Агресията при детето

12 коментара2/5

Странно е, когато изведнъж видите своя любвеобилен мъник да започне да блъска по масата или да удря някое свое приятелче. Вие знаете, че детенцето ви е добро, но то понякога далеч не се държи така добре, както ви се иска.

Почти всички деца на определена възраст започват да проявяват агресия. Много малко са тези, при които това настъпва чак в пубертета. Обикновено още в детската градина мъниците преминават през период, в който проявяват неоснователна и спонтанна агресия. Тя може да се изрази в нападане на друго дете, агресия и неподчинение спрямо родителите или дори без да има видима причина и обекта на яростта им.
8541_0.jpg
Какви са причините за агресията при децата?

Когато малкото пораства. то минава през периоди, в които преживява стрес от промените около себе си. Ние дори не подозираме, че за нашия мъник е трудно да го отучим от елементарни бебешки навици като това да ползва тоалетната вмести гърнето или да го отделим от любимата му играчка. Когато детето изживява подобен, безобиден за нас стрес, то не може с лекота да ни сподели и да обясни какво го тревожи. Затова започва да проявява яростни реакции, които ни объркват. Причина за агресията може да бъде и страх от това да не бъде пренебрегнато и да не спрат да му обръщат внимание. Когато то чувства, че не е център на внимание и има по-вълнуващи неща за мама и татко, то решава, че трябва да им привлече вниманието. Това може да е реакция при най-обикновени поводи, както и при по-сериозни промени, като например раждането на по-малко братче или сестриче. Етапът на свикването и привързването към новия член на семейството е труден и често стресиращ за детето. Напълно нормални са проявите на егоизъм и чувството, че е пренебрегнато да преминат в прояви на агресия и неспокойствие. При всички случаи това е временно и ще се преодолее.

Други причини за проява на агресия може да са проблеми в семейството, ако детето вижда грубости между родителите или просто, ако често се крещи у дома. То започва да копира модела на поведение на родителите си. Дори да не се карате с таткото, ако често говорите на висок тон и имате навика да крещите на мъника, когато направи нещо нередно, с времето то ще стане още по-гръмогласно от вас и ще му се случва често да крещи и да удря, когато нещо не му харесва. Просто за него това няма да е неправилно, защото е свикнало да го вижда от мама и татко.

Какво да правим, за да потушим агресивните реакции на мъника?


8541_1.jpgПри всички случаи, когато детето поотрасне и не е така първосигнално в реакциите си, то ще започне да контролира агресията си. До тогава обаче трябва да го научите колко неправилно е да се реагира грубо към околните. Започнете със собствения пример. Ако сте си позволявали да викате и да сте груби един към друг у дома, престанете възможно най-скоро. Детето трябва да вижда любов и спокойствие около себе си, за да осъзнава, че когато то е агресивно, това е лошо.
Когато мъника удари друго дете или истерично ви се развика и разплаче, дръпнете го на една страна и започнете да му говорите. В никакъв случай не започвайте да му викате, а още по-малко да му удряте шамар. Кажете му, че реакцията му е лоша, че наранява другото дете (ако се случило да удари свое приятелче) и че сега другото дете го боли, както него би го боляло, ако някой го удари. Кажете му, че така другите деца няма да го харесват и няма да искат да си играят с него. Не прекалявайте с думите, важното е то да разбере, че постъпва лошо, без да реагирате грубо насреща му. Може да започнете да го наказвате, когато е лошо. Например, да го отдръпвате от площадката или да не му разрешите да си играе на любимата игра за известно време. Така то ще свикне , че, когато е лошо и постъпва агресивно, го чака наказание или някакво лишение.

Агресивните прояви у децата не са нещо изключително или опасно. Те са нормална емоционална реакция, която с времето те научават да контролират и да изразяват по друг начин.

Вижте още "Какво е бебешки пубертет“ .

27.10.2008/Деси Великова

12 коментарaДобави коментар »

svetla19

От svetla1901.03.2009, 23:11 ч.

КАК ДА СИ ОПАЗЯ ДЕТЕТО ОТ АГрЕСИВНИ ДЕцА НА КОИТО рОДИТЕлИТЕ СмЯТАТ чЕ ТОВА Е "ВЯрНОТО И ПрАВИлОНОТО " ПОВЕДЕНИЕ

Виж всички коментари за "Агресията при детето".

Още от "Дете"

Подаръци за 8-ми март за малката принцеса

Подаръци за 8-ми март за малката принцеса

Осми март е любим празник за малките момиченца. Те се радват двойно, защото знаят, че е денят на мама и искат тя да бъде щастлива. В същото време усещат, че като женски същества те също имат празник и искат да изживеят този ден специално.

Нощно напикаване при децата – причини и лечение

Нощно напикаване при децата – причини и лечение

Нощното напикаване при децата е често срещано явление, което създава неудобства както за родителите, така и за детето. Какви са причините за това състояние и как може да се излекува? Вижте какво да правите при нощно напикаване при децата.

От какво се страхуват децата?

От какво се страхуват децата?

Докато са съвсем малки децата не се боят от нищо. Те наблюдават света около тях и настроенията им зависят от тях самите. Когато започнат да порастват обаче, някъде около осмия месец, се появяват първите признаци на страх.