Ротавирус при децата

0 коментара0/5

Ротавирусните инфекции са характерни за деца предишно до 5-годишна възраст, като причиняват сериозна дехидратация, водеща често до хоспитализация. Вижте какви да причините, симптомите и лечението на ротавирусните инфекции, както и как да ги предотвратите.

Ротавирус при децата

Какви са симптомите при ротавирусна инфекция?

Наличието на температура, гадене и повръщане. водниста диария, бързо обезводняване и последващото усещане за отпадналост за сигурен признак за наличие на ротавирусна инфекция, позната още като чревен грип и ротавирусен гастроентерит. Поддържането на висока температура (39-40 градуса), както и другите симптоми на заболяването могат да продължават в продължение на 5-7 дни. Това често води до рязък спад на телесеното тегло.

Ротавирусът е едно от най-честите причини за сериозна диария при кърмачета и малки деца. До около 5-годишна възраст децата поне веднъж са боледували от ротавирусна инфекция.

Причината децата да са толкова уязвими е, че в ранна възраст те все още нямат изградени антитела срещу ротавирусите. А децата, които се кърмят, получават антитела от майката.

Добави описание

Какво причинява ротавирусна инфекция?

Лошата хигиена и мръсните ръце са едни от най-честите причини за ротавируси при децата. Ротавирусна инфекция често се придобива и в болнични условия, ако детето е било хоспитализирано поради други причини. Чревният грип е характерен и за летния сезон и почивките на море.

Какво е лечението на ротавирусната инфекция и кога се налага хоспитализация?

Тъй като най-големият проблем при ротавирусната инфекция е дехидратацията, приемането на течности е най-доброто лечение. Рехидратирането на малки деца, обаче, е трудна задача. Постоянните позиви за повръщане и диария ги карат да отказват всякакви течности, което усложнява състоянието им и се налага хоспитализация и включване на система с вливане на физиологичен разтвор. 

Добави описание

Как да предпазите детето си от ротавирусна инфекция?

Освен спазването на добра хигиена, може да ваксинирате детето си. Ваксината се приема между шестата седмица и шестия месец. Приемат се две дози през устата, като периодът между тях трябва да е поне 4 седмици. Тази ваксина не е част от националния ни имунизационен календар, но много педиатри я препоръчват, особено при недоносени деца, които са особено податливи на вируси. 

08.06.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ротавирус при децата".

Още от "Дете"

Цветя в детската стая – за и против?

Цветя в детската стая – за и против?

Дали да запазите колекцията си от стайни растения, когато бебето се роди, да се разделите с нея, докато детето не поотрасне или изцяло да забравите за нея? Вижте за и против отглеждането на цветя в детската стая.

Занимания за лятната ваканция

Занимания за лятната ваканция

С какво да ангажирате детето през лятната ваканция? Как да направите почивката му забавна и интересна? Ето няколко предложения за увлекателни занимания през ваканцията.

Занимателни игри за моето 5-годишно дете

Занимателни игри за моето 5-годишно дете

„Как да развием детската креативност” – новата книга с новия брой на сп. „Моето дете”, не само ще ни обясни какво всъщност означава думата „креативност”, но и ще ни даде