Скандални детски конкурси

0 коментара0/5

Всеки родител се надява и вярва, че един ден детето му да успее в живота. Много майки и татковци правят и невъзможното за своите малчугани, за да ги изстрелят нагоре. Един от методите в някои страни са детските конкурси за красота. Кое е скандалното в тях?

Скандални детски конкурси

По света детските конкурси за красота далеч не са онова забавно състезание между най-малките, които блестят с талант, непринуденост и естествена красота. Тук не става въпрос детето да развие умения на модел и да се изявява в детската мода, нито да насърчава актьорските си заложби, като кандидатства за реклами и филми.

Скандалните детски конкурси за красота обикновено засягат малките момичета на възраст между 4 и 10 години, като ги превръщат в несполучлив модел на кукла.  Най-разпространени са в САЩ и Великобритания, срещат се и в Украйна и Русия. Наградата най-често е някаква сума, играчка и разбира се корона и титла „мис”.

Малката участничка трябва да спечели журито с широка усмивка, впечатляващо сценично поведение на кокетка, красота и чар. За целта тя минава през всички процедури, характерни за „каките” в световните конкурси по красота – грим (включително фон дьо тен, изкуствени мигли, оформени вежди) и прическа (ретро букли, оформени с маша, кукленски кокове и дълги коси благодарение на екстеншъните).

Защо майките записват дъщерите си на подобни конкурси?

Повечето майки, които записват децата си в подобни състезания, не намират нищо нередно в това. Според тях детето се забавлява заедно със свои връстници. Освен това има възможността да се гримира и облича „като големите” – нещо, което много момичета искат. Според родителите този тип конкурси са един от начините, с които може да се открият артистични и певчески заложби у най-малките в ранна възраст. Не на последно място майките и татковците на участничките в скандалните конкурси вярват, че по този начин възпитават детето си да бъде амбициозно, да има самочувствие и да вярва в себе си.

Добави описание

Защо подобни конкурси могат да бъдат опасни за децата?

Психолозите твърдят, че в повечето случаи малките участници в такъв тип състезания всъщност следват амбициите на своите родители. Ако майката е мечтала да стане кралица на красотата, но не е успяла, тя вижда в дъщеря си възможност да реализира това свое желание, като искрено вярва, че така помага на детето си.

Проблемът е, че подобен тип детски конкурси за красота всъщност създават погрешна представа у детето, оставяйки го да си мисли, че парите и външният вид са ключът към щастието и успеха в живота. Освен това моралната цена, която малките момичета плащат за своята корона, е доста висока – детето няма нормално детство, пораства прекалено бързо, придобива постоянен страх от евентуален провал.

Други осъждат скандалните детски конкурси за красота, защото ги намират за неморални, с прекалено силен сексуален подтекст. Това е и причината във Франция да им бъде наложена забрана, тъй като подтикват най-малките към „хиперсексуализиране”.

Особени случаи:

Семейство Админтън има щастието да се радва на 6 деца. Те всички участват в подобни конкурси за красота. За разлика от връстниците им, които трябва да ходят на училище, да си пишат домашните и да помагат вкъщи, задачата на тези деца е да се научат да се гримират, да оформят прическата си, да се обличат като големи и да позират пред обектива.

8-годишната Бритни Кембъл стана популярна в мрежата не толкова с постиженията си в детските конкурси за красота, а с крайността на своята майка, която завела дъщеря си да й инжектират ботокс, за да предотврати ранна поява на бръчки.

20.02.2014/ Христина Спасова

Още за: деца, конкурс

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Скандални детски конкурси".

Още от "Дете"

Прочетете какво открихме зад кулисите на едно магическо шоу

Прочетете какво открихме зад кулисите на едно магическо шоу

Светът е голям и изненади дебнат отвсякъде. Във всички късчета на света има неща, за които не подозираме, но когато се натъкнем на тях, ни сюрпризират приятно. Но понякога изненадите не са толкова далеч.

Когато момиченцето става жена

Когато момиченцето става жена

Имате момиченце? Или може би две?Значи случайните баби по улиците ви гледат умилно и шепнат подире ви: „Щастливки са женските майки...” Само вие си знаете колко истина има в това.

Каква книга се подарява на най-малките?

Каква книга се подарява на най-малките?

Хубаво е да захраните любовта към четенето и книгите у децата още от ранна детска възраст. Затова по празниците книгата е един чудесен подарък за малчуганите – стига тя да е достатъчно интересна и любопитна. Каква книга се подарява на най-малките?