Породени деца – зачеване, раждане и отглеждане

0 коментара0/5

Да си родител на породени деца понякога дори е по-трудно от това да си родител на близнаци. Ето какви проблеми могат да възникват при зачеването, раждането и отглеждането на породени деца.

Породени деца – зачеване, раждане и отглеждане
 © istockphoto.com

След раждането много жени дълго време нямат цикъл. Това обаче не означава, че не могат да забременеят в този интервал от време. Напротив, за много жени периодът след раждането е един от най-плодовитите. Така че нищо чудно да се окажете отново бременна с 4-месечно пеленаче в ръце.

Вижте още: Първата менструация след раждането >>>

В някои случаи това е осъзнат избор на родителите, но при други бременността е непланирана и предизвиква много въпроси и притеснения как се отглеждат породени деца.

Независимо дали втората бременност е планирана или не, трябва да се консултирате с гинеколога си дали няма някакви пречки от медицинска гледна точка да износите второ дете само няколко месеца след раждането на първо. От значение са възрастта, дали първото раждане е секцио или естествено, дали е имало проблеми по време на предишната бременност и т.н. Ако всичко е наред и решението ви е да задържите детето, мнозина казват, че второ раждане, скоро след първо такова, е много по-леко и бързо.

Вижте също:
Разликата между първа и втора бременност >>>

Какво ви чака след раждането?

На кратко - истинско приключение. На първо място е важно да запознаете първото си дете с бебето. Този момент ще мине значително по-леко, ако сте подготвили, още по време на бременността, първото си дете за идването на бебето, така че да не го приема като натрапник, който ще отнеме вниманието и любовта на мама и тати, както и като играчка, която да тероризира.

Както по време на бременността, така и след раждането на бебето, не лишавайте първото си дете от внимание. Още през 9-те месеца създайте график - време за игра и разходки, както и време за почивка за мама. Когато бебето се роди, същият график ще ви е от полза, защото първото ви дете отново ще има своето време за игра и внимание от ваша страна, а във времето, в което се е научило да ви оставя да си почивате, ще може да обгрижвате най-малкия член на семейството. Така рискът от поява на ревност у първото дете е много по-малък.

В тази връзка са важни още няколко неща. Ако досега сте били трима в стая, не отделяйте детето в самостоятелна стая с идването на бебето у дома. Това може да му подейства негативно в емоционално отношения и доста стресиращо. Ако не искате да сте 4-ма в спалнята, единият вариант е таткото да спи с голямото дете, а вие - с бебето. Ако пък детето ви е свикнало да спи в самостоятелна стая, може би ще се радва и бебето да спи при него, в случай, че по време на бременността сте успели да го настроите положително към появата на бебето. По-голямото дете може би ще се радва да не спи вече само, ще си има компания, дори може да се изживява в ролята на родител. 

Бабите със сигурност ще са от помощ, когато сте изправени пред предизвикателството "породени деца". Но им делегирайте повече домакински задачи или пък разхождането на бебето с количка навън.

Вижте още: Детска градина, детегледачка или баба? >>>

Оттам нататък те няма как да заменят нуждата от емоционално внимание на голямото дете от вас или пък нуждата от физическа близост на бебето от вас. Навярно ви звучи страхотна идеята да пратите голямото дете при бабите или бабите да се пренесат у вас с цел изцяло да гледат голямото дете, но това ще е причина за солидна доза ревност, агресия, недоволство към бебето, постоянно съревноваване между двете деца за в бъдеще.

Независимо кой влиза в ролята на най-голям помощник (таткото, бабите, детегледачката), важно е да отделяте време за качествена комуникация и игра с по-голямото си дете, както и време за близост с бебето, тъй като първите месеци са най-важни за изграждане на емоционална връзка с бебето. 

Добави описание

И понеже няма как да се разделите на две, комбинирайте грижите за двете деца. Четете книга на голямото, докато кърмите бебето, например, нека голямото ви помага с къпането и повиването на бебето (децата обичат да си играят на родители, независимо дали са момичета или момчета), излезте на разходка и поверете на голямото си дете важната задача да бута количката на бебето.

 

Вижте още:  Има ли значение възрастовата разлика между децата в семейството? >>>

Преживеете ли първите няколко месеца на безсъние, ставане през три часа през нощта, двучасови разходки с бебе в количка и тичащо дете (или желаещо да го носят на ръце), ситуацията става по-лесна. 

Породените деца растат заедно, имат си другарче за игри, макар и често да се карат, защото едното иска да е по-добро от другото. Споделят почти едни и същи проблеми, подкрепят се и имат силна емоционална връзка помежду си, подобно на близнаците. 

16.02.2017/Ели Йорданова

Още от "Дете"

Разговори с детето за секс

Разговори с детето за секс

Разговорите за секс с детето затрудняват много родители. Те обаче са важни, за да получи детето ви  правилна представа за човешките отношения, любовта и възпроизвеждането. Затова отделете време и проведете с детето си неудобния разговор за секса.

Идеи за детски коледни подаръци

Идеи за детски коледни подаръци

Признайте, че това е поредната Коледа, когато изпадате в чуденка какво да подарите на своето дете, а също и на племенници. Приготвили сме ви няколко идеи за детски коледни подаръци според възрастта, нуждите и интересите на детето.

От какво да предпазите детето на Коледа?

От какво да предпазите детето на Коледа?

Какво толкова опасно може да има в украсяването на коледната елха, си мислите гледайки я отдолу. А когато се качите на стълба, за да сложите звезда на върха на коледното дръвче, списъкът с опасностите, които крие Коледа изведнъж грейва пред очите ви.