Великден – празник за децата

2 коментара0/5

Великден е един от любимите празници на децата. Тогава те имат възможност да се изявят като художници, да допринесат за празничната украса у дома и да помогнат на родителите в приготовленията. Ето какво може да измайсторите с децата за празника.

Великден – празник за децата
Децата – помощници при боядисването на яйцата

Когато дойде време за боядисването на яйцата, децата са най-големите ви помощници. Заедно с тях може да сътворите великденски шедьоври, достойни за изложба. За да избегнете обаче риска от оцветяване и на кухнята, проведете предварителен „инструктаж“ кое как се прави. А притеснението от поява на петна по детските дрешки ще изчезне, ако облечете детето в по-стар „тоалет“ или ако му сложите престилка. Не забравяйте, че заниманието трябва да е забавно, а не съпроводено от караници и страхове. Ето някои идеи как да боядисате яйцата за празника с вашия малчуган:

Великден – празник за децатаВеликденски яйца с ластик – увийте около свареното яйца ластик и го потопете в избраната боя. Когато го извадите, ще видите, че яйцето е станало на ивици или ще се е оцветило в различни нюанси.

Великден с „дантелени“ яйца – помолете вашия малчуган да увие добре яйцето в парче дантелен плат, а след това завържете „яйчната премяна“ с конец, за да не мърда. Потопете яйцето в боя за известно време – когато го извадите, то ще е приело шарките на дантелата.

Великден с цветни пъдпъдъчи яйца – предложете на детето да боядисате и няколко пъдпъдъчи яйца. Със сигурност малкият им размер и тъмната петниста окраска ще му се сторят интересни и нестандартни.

Великденски яйца във фолио – тук ви трябва малко предварителна подготовка. Запазете фолиото от шоколадите, които последно сте хапнали с малчугана. Поръчайте на детето да намаже всяко фолио от вътрешната страна с акрилна боя и да увие яйцето в него. Резултатът – оригинални шарки.

Освен посочените, детето може да ви помогне и в традиционните методи за боядисване – с памук, в чорапогащник, с листа от магданоз или здравец, с лепенки.

Великден – празник за децатаДецата – майстори на празничната украса

Празникът става по-красив и шарен с домашно украсени декоративни яйца, които да разпръснете из стаите. А ролята на видни декоратори и специалисти е поверена на вас и вашето дете. Ето и някои идеи, които да изпробвате:

Декупажни яйца – задачата е да намажете яйцето с лепило, да го увиете в най-горния пласт от шарена салфетка и да минете отгоре с безцветен лак за нокти.

Великден с оризови яйца – работа за двама. Във вашите ръце е подготовката, а на детето оставете украсата. Разтворете в купички с малко гореща вода боя за яйца и сложете вътре ориз. Оставете да изстине, след това прецедете и разстилете на лист хартия. Нека малчуганът намаже яйцето с лепило и да го оваля внимателно в цветната оризова смес.

Празник е – яйцата оживяват. В детските ръчички яйцата оживяват и се превръщат в различни животни, а защо не и в хора. С помощта на цветни бои, четка и тишу хартия малчуганите могат да си направят яйца-пчелички. От пластелин, памук и флумастри пък се „раждат“ образите на Хъмпти Дъмпти, Айнщайн и други симпатични човечета.

Внимание! Декоративните яйца, върху които има маркери или лепило е по-добре да не се консумират.

Великден – празник за децата„Труд и техника“ за Великден
Празникът е идеално време за малко „труд и техника“ за децата, а защо не и за родителите.

 

  • Направете заедно декоративна тревичка – нарежете ленти от зелена хартия и оставете малчугана да ги намачка.

 

  • Изпечете фигурки от солено тесто и предложете на детето да ги оцвети с боички.
  • Измайсторете си поставки за яйцата. Вариант 1 – да използвате готови шаблони, които детето да изрисува и залепи. Вариант 2 – сами да си направите такива с помощта на бяла хартия, флумастри и лепило. Поставките могат да са като цветя, тревичка или като тяло на човече.
  • Украсете заедно великденската кошница с лакомства. За целта са ви необходими панделка на метър и цветна или тишу хартия.

    11.04.2012/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 15.04.2012, 15:57 ч.

Може би са искали да кажат, че трябва да се предава по поколенията и да учим децата си, що е това. :)

Виж всички коментари за "Великден – празник за децата".

Още от "Дете"

Занимателни игри за моето 5-годишно дете

Занимателни игри за моето 5-годишно дете

„Как да развием детската креативност” – новата книга с новия брой на сп. „Моето дете”, не само ще ни обясни какво всъщност означава думата „креативност”, но и ще ни даде

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Да кажем ли истината за Дядо Коледа?

Дядо Коледа е един от най-обичаните герои както от по-малките, така и от по-големите. Но идва време, когато много родители си задават въпроса дали е редно да разкрият истината за белобрадия старец, или по-добре да поддържат илюзията за него жива?

Зарадвайте детето си за 1 юни

Зарадвайте детето си за 1 юни

1 юни е международен ден на детето, който се чества за пръв път през 1927 г., но официално е обявен за международен празник през 1950 г. в 51 страни. С какво да зарадвате детето си на този 1 юни?