Подаръците и детето

5 коментара4/5

Децата се радват най-много на подаръци. Затова ние възрастните, в стремежа си да зарадваме детето, го обсипваме с нужни и ненужни подаръци, без да подозираме, че подаръците не винаги имат положителен ефект върху детето.

Подаръкът е жест на внимание към близките. За детето подаръкът осмисля празниците и поводите, в които хората се събират на едно място. Подаръците за повод и за поощрение са необходими и важни за детето. Те му носят радост, карат го да се чувства стойностен човек и го изпълват с положително емоции. Подаръците може да го амбицират и дори да го карат да си поставя цели, само и само да получи желаната вещ.


Подаръците и детето

Кога обаче подаръците губят смисъла си и се превръщат в лоша възпитателна практика?

За някои възрастни това звучи нелепо. Как може подаръците да играят лоша роля във възпитанието на децата? Това се случва, когато детето бъде претрупано от вещи, изненади, играчки, дрехи и т.н. Някои родители не усещат границата и обсипват детето си с нужни и ненужни вещи. Малкият наследник свиква с идеята, че може да има всички играчки и вещи, които пожелае.
                                         
Подаръците и дететоОбикновено родителите, които обсипват детето си с подаръци, го правят с цел да компенсират недостатъчното внимание и време, които му отделят. Виждайки благодарността в очите му, те му подаряват подаръци повече за собствено удовлетворение, отколкото заради факта, че детето има нужда. Това обикновено са работещи родители, които имат добри финансови възможности и малко време за семейството. В тази роля може да е и само единият родител – повече работещият.

Получава се следната картинка – мама или татко (може и двамата) се прибират късно вечер, без да са имали време да отделят необходимото време на детето си и, за да го зарадват по някакъв начин и да покажат любовта си, го обсипват с подаръци, които да зарадват детето. Това е най-лесният и бърз начин да покажат загрижеността и любовта си.

Пренасищането с подаръци и нови вещи не е здравословно за възпитанието на детето. Всички познаваме синдрома на богаташките деца, които са свикнали да имат и получават всичко, без да ценят усилията на родителите си. За съжаление, не само богатите родители развиват това усещане у децата си. Има много родители със средни доходи, които пренасищат децата си с подаръци и изпълняват всяка тяхна прищявка, жертвайки голяма част от собствените си нужди. Често това са родители, които в детството си не са получавали много неща, за които са мечтали и не искат да лишат децата си от нищо, което на тях им е липсвало.
                          
От малко детето свиква с идеята, че може да има всичко и задоволяването на  желанията му е Подаръците и дететоестествено стечение на обстоятелствата, без да са необходими усилия. В по-късна възраст то пренася тази си нагласа и в останалите аспекти от живота си. Когато в един момент родителите не успяват да задоволят прищевките му (които стават все по-големи), детето се настройва негативно и гледа егоистично на ситуацията. Непрестанното носене на подаръци ги превръщат не в изненада, а в даденост и с времето става все по-трудно да изненадате и зарадвате своя наследник. Когато е на 4, го радват играчки и книжки с картинки, когато е на 12 са мобилните телефони и хубавите дрехи, но когато е на 18 изискванията стават все по-високи и трудно изпълними от родителите.

Някои родители превръщат подаръците в разменна монета. „Ако направиш това, аз ще ти купя онова.“ Това е по-добрият вариант от безцелното подаряване на вещи, тъй като детето се научава, че трябва да се постарае, за да получи подарък без повод. Този метод обаче не бива да се прилага за ежедневни задължения, тъй като не всяко положено усилие в живота е последвано от награда – важен урок, който мъникът трябва да научи.

Колкото и да искате, не прекалявайте с подаръците, които купувате на детето си. След време доброто възпитание ще се окаже най-ценният подарък, който детето ви е получило.

31.08.2009/Деси Великова

5 коментарaДобави коментар »

Uipo

От Uipo06.09.2009, 18:07 ч.

Много родители бъркат Ината с желанието детето да си има дадена играчка. Ако детето ви не разбира вие....

Виж всички коментари за "Подаръците и детето".

Още от "Дете"

Какво ни казват лъжите на децата

Какво ни казват лъжите на децата

Лъжите не са чужди на нито едно човешко същество. При децата те определят период от развитието им, но след определено време могат да са индикатор за сериозен проблем. Разберете какво се крие зад послъгването на малчуганите, видовете лъжи ,които използват, как да ги разпознаваме и кога трябва да се притесняваме от тях.

Страховете на децата

Страховете на децата

Приемате ги сериозно и помогнете на вашите деца да ги превъзмогнат!Те са чести и напълно нормални, дори когато изглеждат неразбираеми за възрастните.

Сексуално съзряване при децата

Сексуално съзряване при децата

Сексуалното съзряване на децата започва много преди да влязат в пубертета и да започнат реално да се интересуват от секс. Още в най-ранна възраст децата започват да се интересуват от половите си различия и да имат подсъзнателни влечения към другия пол.