Великден – празник за децата

2 коментара0/5

Великден е един от любимите празници на децата. Тогава те имат възможност да се изявят като художници, да допринесат за празничната украса у дома и да помогнат на родителите в приготовленията. Ето какво може да измайсторите с децата за празника.

Великден – празник за децата
Децата – помощници при боядисването на яйцата

Когато дойде време за боядисването на яйцата, децата са най-големите ви помощници. Заедно с тях може да сътворите великденски шедьоври, достойни за изложба. За да избегнете обаче риска от оцветяване и на кухнята, проведете предварителен „инструктаж“ кое как се прави. А притеснението от поява на петна по детските дрешки ще изчезне, ако облечете детето в по-стар „тоалет“ или ако му сложите престилка. Не забравяйте, че заниманието трябва да е забавно, а не съпроводено от караници и страхове. Ето някои идеи как да боядисате яйцата за празника с вашия малчуган:

Великден – празник за децатаВеликденски яйца с ластик – увийте около свареното яйца ластик и го потопете в избраната боя. Когато го извадите, ще видите, че яйцето е станало на ивици или ще се е оцветило в различни нюанси.

Великден с „дантелени“ яйца – помолете вашия малчуган да увие добре яйцето в парче дантелен плат, а след това завържете „яйчната премяна“ с конец, за да не мърда. Потопете яйцето в боя за известно време – когато го извадите, то ще е приело шарките на дантелата.

Великден с цветни пъдпъдъчи яйца – предложете на детето да боядисате и няколко пъдпъдъчи яйца. Със сигурност малкият им размер и тъмната петниста окраска ще му се сторят интересни и нестандартни.

Великденски яйца във фолио – тук ви трябва малко предварителна подготовка. Запазете фолиото от шоколадите, които последно сте хапнали с малчугана. Поръчайте на детето да намаже всяко фолио от вътрешната страна с акрилна боя и да увие яйцето в него. Резултатът – оригинални шарки.

Освен посочените, детето може да ви помогне и в традиционните методи за боядисване – с памук, в чорапогащник, с листа от магданоз или здравец, с лепенки.

Великден – празник за децатаДецата – майстори на празничната украса

Празникът става по-красив и шарен с домашно украсени декоративни яйца, които да разпръснете из стаите. А ролята на видни декоратори и специалисти е поверена на вас и вашето дете. Ето и някои идеи, които да изпробвате:

Декупажни яйца – задачата е да намажете яйцето с лепило, да го увиете в най-горния пласт от шарена салфетка и да минете отгоре с безцветен лак за нокти.

Великден с оризови яйца – работа за двама. Във вашите ръце е подготовката, а на детето оставете украсата. Разтворете в купички с малко гореща вода боя за яйца и сложете вътре ориз. Оставете да изстине, след това прецедете и разстилете на лист хартия. Нека малчуганът намаже яйцето с лепило и да го оваля внимателно в цветната оризова смес.

Празник е – яйцата оживяват. В детските ръчички яйцата оживяват и се превръщат в различни животни, а защо не и в хора. С помощта на цветни бои, четка и тишу хартия малчуганите могат да си направят яйца-пчелички. От пластелин, памук и флумастри пък се „раждат“ образите на Хъмпти Дъмпти, Айнщайн и други симпатични човечета.

Внимание! Декоративните яйца, върху които има маркери или лепило е по-добре да не се консумират.

Великден – празник за децата„Труд и техника“ за Великден
Празникът е идеално време за малко „труд и техника“ за децата, а защо не и за родителите.

 

  • Направете заедно декоративна тревичка – нарежете ленти от зелена хартия и оставете малчугана да ги намачка.

 

  • Изпечете фигурки от солено тесто и предложете на детето да ги оцвети с боички.
  • Измайсторете си поставки за яйцата. Вариант 1 – да използвате готови шаблони, които детето да изрисува и залепи. Вариант 2 – сами да си направите такива с помощта на бяла хартия, флумастри и лепило. Поставките могат да са като цветя, тревичка или като тяло на човече.
  • Украсете заедно великденската кошница с лакомства. За целта са ви необходими панделка на метър и цветна или тишу хартия.

    11.04.2012/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 15.04.2012, 15:57 ч.

Може би са искали да кажат, че трябва да се предава по поколенията и да учим децата си, що е това. :)

Виж всички коментари за "Великден – празник за децата".

Още от "Дете"

Как да научите детето на лична хигиена?

Как да научите детето на лична хигиена?

Хигиенните навици са от значение за здравето, белег са за добро възпитание и задължителен елемент от ежедневието на човека. Затова е важно да бъдат създадени, докато детето е малко. Как да научите детето на лична хигиена?

Проговаряне на детето

Проговаряне на детето

Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.

Детските лъжи

Детските лъжи

Склонността на човек да лъже се заражда още от най-ранна детска възраст. Малко след като детенцето започне да разговаря, то започва да изрича огромна част от нещата, които си въобразява.