С дете на пазар

1 коментар0/5

Покрай празниците сигурно ще ви се наложи да излезете поне веднъж с детето на пазар. Това може да е както забавно изживяване, така и повод за нервен пристъп. Как пазаруването с малчугана да премине леко и безпрепятствено? Рискувате ли да излезете на пазар с детето?

С дете на пазар

Оборудване за мисия „с дете на пазар“

Не може да тръгнете на пазар с детето, ако не сте се оборудвали с точната „екипировка“. На първо място, оставете високите токчета у дома, за да можете да следвате темповете на малчугана. Изберете чанта, която да побере всичко необходимо – мокри и сухи кърпички, вода, нещо за хапване, лепенки (в случай на лек, непредвиден инцидент), любима играчка и останалите дамски принадлежности. Не забравяйте и часовника, за да следите от кога сте навън и дали не е време за почивка.

Предварителен инструктаж

Преди да излезете с детето на пазар, е желателно да проведете кратък инструктаж. Обяснете му как трябва да се държи, когато е в магазина, кое е позволено и кое не. Споделете с него, къде ще ходите и за какво ще гледате, за да не остане малчуганът с погрешно впечатление.

Задължително, преди да излезете на първото си „голямо“ пазаруване с детето, направете малко тренировки – за по-кратко време и в по-малък магазин. В зависимост от поведението му ще прецените върху какво още трябва да поработите, преди да го вземете с вас на пазар.

Добави описание

И детето има нужди

Ако вие може да издържате на продължителни „походи“ по магазините, без почивка или храна, то не забравяйте, че детето си има нужди, с които сте длъжни да се съобразявате. Едно от най-важните правила, гласи, че не бива да пазарувате с гладни деца. Дали ще седнете някъде да хапнете, или сте се подготвили с някаква лека закуска, важното е малчуганът да засити глада.

Обръщайте внимание и на това, как се чувства – може да се е преуморил или пък превъзбудата да му е дошла в повече. Избягвайте да пазарувате с детето в часове, когато магазините се пълнят с хора, защото тълпата може да го стресира.

Поддържайте интереса

Не очаквайте детето да се вълнува като вас за обувките, които сте видели на витрината или за домакинския сервиз, който сте си харесали. Нито възрастта, нито интересите му съвпадат с вашите. Затова, ако сте решили да вземете детето с вас на пазар, то трябва да измислите нещо, така че да не се отегчава.

 

Помислете как да превърнете обиколката по магазините в игра. Например, „изпитвайте“ детето дали може да прочете някакъв етикет и му давайте точки за успешно изпълнена мисия. Ако пък смятате, че не можете да се справите сами, възползвайте се от детските центрове в мола, където малчуганът да си „почине“ от шопинга и да се позабавлява.

Поддържайте интереса на детето и като го карате да се чувства полезно. Питайте го за мнение, давайте му някаква задача. Накрая, разбира се, не забравяйте наградата – вкусен сладолед, любимо лакомство, игра в парка.

В случай на сцена

На всички им е познат онзи момент, в който детето реве и се тръшка, огласяйки целия магазин с виковете си, и хората поглеждат майката, сякаш е сериен убиец. А целият протест всъщност е тръгнал от едно простичко „Не“. Децата умеят (при това доста добре) да се възползват от ситуацията. Ако веднъж се поддадете на подобни изблици и изпълните прищявката, бъдете подготвени, че представлението сигурно ще се повтори.

Ето защо трябва да се научите да отказвате. Направете го със спокоен тон, въоръжете с търпение и обяснете на детето, че не може винаги да получава всичко, което си хареса. Ако въпреки това, то продължи „панаира“, най-добре го изведете от магазина и преустановете пазаруването. Помнете – шамарите пред очите на минувачи не са решение. Оставете разправиите и наказанията за вкъщи.

Пазаруването трябва да е забавно както за вас, така и за детето. Ако се съмнявате дали ще ви стигнат търпението и спокойствието, с които сте заредили, то по-добре помислете за друг спътник в шопинга. 

11.12.2014/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Викторияreal

От Викторияreal11.12.2014, 23:54 ч.

"Помнете – шамарите пред очите на минувачи не са решение. Оставете разправиите и наказанията за вкъщи." - начи как ще си възпитават децата е проблем на родителите. И ако има деца, които имат нервни родители, нека не...

Виж всички коментари за "С дете на пазар".

Още от "Дете"

Колко важен е калцият за децата?

Колко важен е калцият за децата?

Калцият е най-важният минерал за организма, който изгражда костите. Калцият е особено важен за растежа на децата, които трябва да приемат достатъчно количество храни, богати на витамини и минерали, включително калций.

Как да откажете децата от вредните навици?

Как да откажете децата от вредните навици?

Сладките бебешките навици като гризене н нокти и бъркане в носа могат да се превърнат във вредни, ако не отучите рано детето от тях. А най-удачният начин да откажете детето от вредните навици е като ги замените с полезни.

istockphoto.com

Коледна украса, изработена от деца

Независимо дали сте на 2, 12 или 32 години, изработването на коледна украса несъмнени попада в списъка ви със забавни неща, свързани с празника. Ето няколко идеи за ръчно направена коледна декорация.