Злоядо дете - как да се справим?

8 коментара5/5

Злоядото дете е често срещано явление, което поставя родителите в задънена улица. Как да се справим с проблема „злоядо дете вкъщи“ и какви хитрости да приложим за разрешаването му?

Злоядо дете - как да се справим?
Злоядо или капризно дете?

Тази тема разискват майките, когато се заговорят за хранене при децата. Някои поддържат тезата, че злояди деца има – такива, които по рождение не обичат определени храни и отказват да „експериментират“ с нови. Други пък смятат, че грешката е в родителите, които оставят детето да капризничи. Неправилният възпитателен подход и прекаленото внимание, което му обръщат, отключват явлението „злоядо дете“.

Липсата на апетит у малчугана може да се дължи и на други фактори. Установено е, че след боледуване и в по-горещите месеци децата намаляват порциите си. Малчуганът отказва да се храни и в случай, че при предходното хранене е приел по-калорична храна, а в промеждутъка не е изразходил достатъчно енергия. Понякога злоядото дете е на периоди, които просто трябва да изчакате да отминат.
Как да се преборим със злоядото дете?
Злоядо дете - как да се справим?
Сгответе заедно
Включете детето в процеса на приготвяне на дневното меню. Превърнете готвенето в игра и предложете да си „отворите ресторант“. Купете табло, на което малчуганът да „пише“ менюто, а после напазарувайте заедно. За да избегнете спора по темата „сладки изкушения“, сключете сделка с детето – вие ще купите от любимия му шоколадов десерт, при условие, че ще бъде изяден след основното хранене. Така „и вълкът сит, и агнето цяло“.

Забавлявайте се и в кухнята. Покажете на малчугана как приготвяте храната, а ако е достатъчно голям, му дайте задача да бърка или да ви подава съставки. Нека си отвори собствена кухня с помощта на детския сервиз, а накрая проявете доза артистичност и похвалете малкия готвач за вкусното ястие, което е „сготвил“.

Рекламни трикове
Презентацията е силно оръжие за възбуждане на апетита. Колкото и злоядо да е едно дете, то ще се впечатли от атрактивния външен вид на ястието. Купете салфетки и подложка за маса с детски щампи, поднесете храната в чинийка с любимия анимационен герой на вашия малчуган, осигурете му собствени виличка и лъжичка, които да си разпознава. Напълнете трапезата с „цветни“ ястия – специалисти са доказали, че разнообразието от цветове на масата привлича вниманието на децата.Злоядо дете - как да се справим?

Вложете творчество и направете от обикновения детски сандвич интересни форми. Не забравяйте сами да похвалите продукта си, като изтъкнете неговите качества (полезен, вкусен, дава суперсили). Споменете, че сте използвали някаква тайна съставка, за която никой не е чувал. Колкото по-специално е ястието, толкова по-впечатлено ще е детето.

Подходящ хранителен режим

От значение е, тъй като създава определени хранителни навици, към които организмът се придържа. Някои храни трябва задължително да присъстват в дневното детско меню, а други не повече от два пъти в седмицата. Избягвайте силните подправки, пикантните колбаси и сложните специалитети. Спазвайте часовете на хранене – закуската между 8 и 9ч., обяд към 12-13ч., следобедна закуска в 16ч., вечеря – не по-късно от 20ч. Най-голяма и засищаща трябва да е обедната порция, а следобедната закуска – да е най-слабо калорична.
Злоядо дете - как да се справим?
Хитрости срещу злоядото дете
  • Ако искате детето ви да се храни здравословно, но то упорито отказва, включете зеленчуците в ястието пасирани или настъргани, за да не се виждат.
  • Газираните напитки можете да замените с такива собствено производство – от прясно изцеден сок, малко газирана вода и захар на вкус.
  • Големите порции плашат децата, затова не препълвайте чинията.
  • Активната игра и движението преди хранене възбуждат апетита.
  • Поканете друго дете, кака или батко на обяд/вечеря – те имат значителен авторитет в очите на малчугана и покрай тях той лесно може да прояде някое ястие.
  • Избягвайте и думата „забранявам“, защото забраненото е най-сладко. Освен това дори най-вредната храна не е опасна за здравето на детето, ако се предлага рядко и по малко.
  • Не забравяйте – гладът е най-добрият възпитател. Ако детето прояви капризи или откаже да яде, защото не е гладно, не се тревожете. До следващото хранене апетитът му ще се обади.

26.10.2011/ Христина Спасова

8 коментарaДобави коментар »

Тя

От Тя08.11.2011, 10:20 ч.

Но пък понякога деца, които са били закръглени като по-малки, в един момент се издължават и отслабват, както и обратното.Случва се и човек да е злояд като малък, а после да прояде почти всичко. Готови формули няма.

Виж всички коментари за "Злоядо дете - как да се справим?".

Още от "Дете"

Зарадвайте детето с коледно парти

Зарадвайте детето с коледно парти

Децата обожават Коледа, защото свързват празника с куп подаръци и още толкова изненади. А каква по-хубава изненада от едно детско коледно парти.

С какво да ангажирате детето за Великден?

С какво да ангажирате детето за Великден?

Напоследък децата свързват празниците и ваканциите с повече свободно време, което необезпокоявано да прекарат пред компютъра с филми и игри. Вижте как да отделите погледа на малчугана от монитора по великденските празници и да прекарате повече време с децата си.

Проговаряне на детето

Проговаряне на детето

Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.