Как да възпитате любов у децата?

0 коментара3/5

Едно от нещата, на които трябва да научите детето си през първите му 7 години, е да обича. Емоционалната интелигентност не е нещо вродено, а нещо което трябва да се придобие, да й се отдели време и да се научи. 

Как  да възпитате любов у децата?
Лорънс Шапиро, автор на книгата „Как да възпитате дете с висок емоционален коефициент“ говори за емоционалната интелигентност, което е умението да се възприема и оценява чуждата любов, която получавате, и да се контролират собствените емоции.    

Според проведеноКак  да възпитате любов у децата? изследване хората се раждат безчувствени и учените смятат, че децата наследяват способността да обичат от родителите си. Ето защо пък се счита, че децата, които са отраснали до 18-тата си годишнина в социални домове, са с по-ниска емоционална интелигентност, тъй като са живели без родителска обич.

За да възпитате едно дете в любов, първо е важна домашната средаи има ли ги съпрежуеската, родителската и братската любов. В семейства, където споровете между родителите са ежедневие или пък грижите за децата за поверени на бавачки, а родителите са обсебени само от работата си, детето се стресира, става емоционално ранимо, резервирано в чувствата си към околните след време и дори агресивно.

Имайте предвид, че емоциите са заразни. Колкото повече сте положително настроени, толкова по-често ще се връщате към това емоционално състояние. Колкото по-често сте тъжни толкова по-често ще ви се случва да изпадате в депресии, да бъдете тъжни, да изпитвате, страх, омраза и т.н.. А колкото по-често сте около даден човек, толкова повече неговата емоционалност оказва влияние на вашата и обратното. Така че, ако вие сте негативно настроени, то нищо чудно да предадете този негативизъм и на децата си.Все пак личният ви пример е основен модел на подражание за детето.

Как  да възпитате любов у децата?Важно е още докато детето е малко да въведете правила за поведението му
(как да се държи с вас, със съученици, братя и сестри, възрастни и т.н.) и да бъдете безкомпромисни. Научите ли детето на уважение, толерантност, съчувствие, изразяване и разбиране на чувства, любезност в ранните му години, това ще му остане за цял живот.

Не правете компромиси и относно задълженията на детето и не казвайте например „още си малък, аз ще ти намажа филийка с лютеница“. Така детето свиква, че от него не се очаква да помага вкъщи (слагане на масата, чистене, подреждане и т.н.) и, че винаги има кой да го отменя в задълженията му. Така че възпитате глезено дете , без чувство за вина и отговорност, неспособно да изпитва удовлетворение и щастие от това, което има. Имайте високи очаквания за детето (да бъде послушно, да обича, уважава, помага и т.н.) и то ще разбере, че е важно за него и за вас да ги изпълни.

21.02.2011/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да възпитате любов у децата?".

Още от "Дете"

Когато баба се меси във възпитанието

Когато баба се меси във възпитанието

Приказката е „Много баби, хилаво дете“ и е съвсем вярна. Когато например бабите се месят във възпитанието на внучето, обикновено следват конфликти с майката, а детето неусетно се разглезва. До какво още води намесата във възпитанието?

Когато децата ви дразнят

Когато децата ви дразнят

Ако понякога чувствате силно раздразнение спрямо децата си, не си мислете, че сте лош родител и че сте единствените. Вие сте едни от многото родители, които се дразнят на наследниците си, а ето и няколко начина как да се справите с този проблем.

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?

Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството?

За идеална възрастова разлика надали може да се говори, защото това е нещо строго индивидуално, но педагозите все пак препоръчват да се стремите към три години разлика във възрастта между първото и второто ви дете.