Глезеното дете

45 коментара1/5

Всеки родител изпитва желание да поглези детето си. Няма лошо, но стига глезенето да не ви става навик. Никой не обича глезените деца. Те са единаци, трудно комуникират с хората и с капризите си могат да се превърнат в един от най-лошите ви кошмари.

Глезеното не е израз на любов към детето
Какво е разглезено дете?

Можете да познаете разглезеното дете по сърдитата физиономия, когато не е получило това, което иска. Глезеното дете се тръшка, мрънка, плаче, цупи, хленчи, иска да е център на внимание и се и се инати докато не му се угоди. А вълшебната думичка „Искам!“ трябва да е закон за родителите.  Глезеното дете не знае да казва „Благодаря!“ и смята, че всички са длъжни да му угаждат. То е неотстъпчиво, капризно и егоистично.

Разглезеното дете третира родителите, роднините, а по-късно и приятелите си, като свои подчинени. В същото време е зависимо от тях и като цяло му е невъзможно да бъде самостоятелно.

Разпространено Глезеното не е израз на любов към дететое и убеждението, че самите деца (без братче или сестриче) също спадат към графата „разглезени“, защото знаят, че всичко е само за тях. Не са свикнали да споделят, да делят и понякога дори да се лишават от нещо в името на щастието на по-малкото им братче или сестриче.

Родителите ли са причина за разглезените деца?

Децата се разглезват, когато се изпълняват всичките им прищевки. Често родителите обсипват детето с материални придобивки и непрестанно угаждат на капризите му като израз на внимание и любов. Глезенето обаче в никакъв случай не е форма на любов.Така само учите детето си да зависи от вас, защото вие сте „златната мина“, от която идват всички тези сладости за детето. Вие сте тези, които му позволявате всичко от криворазбрана любов. Вие учите детето си, че то е на първо място и че угаждането на капризите му е нещо нормално. Така то свиква, че нуждите на другите хора са нищо незначещи в сравнение с неговите.

Разглезено е детето на тези родители, които не могат да казват „Не“. По неписано правило това са често богатите родители, които имат финансовата възможност да угаждат на детето си. Няма нищо лошо да му купите това, което иска, стига да го научите, че всичко има цена и нищо не пада само от небето.
Глезеното не е израз на любов към детето
Много пък родители правят грешката да предпазват прекалено много детето си от външния свят вместо да се опитват да го приобщават към него. В този си стремеж несъзнателно глезят детето.

Как да „излекувате“ глезеното дете?

Глезеното не е израз на любов към дететоКолкото по-рано установите „диагнозата“, толкова по-лесно и бързо ще се справите с проблема. Но от вас се очаква да бъдете упорити, твърди и постоянни. Не забравяйте, че никой не харесва глезените деца и, че за в бъдеще детето ви ще има проблеми във взаимоотношенията си с хората, ако е разглезено. Ще създава проблеми и на вас, изисквайки винаги да му угаждате. Така че превъзпитанието му ще бъде както за негово, така и за ваше добро.

Трудно е да дарявате любов, внимание и топлина на детето си без да го разглезвате. Според някои родители това да прегърнеш детето си, когато то е уплашено, паднало е, изпитва болка и плаче, си е чисто глезене. Но това по-скоро е съвсем естествена и необходима реакция на родителя. Да, но стига гушкането и успокояването на детето да не се превръща в ежедневие. Не бдете постоянно над детето си. Преди всичко трябва да го научите да бъде самостоятелно, да се справя само с проблемите и, само когато не успее да намери решение, да потърси помощ от вас. Важно е да научите детето си да прави компромис, да проявява разбиране и да бъде сдържано. И преди всичко се научете се да казвате „Не“. Това не означава, че обичате по-малко детето си.

15.11.2010/ Ели Йорданова

45 коментарaДобави коментар »

Fad

От Fad23.02.2011, 19:35 ч.

Да, опитвали сме, но той прави бели.Яде хартия, пипа кабели и т.н. Не сме в състояние да покрием всичко вкъщи.

Виж всички коментари за "Глезеното дете".

Още от "Дете"

Къде живее Дядо Коледа?

Къде живее Дядо Коледа?

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?

Запишете детето на курсове

Запишете детето на курсове

Курсовете са интересни, забавни и полезни за развитието на детето. Курсовете ще развият творческия потенциал на детето. Така че не се замисляйте много и запишете детето си на курс по танци, рисуване или език например.

С дете на пазар

С дете на пазар

Покрай празниците сигурно ще ви се наложи да излезете поне веднъж с детето на пазар. Това може да е както забавно изживяване, така и повод за нервен пристъп. Как пазаруването с малчугана да премине леко и безпрепятствено? Рискувате ли да излезете на пазар с детето?