Тео: “Музиката е най-доброто възпитание за децата”

0 коментара0/5

Теодор Грозданов е роден през 1991 г. в Етрополе. Изучава класическа китара в Национална Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров” при Росен Балкански. В момента преподава в Софийска китарна школа (ул. “Клокотница” 29), която наброява над 40 деца.

Тео: “Музиката е най-доброто възпитание за децата”
 © Istockphoto.com

Ето какво споделя Тео за децата и уроците по китара:

От кога се занимаваш с китара?

Започнах да свиря на китара в 8 клас в Икономическия техникум. Тогава се влюбих в едно момиче и, за да я впечатля, излъгах, че мога да свиря на китара. Вкъщи имахме класическа такава, защото баща ми е свирил, макар и непрофесионално. Даже като много малък ме е карал да свиря, но аз предпочитах да си ритам топката навън, а не да се занимавам с китара. Но в 8 клас, заради въпросното момиче, се ентусиазирах, намерих си таблатури в интернет на най-различни рок парчета и започнах да свиря по 4-5 часа на ден. Оказа се не само, че ми харесва, но и че се справям. Впоследствие си намерих учител - Симеон Симов, и започнах да се занимавам сериозно с китара.

А откога си учител по китара?

Учител съм от 19-годишен, вече 6 години. Първо давах частни уроци, после започнах да преподавам в частно училище и за около два месеца вече имах 37-8 ученика. 

Добави описание

С деца ли ти е по-лесно да работиш или с възрастни?

Децата много бързо запомнят и научават нови неща, включително и да свирят на китара. Но, ако човек се е занимавал с математика или има аналитично, логическо и комбинативно мислене, независимо от възрастта, много лесно запомня ноти и много по-лесно се научава да свири на китара.

От каква възраст най-рано децата могат да започнат с уроците по китара?

Детето може да започне да изучава китара на 4-5-годишна възраст, като се вземат предвид неговия ръст и физически възможности. В днешно време се предлагат различни размери китара (1/4, 2/4, 3/4), което дава на децата по-голямо удобство и удоволствие при упражняване. Ето, например, моят най-малък ученик е на 4 годинки.

А каква е ролята на родителите, що се отнася до изучаването на китара от децата им?

Родителят е този, който трябва да насочва детето към това да се занимава с изкуство и да насочи вниманието му към музикалните инструменти без излишен стремеж те да станат виртуозни музиканти.  Семейната среда, в която израства  е от изключителна важност  за възпитанието на детето към стойностната музика. Много е важно децата да слушат музика, хубава такава. Аз дълбоко вярвам, че музиката (мелодично, хармонично и текстово) възпитава. Музиката ме накара да чета книги, да си променя светоусещането, да мисля по-абстрактно, да съм по-любознателен и общителен, да разгранича доброто от лошото. В този ред на мисли музиката е една от най-добрите инвестиции, които родителите могат да направят за децата си.

Добави описание

А децата трябва ли да имат талант или други специфични умения, за да свирят на китара?

Талант не е съвсем точно понятие, защото талант е например Моцарт, който на 5 годинки започва да свири невероятно сложни неща, без никой да го е учил. По-скоро може да си говорим за потенциал. Важно е също децата да бъдат много будни, защото тогава запомнят много лесно всичко, на което ги учат.

Важно ли е детето да може да пее вярно, за да свири вярно на китара?

Певческите заложби не са толкова важни, колкото добре развитият слух. Имам случай с едно дете на 6 години, което кандидатства с пеене в музикално училище, обаче пяло фалшиво.  Но го взеха, защото свири на китара и то добре. Впоследствие се оказа, че детето има абсолютен слух (може да определи всеки шум, дори немузикален, дали е до, ре, сол диез и т.н.).  От своя страна китарата способства за развитието на слуха и колкото по-рано се започне с музикалните уроци, толкова по-добре се развива слуха на човек.

Добави описание

Има ли значение дали детето е десничар или левичар, що  се отнася до китарата?

Няма никакво значение. По принцип могат да се обърнат струните, но няма логика това да се прави. Бетовен е бил левичар, но е свирил на пиано, на което не са обърнати клавишите. Така или иначе, най-важното при първите уроци, независимо дали са по китара, пиано или друг музикален инструмент, е координацията между двете ръце. Това е еднакво трудно както за левичари, така и за десничари, така че едните нямат предимство пред другите и обратното. Всички започват с уроците от кота нула. Имам ученици левичари, които се учат еднакво добре и еднакво бързо, точно както десничарите.

Какво представлява първият урок по китара за едно дете?

Първите уроци по китара преминават под формата на музикални игри. Учим се каква е правилната стойка и правилният начин, по който да се държи китарата. Научат ли правилно тези неща, за децата впоследствие е много по-лесно да преминат към същинското свирене.

01.06.2017/Ели Йорданова

Още от "Дете"

Как да накарате детето да ви слуша?

Как да накарате детето да ви слуша?

Повечето родители се оплакват, че децата им са непослушни и не изпълняват казаното им. Факт е, че децата са инати, но винаги има начин да ги накарате да ви чуят, разберат и да направят това, за което ги уговаряте.

Детето получава истерични припадъци

Детето получава истерични припадъци

Ужасно неприятна гледка е да виждате детето си, гърчещо се на земята в пристъп на бяс, защото сте го лишили от шоколад или трябва да се прибира от игра.