Къде живее Дядо Коледа?

3 коментара4/5

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?


Просто защото детството ни е един прекрасен свят на чудеса и странности. А Дядо Коледа е един от основните обитатели на този свят.

 

 


И ако ние решим и спрем да му вярваме, все едно да се простим безвъзвратно с детството си, с мечтите, поезията и полета на въображението.

„Учените глави" биха ни упрекнали - кажете истината и не смесвайте логиката сфантазиите. И все пак...

„Изяж си супата, иначе Дядо Коледа няма да дойде...". „Гризеш си ноктите, добре, ще кажа на Дядо Коледа." Чували сте подобни заканителни изречения, нали? Те често влизат в действие по това време, когато остават броени дни до Коледа и темата за подаръците на послушните дечица е истински рефрен. Използваме ги много често, ние, родителите, особено когато сме имали тежък ден и ни е студено, и ни е криво...

Така, без да усетим, превръщаме чудния и благ Дядо Коледа в страшен и заядлив старец, който само гледа как да накаже палавата главица с лишаване от подарък.
Защо?

Слава Богу, идва сутринта на 25 декември и всички пакости са забравени и простени. Дребните изнудвания също и с пеещо сърце малки и големи се радват дружно на добрия Дядо Коледа и огромния кош с подаръци, които е разпръснал под елхата. Децата дори се опитват да си припомнят - някое е чуло в съня си звънчетата на шейната му, друго е усетило тропота на елените.

Някои палавници в крак с технократския ни век са напълно убедени, че Дядо Коледа си има свръх -скоростен самолет, с който обикаля планетата. И понеже почти всички живеем в панелни блокове без комини, чудноватият старец си влиза направо през прозореца, докато спим.

Независимо от техническия прогрес и дори от научаването на истината децата продължават да вярват на приказното и затова често се чуват твърде загадъчни и трудни въпроси: „Всичките тези фалшиви Дядо Коледа къде си купуват оригиналните костюми?" или „Мамо, мислиш ли, че истинският Дядо Коледа им е разрешил на тези мъже да се дегизират като него?". Явно за много деца и това е прекрасно.

Винаги ще съществува един техен Дядо Коледа, който няма нищо общо с хилядите си двойници. Дори много малчугани изтръпват от страх при вида на червенодрехите чичовци, които спокойно се движат по улиците далеч от всякаква мистерия и тайнство.Случва се, и то нерядко, родителите сами да използват мита за Дядо Коледа като средство за упражняване на натиск и дори за наказание. Например, че Дядо Коледа ще се върне и ще си прибере обратно хубавите подаръци. Кое дете не би се стреснало при подобна закана?

Но рано или късно истината излиза на бял свят -донесена от улицата, разяснена или прочетена от книгите.

 

 

 

 


Много родители тогава изпадат в паника и си задават въпроса: „Как ще понесе това детето?" Дали ще приеме идеята за съзнателната лъжа? Много често децата не приемат развенчания мит. Те просто отказват да възприемат една реалност, която им е неприятна.

Инатят се и дори мъдро заключават: „Който не вярва в Дядо Коледа, тойще остане без подаръци!" Така, дори и подсъзнателно да са разбрали истината, много деца се „хващат" за мисълта за Дядо Коледа и продължават упорито да отстояват съществуването му. Те може би усещат крехкостта на детското царство на мечтите и целеустремено подхранват тази своя първа голяма илюзия.

А иначе нещата биха били много по-прости и дори брутално искрени, ако с мита за Дядо Коледа изчезнеха и подаръците. Слава Богу, това не става и никога няма да се случи. А родители, баби и дядовци, като че ли и те на свой ред започват да вярват в Дядо Коледа, идентифицират се с него и избират най-прекрасните подаръци за любимото дете или внуче.

Хващайки се за приказния образ, те се подмладяват видимо, просто защото за миг са се върнали в своето отдавна отминало детство. А това връщане назад е повече от блаженство!

Коледа е. Нека запазим атмосферата на тайнствено съучастничество и да се постараем да превърнем този дълбоко семеен интимен празник в неповторимо преживяване. Защото Дядо Коледа е вечен и ни трогва със своята доброта.Той ни дава надежда, кураж, утешение и издръжливост -неща, без които животът ни е немислим, особено днес.

17.12.2007/rozali

 

 

 

 

 

 

3 коментарaДобави коментар »

вики

От вики17.02.2010, 19:23 ч.

донеси ми бейбия море

Виж всички коментари за "Къде живее Дядо Коледа?".

Още от "Дете"

Как да накарате децата да обичат зеленчуците?

Как да накарате децата да обичат зеленчуците?

На фона на разнообразието от бонбони, шоколади и сладки по магазините, децата трудно се съгласяват да включват в менюто си повече зеленчуци. Как да накарате децата да обичат зеленчуците и какви трикове може да използвате?

Колко важна е нежността към детето

Колко важна е нежността към детето

Отглеждайки най-ценното си създание детето, ние искаме да му дадем най-доброто, на което сме способни. Опитваме се да го възпитаме добре, да му дадем хубаво образование, искаме да не му липсва нищо и да е винаги доволно от живота.

Ролята на баба и дядо

Ролята на баба и дядо

Важно е да създадем топла връзка между поколенията. В днешно време може да станем свидетели на различни формули на човешки взаимоотношения.