За и против вероучението в училище

32 коментара0/5

Периодично в медийното пространство се повдига въпросът дали е редно да има задължителни часове по вероучение в училище. Голяма част от родителите са против, но има и такива, които подкрепят инициативата. За и против вероучението в училище?

За и против вероучението в училище

Преди няколко години в някои училища у нас бе въведена практиката, да има допълнителни часове по вероучение, които са извън учебната програма и са по желание, като всяко семейство само избира дали да запише детето си на тях.

И до днес обаче църквата продължава да търси подкрепа от президента и правителството, въпросните часове по вероучение да се превърнат в задължителни за всички. Засега институциите отказват, но фактът, че темата периодично се коментира, предизвиква дебати сред майките и татковците и най-вече несигурност, как ще се развие въпросът.

За часове по вероучение в училище

За часовете по вероучение в училище се обявяват представителите на църквата и някои по-религиозни семейства. 

Добави описание

Ето и техните доводи:

  • Църквата възпитава хората да бъдат добри, учи ги на морални ценности, които никой друг предмет в училище не „преподава“.
  • Часовете по вероучение ще бъдат полезни на децата, защото ще намалят агресията в училищата. Децата ще станат по-спокойни и няма да обръщат такова сериозно внимание на материалните ценности.
  • Въвеждането на такъв предмет в училище ще образова и информира учениците по въпроси, свързани с религията, така че след време те да могат сами да направят своя избор в какво да вярват и в какво не.
  • 1 учебен час по вероучение седмично няма да навреди на никого, тъй като ще „преподава“ основни неща.
  • За децата от различни религии ще се въведе предмет като „Етика“ или „История на религиите“, за да не се объркват.

Против часове по вероучение в училище
Против часовете по вероучение в училище се обявяват по-голямата част от родителите, независимо от религията, която изповядват. Техните аргументи са:

  • Християнските ценности и морал се възпитават и предават най-добре в семейството, а не в училище. Въпросът е прекалено личен, за да се обсъжда извън пределите на дома.
  • Религиозните вярвания не трябва да се натрапват. Има семейства, които изповядват други религии или при които единият родител е атеист, затова предпочитат да не коментират с детето въпроса за църквата и вярата.
  • У нас образователната система е светска и църквата няма място в нея. Няма и подходяща база за преподаването на подобен предмет.
  • Въвеждането на часове по вероучение в училище ще обърка децата и те ще започнат да гледат на вярата и религията като на материал, който трябва да научат, за да изкарат висока оценка.
  • Много родители подхождат с недоверие към преподавателите, тъй като се страхуват, че могат да окажат по-сериозно влияние върху детската психика и да объркат учениците.

Добави описание

Как да говорите с детето за религия

Разговорите с детето за религията са деликатна тема. Най-добре оставете малчуганът сам да задава въпросите, а вие да отговаряте, ако имате нужните познания. В случай, че не знаете какво да отговорите, по-добре си признайте. Потърсете подходяща литература за деца, където въпросите, свързани с религията, са обяснени на достъпен език – в книжарниците се продават подобни книжки.

Учете детето да бъде толерантно към другите религии и се постарайте да му обясните приликите и разликите между една религия и друга, за да има то базови познание, даващи му представа каква е ситуацията по света. С времето, когато малчуганът поотрасне, ще имате възможност да задълбочите темата за религията.

25.04.2013/ Христина Спасова

Още от "Дете"

Детският егоизъм

Детският егоизъм

Трудно е да обвиним детето си, че проявява егоизъм и че иска да бъде център на внимание. Това качество сякаш е в природата на децата и ние свикваме, че те искат. От нас възрастните се очаква да им даваме или да им покажем, че не може да стане винаги на тя

Детските истерии през нощта

Детските истерии през нощта

И вашето дете ли се буди с крясъци през нощта и трудно заспива после, а през деня е съвсем спокойно и няма и следа от нощните истерии? Ето какви може да са причините.

Частна или държавна детска градина?

Частна или държавна детска градина?

Означава ли, че по-скъпата частна детска градина е по-добра от държавната? Какво различава частната от държавната детска градина? На каква детска градина бихте записали детето си?