Изпратете детето на зелено училище

6 коментара3/5

Ако като малки сте ходили на зелено училище, то със сигурност помните ясно този момент и с усмивка си сещате за него. Зеленото училище е прекрасен начин за учене, забавление и създаване на новия приятелства.


Ето защо, ако имате възможност, изпратете детето си на зелено училище.
Изпратете детето на зелено училище
Какво представлява зеленото училище?

То е метод за обучение чрез преживявания и приключения сред природата. Зеленото училище е прекрасно допълнения към уроците по география и биология. Децата се запознават на практика с това, което са учили на теория.

По време на зелено училище, децата се запознават не само с десетки растения и животни и посещават много културни и природни забележителности, но и преоткриват възможностите и талантите си, развиват уменията си, закаляват се със спорт, научават се да пазят природата, социализират се.  

Изпратете детето на зелено училищеВ програмата на зеленото училище предметите, които изучават децата, са съвсем различни и далеч по-приятни от тези, които се преподават в класните стаи. Сега в своеобразни класни стаи се превръщат откритите поляни, горите, дори плажа. По време на зелено училище децата се учат на ориентиране и оцеляване сред природата, скално катерене, плуване, гребане с каяк, езда, стреляне с лък, отборни игри, занимания от типа “труд и творчество”, залесяване, организират се походи и др. Идеята е да се редуват физически занимания с такива, развиващо творческото мислене, интелекта, уменията за колективна работа.

Зеленото училище може да се провежда както в планината, така и на морето, като заниманията са съобразени с мястото. Що се отнася до нощуването, децата може да бъдат настанени в хижа, почивна станция, бунгала и дори на палатки, което е може би най-забавният за тях вариант, по време на който могат да научат много полезни неща по интересен и приятен начин.

Обикновено зеленото училище продължава между 3 и 14 дена, като децата биват придружени от учители, инструктори и медицински персонал.   

Целта на подобно мероприятие е да се запали любовта на децата към природата, да се откъснат от света на технологията, който бързо ги поглъща и открадва детството им, да се научат да живеят здравословно (да спортуват и да се хранят със здравословна храна), да станат по-комуникативни, да създават нови реални приятелства, а не виртуални, както е тенденцията през последните години.
Изпратете детето на зелено училище
Освен образователно значение, зеленото училище има и благоприятно здравословно действие върху децата. Чистият въздух и активната физическа дейност са особено ползотворни за децата.

19.11.2012/Ели Йорданова

6 коментарaДобави коментар »

lily76

От lily7616.03.2017, 12:58 ч.

Аз лично харесвам такива мероприятия.

Виж всички коментари за "Изпратете детето на зелено училище".

Още от "Дете"

Занимателни игри за зимните месеци

Занимателни игри за зимните месеци

Трудно ли се гледа дете през зимата? Студено е, стъмнява се рано, детските площадки са почти безлюдни и остават домашните игри. Как обаче да заинтригувате детето? Ето няколко занимателни игри у дома, подходящи за зимните месеци.

Проговаряне на детето

Проговаряне на детето

Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.

Детето и изборът на  домашен любимец

Детето и изборът на домашен любимец

Почти всяко дете се захласва по уличните кучета и котки и си мечтае за домашен любимец. Дали е време за домашен любимец у дома, дорасло ли е детето за него и какво точно е подходящо за хлапето?