, то със със сигурност сте си ги помисляли в даден момент или поне сте ги чували други да ги използват. За едно малко момче няма по-голямо унижение от това, особено, ако репликата е изречена на всеослушание пред приятелите му. Това може да накърни достойнството му и да остави траен белег в психиката му. В съзнанието на детето остава впечатлението, че трябва да се доказва пред родителите и приятелите си. Освен това подобни реплики могат да озлобят момчетата към момичетата.

"Бъди мъж!"

Като че ли от мъжете винаги се очаква да бъдат силните, непоклатими, тези, които не плачат, които не са уязвими, които не са чувствителни и т.н. Кой е казал, че мъжете не могат да споделят емоционалните си драми, така както жените правят, или пък, че не трябва да плачат и да търсят помощ, защото не това се очаква от мъжката им природа. Подобна реплика, насочена към малко момче, може да го накара да се затвори в себе си и със сигурност ще изгубите доверието помежду си, което е от особено значение между дете и родител. 

"Подстрижи се"

Дългата коса не прави момчетата по-малко момчета. Защо тогава се опитвате да критикувате сина си, че не желае да се подстригва, защото иска да прилича на идола си от някоя метъл банда? Дългата коса и епилацията не са само за жени, но и за мъже, така че не учете сина си на дискриминация още от малък.

"Мъжете не носят розово"

А жените защо носят синьо? Това е поредното остаряло схващане, на което не трябва да учите сина си. Розовото може да отива на едно момче точно толкова, колкото и на момиче, без да изглежда като гей. Това е един от големите страхове на родителите - детето им да не премине от другата страна на дъгата. Но розовото по никакъв начин няма да има връзка дори, ако това се случи. И защо синът ви да не си играе с кукли, да не бута кукленска количка, да не си играе с "момичешки" играчки, а момичетата могат да си играят с багери, топки и прочие "мъжки" играчки.

15.06.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Никога не казвайте тези неща на сина си".

Още от "Дете"

Мама забранява, татко разрешава

Мама забранява, татко разрешава

Често се случва родителите да не сме на едно мнение за отглеждането на децата. Обикновено майките сме в ролята на строгите, а татковците са тези, които позволяват всичко и разглезват детето.

Скандални детски конкурси

Скандални детски конкурси

Всеки родител се надява и вярва, че един ден детето му да успее в живота. Много майки и татковци правят и невъзможното за своите малчугани, за да ги изстрелят нагоре. Един от методите в някои страни са детските конкурси за красота. Кое е скандалното в тях?

Пазете децата от вредното влияние на екрана

Пазете децата от вредното влияние на екрана

Проблемът идва оттам, че децата стоят по 10 и повече часа пред екрана. Това продължително медийно влияние се отразява негативно особено много върху здравето на децата, върху социалните им контакти, поведението, възпитанието и образованието им.