Проблеми със зрението в детска възраст - симптоми и профилактика

0 коментара0/5

Проблемите със зрението са често срещани както при възрастните, така и при децата. Въпреки това състоянието при децата трябва да се следи по-внимателно, тъй като до 7 годишна възраст при тях се изгражда връзката между мозъка и окото, което предполага, че ако бъде диагностициран, проблемът със зрението може да бъде излекуван. Разберете кои са симптомите, посредством които родителите могат да открият наличието на проблем със зрението при своето дете:

Проблеми със зрението в детска възраст - симптоми и профилактика
 © iStock

Ако детето често търка очите си, докато се опитва да се концетрира върху нещо, оплаква се от главоболие, гадене и зачервени очи, чувствително е към слънчевата и изкуствената светлина - означава, че има проблем със зрението и родителите трябва да се свържат незабавно с офталмолог.

  • Гледане на телевизия от прекалено близко

Докато твърдението, че гледането на телевизията на прекалено късо разстояние може да развали зрението е мит, то може да бъде знак за проблем със зрението. Ако детето не вижда ясно картините на телевизора или буквите в книгите без да се наведе, това може да означава, че страда от късогледство.

  • Стиска очи и ги търка често

Добави описание

Децата често търкат очите си, когато са уморени или разстроени. Ако обаче детето ви трие очите си, докато се опитва да се концентрира върху нещо, или докато е активно, това може да означава, че има проблем със зрението.

  • Често се оплаква от главоболие, гадене, парене и зачервяване на очите

Детето ви е особено чувствително към вътрешното осветление, слънчева светлина или светкавицата на фотоапарата? Децата с фотофобия или прекалена чувствителност към светлина могат да реагират на дразненето с главоболие и гадене.

Любопитно: Нормално е, ако на снимка на детето се появи червено отражение в окото, ако отражението обаче е бяло, е необходимо да го заведете на очен преглед.

Вижте още: Как да възпитаме у детето любов към четенето >>>

  • Мързеливо око

Това е състояние, при което има нарушение на зрението без обаче да има видими очни изменения. Така нареченото състояние на мързеливо око се развива при деца с кривогледство, но е поправимо, ако се лекува на време.  

Също така родителите трябва да наблюдават стойката и поведението на детето си, които също могат да са индикатор за възможен проблем с очите.

Добави описание

Бъдете внимателни, ако детето ви:

- има безучастен поглед

- има затруднение при следенето на  движещи се обекти (след 3-тия месец)

- изпитва трудности при хващането на обекти

- често пада

- има проблеми с координацията - изпитва затруднения при избягването на препятствия

- държи главата си в неестествена поза (обърната на една страна или наклонена към едното рамо)

Вижте още: Детето си гризе ноктите >>>

Първият профилактичен преглед

Дори когато не подозирате, че има някакъв проблем със зрението, детето трябва да премине профилактичен преглед когато навърши шест месеца. Това е оптималната възраст за първия профилактичен преглед на зренито, тъй като детето вече трябва да е достигнало пълния контрол на движенията на очите, да е в състояние да вижда ясно от разстояние, и да разграничава основните цветове.

Добави описание

Следващите предгледи са на една годинка, на 3-годишна възраст и на 6 години, т.е. преди да започне да ходи на училище. От тази възраст нататък, и при липса на заболяване, прегледът трябва да се извършва периодично на всеки две години.

Редовната профилактиката на зрението, в ранните години от живота,  е здравословен навик, тъй като позволява да се открият проблеми като късогледство или далекогледство, и те да бъдат коригирани ефективно. Забавеното диагностициране на такъв проблем може да застраши правилното развитие на зрението и да създаде перманенти проблеми с очите.

Още от "Дете"

Лека нощ, деца!

Лека нощ, деца!

Пълноценният сън подобрява паметта и способността за учене.

Проговаряне на детето

Проговаряне на детето

Малкото дете е едно непредвидимо и пълно с изненади същество. Може да прочетем десетки книги, да чуем стотици съвети, но пак да не намерим правилния начин за това как да го отгледаме и възпитаме.

Детето и изборът на  домашен любимец

Детето и изборът на домашен любимец

Почти всяко дете се захласва по уличните кучета и котки и си мечтае за домашен любимец. Дали е време за домашен любимец у дома, дорасло ли е детето за него и какво точно е подходящо за хлапето?