Съвети за първите седем на детето

10 коментара0/5

Първите седем години на детето са най-важни за неговото възпитание. Това го знаят и малки и големи. Само че след многото прочетени книги и чути съвети, понякога започваме да се объркваме кое е правилно и кое не.

Особено се изостря ситуацията, когато видим, че сякаш нашият мъник не се поддава на „дресировка“ и ни предизвиква да реагираме по неправилен начин. За да ви улесним в преценката ви как да се държите в определени ситуации, обобщихме няколко ключови съвета, които ще са полезни за всички родители с малки деца.
9025_0.jpg
Не крещете! Не изпадайте в истерии! Ядосвайте се тихо.
Истеричните родители отглеждат истерични деца. Понякога се случва, ако истерията на родителите се съчетае с чувство на неувереност в детето, то да отрасне прекалено свито и плахо. Карайте се тихо и строго. Крясъците не помагат.

„Не“ означава „Не“. Но не прекалявайте с него.

Това е една от първите думи, които детето научва. Толкова свиква с нея, че понякога може да го видите да прави някаква беля, докато в същия момент казва „Не, не, не!“ Важното е, когато кажете „не“, това да не се подлага на съмнение и да не променяте мнението си. Вашето „не“ трябва да е в случаите, в които наистина забранявате нещо на мъника и той да свикне, че чуе ли го, това е крайното ви решение. Колкото повече си променяте мнението, толкова по-често то ще ви „врънка“ и ще капризничи.

Шамарите са в крайни случаи.

Няма оправдано биене на деца. Колкото и някои родители да се изнервят на децата и да смятат, че са направили нещо непростимо, няма дете, което е заслужило да го бият. Удрянето на шамар е оправдано само, ако детето направи нещо, което да застрашава здравето или живота му, като например изтича на улицата или се опита да бръкне в контакта. В случаите, когато просто е направило пакост, която на вас ви се струва неприятна, може да му се карате, но не и да му посягате. В противен случай, рискувате да възпитате плахо дете, което се страхува от собствените си родители. Респектът не се печели с шамари, а с твърда дума.

Не демонстрирай отегчение и незаинтересованост.
Много родители, уморени и натоварени от многобройните ангажименти и грижи, забравят, че децата им имат нужда от комуникация.9025_1.jpg Действително е не е важно дали приятелчето на детето ти му е взело играчка и не му я е връщало цял следобед, но за него това е огромен проблем, който го измъчва. Остави го да ти разкаже, дай му съвет, бъди съпричастна към проблемите му. Когато започне да си измисля и фантазира, не му се карай или пренебрегвай, а го окуражавай. До 2 годишна възраст децата трудно различават реалността от измислиците и имат нужда да развиват фантазията си. Показвай жив интерес и заинтересованост към това, което ти разказва мъника и не се дръж с него все едно е малък досадник.

Любов, любов и пак любов.

Преди всичко децата имат нужда от любовта на родителите си. „Мама и тате“ са всичко, което детето има и то много добре го осъзнава. Непрестанната нежност и обич , с които го обграждате, няма да го направят разглезено, а ще го научат да цени топлите чувства и уважението, които е редно да царят във всяко семейство.

Прави го съпричастно на задълженията у дома.
Дори да е все още малко, за да се справя добре с домашните задължения, по-добре прави мъника съпричастен от най-ранна възраст към домакинската работа. Може просто да му обясняваш защо и как миеш пода, сгъваш дрехите и миеш чиниите. Ако го изолираш в другата стая, за да си свършиш работата по-бързо, детето ще свикне, че то не взема участие в домашните задължения. Колкото повече го правиш съпричастно към всичко у дома, толкова по-бързо то ще се научи и дори че започне да изявява интерес да се включва.

Не се престаравай в ролята на „майка-орлица“.
Майка, която окупира времето на детето, следи му всяка крачка и отдава целия си живот на него, вреди не само на себе си, но и на детето. Не прекалявай с ролята на майка-закрилница, оставяй детето да бъде самостоятелно, поне докато си играе децата и извършва други безопасни дейности, Ако то свикне, че мама трябва да му казва всяко нещо, което прави, ще стане безхарактерно и неуверено и ще се страхува да взема решения само.

С татко трябва да сте на едно мнение.
Една от най-честите грешки на родителите е да бъдат на различно мнение за възпитанието на детето и да се карат пред него. Така то ще свикне, че единият, ако му забрани нещо, то може да си изпроси благоволението на другия. Не по-хубаво е родителите да имат роли - „строгата мама“ и „добрия татко“ или обратното. Грешен възпитателен похват е единият родител да показва любовта си към детето като никога не му забранява нищо и оставя това на другия. Важното е да има баланс и хармония помежду ви. Така детето ще се научи да уважава мнението ви повече.

19.01.2009/Деси Великова

10 коментарaДобави коментар »

Mimi

От Mimi09.02.2010, 10:49 ч.

Според,зависи кои,се отдава на гледане повече,нямам предвит гивизълъци.Но има родители който много им помагат техните родители.т.е баба и дядо-Примерно Аз нямах този късмет,някоя баба да ми гледа детето,и детето ми е...

Виж всички коментари за "Съвети за първите седем на детето".

Още от "Дете"

Детската градина и влиянието й върху развитието на детето

Детската градина и влиянието й върху развитието на детето

Атмосферата в детската градина и влиянието й върху здравето и развитието на детето.

Детето и високата температура

Детето и високата температура

Много родители се страхуват от показателите на термометъра, когато имат опасения, че детето е болно. Какво трябва да знаете за високата температура, трябва ли да се плашите от нея и как да я свалите най-бързо?

На детската площадка

На детската площадка

Не е тайна, че топлото време предразполага към игра на открито. А какво по-хубаво място за децата от детската площадка. Кои правилата трябва да спазвате, когато сте на детската площадка?