Разлики във възпитанието на момчета и момичета

15 коментара5/5

Още от съвсем малки момчетата и момичетата започват да се различават в предпочитания, характер, поведение. Те трябва и да се възпитават различно. Кои са основните разлики, които трябва да имаме предвид във възпитанието на момчетата и момичетата?

Всеки родител знае, че не може да има модел на възпитание за всички деца. Не може да предвидим дали детето ни ще бъде бурно и експресивно или кротко и затворено. Ако попада в някоя крайност, наш дълг е да се опитаме да балансираме поведението му.

9308_0.jpg
          
Мъжете са от Марс, а жените от Венера. Това се отнася дори и за децата. На мъжете и жените им е заложено да бъдат различни. Ние хората сами засилваме още повече различията между двата пола. Още от самото си раждане, на нас ни се показва какви трябва да бъдем и каква социална роля да изпълняваме. Възпитавани сме различно.  Момченцата са обличани в синьо, купуват им се пистолети и багери. Те искат да приличат на „супер мен“ или да станат пилоти. Момиченцата са облечени в розово, играят винаги с кукли, имат панделки и искат да бъдат принцеси, майки, певици.

Науката дори е измислила понятието „джендър“, което означава „социален пол“. Това са всички поведенчески различия, роли в обществото, сфери на развитие, които не са свързани с естествените ни полови различия, а със социалната организация на общество. Ние съзнателно или подсъзнателно ги приемаме. Обикновено момиченцата и момченцата се различават в основните си модели на поведение още от съвсем малки.

Ето най-общите неща, които трябва да знаем при възпитанието на момчетата и  момичетата.   

Възпитание на момчета      

Много родители вярват, че не трябва да глезят твърде много момчетата, за да не станат лигави. Това не е точно така и трябва да се прави разлика между родителските ласки, които показват обич и угаждането на всяка прищявка. Момчетата и момичетата имат нужда от еднакво количество обич и също така са равни пред това да не им се угажда прекалено.

С времето обаче, майките трябва да се научим сами да променим начина на изразяване на чувствата си. Публичните прояви на нежност, целуването, гушкането, говоренето с бебешки думички трябва да се избягват. Момченцето започва да се чувства неловко, ако мама го е нацелувала пред съучениците му. Това може и да е причината да започне да показва с грубост, че не желае подобно внимание. Колкото по-умерени сме в изразяването на нежност, толкова по-добре е и за детето, така то дори само ще търси нежност, когато усеща нужда от нея.
9308_1.jpg
Момчетата обикновено проговарят по-късно от момичетата и това предполага повече търпение в тази област. Те имат нужда от повече време за игра и движение, докато израстват, поради хормоналния баланс в организма. Това е и причината по-често да се бият и да проявяват агресия. Не бива обаче в стремежа си да отгледаме истински мъж сами да подтикваме детето да по-буйно и „мъжествено“, отколкото самото то се проявява.

Важна за израстването на момчето е комуникацията с бащата. През първите години от живота му най-важна е връзката с мама, но колкото по-голямо става момчето, толкова повече трябва да общува с баща си. Бащата е моделът за мъж, който то ще има, затова родителска отговорност на таткото е особено важна за всяко подрастващо момче.

Възпитание на момичетата
       
Момичетата по начало са по-чувствителни натури от момчетата. С времето те стават и по-експресивния пол. Няма нищо странно в това, че момиченцето ви задава повече въпроси и е по-колебливо. Това се дължи на устройството и функционирането на мозъка ни, което ни прави много по-склонни да анализираме, обмисляме, да имаме усет към детайла. Затова и момиченцата често може да задават повече въпроси. Те проговарят по-бързо, но умението да се ориентират в непозната обстановка настъпва по-късно.

Според психолозите, е възможно през първите години на обучението си в училище момиченцето да се затруднява повече по математика, а да му се отдават повече хуманитарните науки. Това, разбира се, не е универсално правило и с времето може да се наблюдава обратната тенденция.

Първият пример за жена на малкото момиченце е неговата майка. Още от съвсем малко то ще започне да копира поведението ви, да иска да прилича на вас, да ви се възхищава. Стремежът към копирането на мама е съвсем естествен и няма защо да го възпирате. С времето това желание ще отшуми. Много важен е личният пример, който майката дава на момиченцето. Неслучайно хората казват: „За да разбереш какво ще представлява една жена след години, погледни майка й.“

Разликите във възпитанието на момчетата и момичетата са социално наложени. Това обаче не означава, че не трябва да ги спазваме. Напротив - добре е да ги познаваме, за да ни е по-лесно във възпитанието на децата. Най-важното, което трябва да знаем е, че преди всичко трябва да възпитаме добри хора.

23.03.2009/Деси Великова

15 коментарaДобави коментар »

Jan

От Jan10.04.2009, 08:49 ч.

Как може да се допуснат толкова необмислени, махленски мнения.

Виж всички коментари за "Разлики във възпитанието на момчета и момичета".

Още от "Дете"

Подаръците и детето

Подаръците и детето

Децата се радват най-много на подаръци. Затова ние възрастните, в стремежа си да зарадваме детето, го обсипваме с нужни и ненужни подаръци, без да подозираме, че подаръците не винаги имат положителен ефект върху детето.

За интелектуалното развитие на детето

За интелектуалното развитие на детето

Интелектуалното развитие на детето зависи от три фактора: добра наследственост, правилно поведение на бъдещите майки и подобаващо възпитание.

Как да изберете подходящи играчки за детето?

Как да изберете подходящи играчки за детето?

Играчките са не само средство за забавление на детето, но и начин за опознаване на света. Децата развиват интелектуални, физически умения и творчески наклонности благодарение на игрите, така че внимателно изберете подходящите играчки за своето дете.