Тибетски метод за възпитание

0 коментара0/5

Според тибетския народ най-важното при възпитанието на децата е, първо, то да съответства на възрастта им и, второ, без никакъв бой. Изхождайки от това правило тибетския метод на възпитание условно може да бъде разделен на четири етапа.

Тибетски метод за възпитание
 © istockphoto.com

Вижте още:
За и против възпитанието с бой? >>>
Възпитава ли наказанието? >>>

Тибетски метод за възпитание: от 1 до 5 години

В този период децата са любопитни, много активни, палави, твърде непохватни, липсва им концентрация, упорити и целеустремени в това, което са намислили, редовно не чуват това, което им казвате, отвлечени от собствените си мисли за света. Това е възрастта, когато децата са най-невинни и, ако правят беля или нещо лошо, те не го правят съзнателно. Често не разбират и защо им се карате. Не разбират защо винаги казвате "НЕ". Те искат да пипат и опитат всичко и това е техният начин да опознаят кое пари, от кое ще ги заболи, кое е вкусно и кое не, кое е правилно и кое грешно. Ето защо забравете за наказанията (физически и словесни) в този период. Те само биха прекършили любознателността, самочувствието, креативността и развитието на децата. Според тибетския метод на възпитание децата в тази възраст трябва да се третират като царе - радвайте им се, ръкопляйскайте им, пооощрявайте ги, когато са на прав път, но паралелно с това им показвайте кога грешат. 

Вижте още:  6 принципа на дворянското възпитание >>>

Тибетски метод за възпитание: от 5 до 10 години

Това е възрастта, в която децата са по-осъзнати и могат да преценяват кое е правилно и грешно. Ето защо и по-лесно ще разбере защо му се карате, тъй като е наясно с причинно следсвените връзки и коя постъпка от какъв ответен удар ще бъде последвана. Интелектът на детето в тази възраст активно се развива и това е и времето да започнете с активното възпитание. Според тибетския народ между 5 и 10-годишна възраст трябва да третирате децата си като работници - да им възлагате задачи, да имате очаквания и изисквания към тях, да бъдете една идея по-строги, да им обясните какво означава да свършат нещо сега, а не когато на тях им е удобно. Това е възрастта, в която глезеенто на децата би имало фатални последствия за бъдещото им развитие.

Добави описание

Тибетски метод за възпитание: от 10 до 15 години

В тийнейджърска възраст тибетския народ смята за най-удачно отношението към децата да бъде като с равни. Това е времето, в което децата искат да са напълно самостоятелни, да вземат решения сами и т.н. Вашата задача е да ги потупвате по рамото, когато са прави, а когато грешат, деликатно да ги накарате сами да осъзнаят грешките си. Не действайте покровително, защото това ще ограби увереността и самочувствието им и ще прекъсне добрата връзка между дете и родител. Говорете с децата си на сериозни теми, споделяйте им, направете ги част от живота на възрастните, ако искате и те да ви направят част от своя собствен живот. Само така ще имате възможност да продължите в стремежа си да ги възпитате добре. 

Вижте още:  12-те заповеди на възпитанието >>>

Тибетски метод за възпитание: над 15 години

В Тибет вярват, че това е пределната възраст, до която може да възпитавате децата си. Колкото сте успели да постигнете, толкова. Оттук нататък за възпитание е късно и следва само да берете плодовете на труда, ако сте се справили добре в ролята си на възпитател. Или иначе казано е време да покажете уважението си към детето и изборите, които прави.

13.04.2017/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тибетски метод за възпитание".

Още от "Дете"

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Едипов комплекс – въпроси и отговори

Едиповият комплекс се изразява в несъзнателните чувства и желания на детето да притежава и контролира родителя от противоположния пол и да елиминира родителя от същия пол, от който ревнува, и който смята за съперник и конкуренция.

Детето с етикет „трудно”,  ще се държи като такова

Детето с етикет „трудно”, ще се държи като такова

Децата имат нужда да бъдат разбирани и подкрепяни, но това не винаги е ясно за възрастните и децата биват наречени „трудни”.

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

Първи стъпки в емоционалното развитие на детето

За детето е жизнено необходимо да преживява емоции. Чрез тях то опознава заобикалящия го свят, себе си, своите възможности, учи се да разбира преживяванията на другите хора и да общува с тях.