Занимателни игри – идеалният подарък

1 коментар0/5

По Коледа магазините се пълнят от хипермодерни играчки. Кукли, коли, роботи се надпреварват за детското внимание, а занимателните игри остават в сянка. Вижте защо занимателните игри са идеалният подарък за децата?

Добави описание

Защо занимателните игри са идеалният подарък за децата?

Занимателните игри често са пренебрегвани за сметка на модерните играчки по витрините на магазините. А всъщност този тип подарък има доста преимущества. Като започнем от цената, която в повечето случаи остава в рамките на разумното. Освен това са идеални са зимния сезон. Студеното време предполага повече прекарани часове у дома, които могат да преминат много по-бързо и забавно, ако поиграете семейно на любимата си игра.

Занимателните игри държат децата далеч от компютрите и телевизора, отвличайки им вниманието и насочвайки го към нещо по-смислено и продуктивно. Те насърчават комбинативното мислене и въображението, учат малчугана на полезни неща. Занимателните игри развиват също състезателния дух. Освен това, подобен подарък е и чудесен повод да прекарате известно време с детето.

Ето и предложенията за занимателни игри:

„Не се сърди човече“ - класика в жанра

Брой играчи: от 2 до 4

Възрастова група: подходяща за малки и големи

Правила на играта: познати са на всички. Четирите пионки на всеки играч трябва да обиколят игралното поле преди останалите и да заемат местата си във финалния триъгълник. Редът и ходовете се определят чрез хвърляне на зарове.

Защо е идеален подарък за малчугана: надпреварата с останалите играчи е забавна и в същото време поучителна. Детето се учи на основни знания – да брои, да изчаква реда си, да печели и да губи и, разбира се, да не се сърди, когато няма късмет.

Добави описание
Пъзели и конструктори – идеята оживява

Брой играчи: от 1 до колкото проявят желание

Възрастова група: зависи от играта и големината на частите й

Правила на играта: за пъзелите – да се получи картинката от кутията, а за конструктора – да се сглоби нещо оригинално и интересно

Защо са идеалният подарък за децата: пъзелите и конструкторите са от този тип занимателни игри, които развиват въображението, насърчават новаторското мислене и помагат на децата да се концентрират по-лесно. Напоследък се продават все по-модерни версии, които носят допълнителни знания.

3D пъзелите създават пространствено мислене, а фактът, че често пресъздават известни сгради от света, помага за добрата обща култура. Някои конструктори пък се продават с работещи двигатели и бутала, така че дават познания в областта на механиката. А най-хубавото е, че крайният резултат „оживява“ в ръцете на детето.
Добави описание

„Игра на думи“ за идеален правопис

Брой играчи: от 2 до 4

Възрастова група: желателно е детето да е поне първи клас

Правила на играта: върху квадратно табло се подреждат плочки с букви, които трябва да образуват думи както при кръстословиците. Думите трябва да са съществуващи, за да носят точки. Не се допускат съкращения, жаргони и разговорни варианти.

Защо е идеалният подарък за децата: играта на думи е идеална, ако искате детето да подобри правописа си. В същото време се развива асоциативното мислене, нараства речниковият запас, помага и за усвояване на математически знания като сбор, изваждане, умножение, когато се пресмятат точките.

Добави описание

„Монополи“ - игра на пари

Брой играчи: от 2 до 8

Възрастова група: от 8 нагоре

Правила на играта: всеки игра трябва да купи възможно повече имоти с помощта на парите, с които разполага, за да печели от другите играчи чрез строителство и наеми. Целта е останалите да фалират.

Защо е идеалният подарък за децата: монополи изисква повече време, но пък е забавно и изненади дебнат отвсякъде. Играта насърчава състезателния дух, развива стратегическото мислене, помага в математиката подобно на „играта на думи“. Детето се учи да работи с пари.

Идея:вместо играчите да ходят в затвора, може да съставите списък с домашни задължения, които да вършите през седмицата. Например изхвърляне на боклука, миене на чинии, оправяне на леглото. Победителят пък може да печели някаква привилегия – контрол над дистанционното до края на деня или приготвяне на любимото му ястие.

Добави описание

Образователни игри – забавно и полезно

Брой играчи: стандартно от 2 до 4 или 6

Възрастова група: зависи от типа образователна игра

Правила на играта: обикновено играчите придвижват пионките си по полето, отговаряйки на въпроси, свързани с областта, която разглежда играта – география, история, химия...

Защо са идеалният подарък за децата: този тип занимателни игри са от голяма помощ на учениците, тъй като помагат за по-лесното усвояване на информацията.

13.12.2012/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

vodolei4e

От vodolei4e21.12.2012, 07:51 ч.

Съгласна съм.Много добра статия.Аз с подобна игра научих знаците по пътищата и си взех листовките от раз:)

Виж всички коментари за "Занимателни игри – идеалният подарък".

Още от "Дете"

С деца на заведение

С деца на заведение

Дори и да сте купонджии по душа, с появата на децата броят на излизанията с приятели рязко намалява. А пътите, в които сте с деца на заведение, са колкото забавни, толкова и изморителни.

10 незабравими споменa от детството ви

10 незабравими споменa от детството ви

Какво е първото нещо, за което се сещате, когато става дума за детството ви? Навярно и вие имате безценно богатство от дузина незабравими спомени, които ви връщат с усмивка и носталгия към миналото.

Писмо до Дядо Коледа

Писмо до Дядо Коледа

Писането на писмо до Дядо Коледа от най-малките е една от празничните традиции в семейството. Защо е полезно за детето да праща писмо до белобрадия старец и как да му помогнете при писането?