Когато баба се меси във възпитанието

60 коментара5/5

Приказката е „Много баби, хилаво дете“ и е съвсем вярна. Когато например бабите се месят във възпитанието на внучето, обикновено следват конфликти с майката, а детето неусетно се разглезва. До какво още води намесата във възпитанието?


Когато баба се меси във възпитанието


Често се налага две поколения да живеят по един покрив или пък бабата редовно да играе ролята на детегледачка, което неусетно въвлича бабата във възпитанието на внучето си. Проблемът обаче е там, че бабата и майката имат различни методи на възпитание.

Бабата смята, че има повече опит и трябва да дирижира оркестъра, като в същото време критикува методите на възпитание на майката. Ролята на бабата обаче е съвсем друга.

Минало е времето, когато е била майка, и сега трябва да се научи само да помага, без да се бърка в начина на отглеждане на внучето си, да слуша, да изпълнява и следва заръките на майката, когато оставя детето си при баба да го гледа.

Разминаването в методите на възпитание обикновено води до отглеждане на глезено и капризно дете.Ето защо е важно главната роля във възпитанието и отглеждането на детето да носят родителите, а роднините да са по-скоро помощни колела.

Когато баба се меси във възпитаниетоПроблем създава и безкрайната любов към внучето и желанието на бабата да му угоди. Така детето се научава, че баба е добрата, а мама е лошата, която се кара, забранява и възпитава.

Това предизвиква ревност у майката, макар че няма за какво. Детето не ви обича по-малко, защото се опитвате да го възпитавате, просто благодарността му към вас и усилиява ви ще получите някога по-късно във времето.

Не се сърдете и на бабите, които чрез внучето си се опитват да поправят грешките, които са допускали във вашето възпитание едно време.

Много родители след време съжаляват, че са били толкова строги с децата си, и когато вече имат внуци, решават, че не е нужно детето да се отглежда в казармена обстановка. Тоест бабите се опитват да дадат на внуците си това, което не са успели да дадат на своите деца.

Добре е предварително да съгласувате методите си на възпитание с бабите, да поставите някакви граници, така че всеки да знае ролите си. Така и детето ще е наясно кога какво му е позволено, ще покапризничи пред баба, но пред мама ще се държи подобаващо. В крайна сметка и това е част от възпитанието – да научите детето пред кого какво държание се очаква от него.

21.05.2012/Ели Йорданова
 

60 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..03.06.2012, 18:09 ч.

Как беше - "Да бе, ще работя аз при живи родителите" .. :D

Виж всички коментари за "Когато баба се меси във възпитанието".

Още от "Дете"

Как да изберем раница на ученика?

Как да изберем раница на ученика?

С настъпването на новата учебна година родители и деца излизат на пазар, за да осигурят всичко необходимо на ученика. Към списъка с покупки често спада и ученическата раница. Как да изберете подходяща раница за ученика – вижте нашите полезни съвети.

Ефектът на музиката върху детето

Ефектът на музиката върху детето

Музиката влияе благоприятно на детето както преди раждането, така и след това. Музиката успокоява детето, спомага за физическото и умственото му развитие. Музиката е вид терапия, поради което е важно майките да пеят на своите деца.

Как да възпитаме у детето любов към четенето

Как да възпитаме у детето любов към четенето

Четенето е сложен, комплексен процес, който е необходим на човека, като част от социума, за да комуникира и да се развива. В днешно време мнението, че е настъпила смъртта на книгата и децата все повече открито заявяват, че не желаят да четат, е колкото лъжа, толкова и истина. Важно е, като хора и родители, да знаем какво представлява четенето и как да можем да възпитаме любов към него, разчупвайки стереотипите и запознавайки децата по един достъпен и забавен начин, какво е четенето: