Преживява ли детето ви бебешки пубертет?

0 коментара0/5

Наистина ли 2-годишните изпадат в състояние, наречено бебешки пубертет? Или бебешкият пубертет е измислен термин, който да успокои родителите и да обясни неадекватното поведение на детето им?

Преживява ли детето ви бебешки пубертет?
 © istockphoto.com

Навярно за пръв път ще се поинтересувате какво е бебешки пубертет, когато сте горд родител на 2-годишен звяр, който до скоро е бил мило и послушно бебе. От психологическа гледна точка някъде около втората годинка, до навършването на 3-4 годинки, е времето на преход между бебе и дете, подобно на съзряването в тийнейджърска възраст. Този период е труден и объркващ, както за малкия човек, така и за родителите му.

Добави описание

Дали детето ми преживява бебешки пубертет?

Ако повечето от следните няколко типа поведение са налице, то навярно детето ви е именно в период на бебешки пубертет:

Тръшкане
Истеричен рев и въргаляне по тротоарите са вече нещо обичайно при ежедневните ви разходки. Сякаш детето има бутон ON/OFF за рев и, както рязко е започнало да се тръшка, така изведнъж преминава в пълно спокойствие, сякаш нищо не е било.

Инат
„Не“ и „Няма“ са думи, които детето ви повтаря по 300 пъти на ден.

Не знае какво иска
Или както казват децата на около две годинки -“ика”, “не, не ика”, и дори да им угодите, пак не са доволни.

Преживява ли детето ми бебешки пубертет?

Бунтарско и лигаво поведение
Отговорът на вашето “Не” е дяволит поглед, последван от безцеремонно хвърляне на храна по пода, мятане на играчки, съзнателно чупене на вещи и всякакъв друг вид неподчинение.

Желание за самостоятелност
Детето иска да яде само супата си, нищо, че едва уцелва устата си с лъжицата, а всеки опит да му я вземете е последван от звучен простест и още по-голямо количество попаднала във врата  супа.

Командаджийско поведение
Всичко трябва да се случва на минутата и така, както детето желание, иначе следва истеричен рев.

Войнствено поведение
В период на бебешки пубертет някои, иначе кротки, деца необяснимо започват да хапят, бутат, бият връстниците си, дори и родителите си.

Агресията при детето >>>

Каприз
Детето иска вода, но не и в чашата, в която му я носите, а в друга, макар и да е абсолютно същата. И ако не му угодите, следва познатата истерия и тръшкане.

Детски капризи - как да се справите? >>>

Липса на търпение и компромис
Детето иска точно тази играчка, сред целия куп с играчки, с която си играе друго дете. И не е склонно нито на търпение, нито на компромис да си поиграе с друга играчка, докато така желаната от него се освободи. Разбира се, следва протестен рев.

Преживява ли детето ми бебешки пубертет?

Каква е правилната реакция на родителите спрямо децата им в период на бебешки пубертет?

Преди всичко проявете разбиране и търпение. Крясъците от ваша страна и желанието за надмощие над детето в момента няма да ви помогнат, а ще ви изиграят лоша шега. На инат детето ще прави точно това, за което му се карате. Спокойствието, дори безразличието ви спрямо истеричните кризи на детето ви биха имали по-добър резултат. Това, обаче, не означава да угодите на всички капризи на детето си. Бъдете твърди и спокойни. На детето ви нищо няма да му стане от малко рев. Виждайки, че номерът няма да мине, детето рано или късно ще се откаже от своенравното си поведение. 

07.11.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Преживява ли детето ви бебешки пубертет?".

Още от "Дете"

7 правила за здравословно хранене при децата

7 правила за здравословно хранене при децата

За да расте здраво и жизнено детето ви, то трябва да приема достатъчно количество от трите основни вида храни - белтъчини, въглехидрати, мазнини.

Детето си смуче палеца

Детето си смуче палеца

Почти всички бебета си смучат палеца.Това е инстинктивно действие, което ги успокоява и задоволява нуждите им от нежност, без да пречи на развитието им.

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца – как да ги разпознаем и как да им помогнем

Чувствителните деца се нуждаят от по-специално внимание и най-вече разбиране. Ето какво трябва да знаем за тези деца и как да им помогнем да се чувстват спокойни и обичани: