Къде живее Дядо Коледа?

3 коментара4/5

Човек обича детството си, както обича родината си. Подобна мисъл като че ли е изказана от Екзюпери. Защо си я припомняме ли?


Просто защото детството ни е един прекрасен свят на чудеса и странности. А Дядо Коледа е един от основните обитатели на този свят.

 

 


И ако ние решим и спрем да му вярваме, все едно да се простим безвъзвратно с детството си, с мечтите, поезията и полета на въображението.

„Учените глави" биха ни упрекнали - кажете истината и не смесвайте логиката сфантазиите. И все пак...

„Изяж си супата, иначе Дядо Коледа няма да дойде...". „Гризеш си ноктите, добре, ще кажа на Дядо Коледа." Чували сте подобни заканителни изречения, нали? Те често влизат в действие по това време, когато остават броени дни до Коледа и темата за подаръците на послушните дечица е истински рефрен. Използваме ги много често, ние, родителите, особено когато сме имали тежък ден и ни е студено, и ни е криво...

Така, без да усетим, превръщаме чудния и благ Дядо Коледа в страшен и заядлив старец, който само гледа как да накаже палавата главица с лишаване от подарък.
Защо?

Слава Богу, идва сутринта на 25 декември и всички пакости са забравени и простени. Дребните изнудвания също и с пеещо сърце малки и големи се радват дружно на добрия Дядо Коледа и огромния кош с подаръци, които е разпръснал под елхата. Децата дори се опитват да си припомнят - някое е чуло в съня си звънчетата на шейната му, друго е усетило тропота на елените.

Някои палавници в крак с технократския ни век са напълно убедени, че Дядо Коледа си има свръх -скоростен самолет, с който обикаля планетата. И понеже почти всички живеем в панелни блокове без комини, чудноватият старец си влиза направо през прозореца, докато спим.

Независимо от техническия прогрес и дори от научаването на истината децата продължават да вярват на приказното и затова често се чуват твърде загадъчни и трудни въпроси: „Всичките тези фалшиви Дядо Коледа къде си купуват оригиналните костюми?" или „Мамо, мислиш ли, че истинският Дядо Коледа им е разрешил на тези мъже да се дегизират като него?". Явно за много деца и това е прекрасно.

Винаги ще съществува един техен Дядо Коледа, който няма нищо общо с хилядите си двойници. Дори много малчугани изтръпват от страх при вида на червенодрехите чичовци, които спокойно се движат по улиците далеч от всякаква мистерия и тайнство.Случва се, и то нерядко, родителите сами да използват мита за Дядо Коледа като средство за упражняване на натиск и дори за наказание. Например, че Дядо Коледа ще се върне и ще си прибере обратно хубавите подаръци. Кое дете не би се стреснало при подобна закана?

Но рано или късно истината излиза на бял свят -донесена от улицата, разяснена или прочетена от книгите.

 

 

 

 


Много родители тогава изпадат в паника и си задават въпроса: „Как ще понесе това детето?" Дали ще приеме идеята за съзнателната лъжа? Много често децата не приемат развенчания мит. Те просто отказват да възприемат една реалност, която им е неприятна.

Инатят се и дори мъдро заключават: „Който не вярва в Дядо Коледа, тойще остане без подаръци!" Така, дори и подсъзнателно да са разбрали истината, много деца се „хващат" за мисълта за Дядо Коледа и продължават упорито да отстояват съществуването му. Те може би усещат крехкостта на детското царство на мечтите и целеустремено подхранват тази своя първа голяма илюзия.

А иначе нещата биха били много по-прости и дори брутално искрени, ако с мита за Дядо Коледа изчезнеха и подаръците. Слава Богу, това не става и никога няма да се случи. А родители, баби и дядовци, като че ли и те на свой ред започват да вярват в Дядо Коледа, идентифицират се с него и избират най-прекрасните подаръци за любимото дете или внуче.

Хващайки се за приказния образ, те се подмладяват видимо, просто защото за миг са се върнали в своето отдавна отминало детство. А това връщане назад е повече от блаженство!

Коледа е. Нека запазим атмосферата на тайнствено съучастничество и да се постараем да превърнем този дълбоко семеен интимен празник в неповторимо преживяване. Защото Дядо Коледа е вечен и ни трогва със своята доброта.Той ни дава надежда, кураж, утешение и издръжливост -неща, без които животът ни е немислим, особено днес.

17.12.2007/rozali

 

 

 

 

 

 

3 коментарaДобави коментар »

вики

От вики17.02.2010, 19:23 ч.

донеси ми бейбия море

Виж всички коментари за "Къде живее Дядо Коледа?".

Още от "Дете"

Какво е ацетонемичен синдром и как да го преборим?

Какво е ацетонемичен синдром и как да го преборим?

Ацетономичният синдром е нарушение при обмяната на веществата в детския организъм, което се среща все по-често, в следствие на влошеното качество на хранителните продукти, които консумираме.

Проговаряне на детето

Проговаряне на детето

Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.

Дете левичар

Дете левичар

Детето левичар неоснователно отнасят критиките на околните, които се опитват да изкоренят вредния му навик. Погрешно се смята, че левичарството е недъг и е абсурдно желанието на родителите детето им да бъде като всички останали, тоест да бъде нормално.