Занимателни игри за зимните месеци

0 коментара0/5

Трудно ли се гледа дете през зимата? Студено е, стъмнява се рано, детските площадки са почти безлюдни и остават домашните игри. Как обаче да заинтригувате детето? Ето няколко занимателни игри у дома, подходящи за зимните месеци.

Занимателни игри за зимните месеци
Занимателни игри за зимните месеци © сн.Istockphoto.com

Важната роля на детските игри >>>

Навън децата се гледат много по-лесно и времето минава неусетно в тичане, пързаляне, люлеене, ровене в пясъка, търсене на камъчета, кестени, листа и всевъзможни други съкровища от улицата. Децата са щастливи и качествено изморени, което е причината да са що-годе послушни вечер и да си легнат доброволно навреме. Всичко това звучи чудесно, но е възможно предимно през топлите месеци.

Зимата положението е малко по-различно. Студът, редовно мокрите и кални детски площадки, както и твърде късият ден са обичайната причина да се озовете у дома още в 5 часа.  А до 9-10 ч. (в зависимост кога си ляга детето) ви иде да се хвърлите през терасата в опит да се спасите от нервното, тръшкащо се, вдигащо безумен шум и правещо напук бели дете. Проблемът е, че, дали са на 1, 2, 5 години и т.н., децата са пълни с енергия, която не могат да изхабят качествено у дома. Нямат пространство за тичане, нямат и връстници, с които да играят, а вие сте им скучни и досадни. В такива моменти е важно да бъдете креативни, измисляйки всевъзможни занимателни игри, с които да заинтригувате детето. Ето няколко идеи:

Използвайте до болка познатите и скучни играчки по алтернативен начин.

  • Занимателни игри за зимните месециНаправете влакче от плюшени играчки, като изберете най-голямата плюшка да е локомотивът.
  • Направете кула от домино (или други, еднакви по форма, предмети), вместо да го използвате по предназначение.
  • Вземете всички дребни играчки на детето и направете заедно ограждения като на картинг писта, където детето да бута количките си.
  • Предложете на детето да „сготвите“ малко спагети за плюшените играчки, като използвате тънки дълги балони, без да ги надувате.
  • Вземете една табла и сложете на нея няколко различни по големина и материи играчки. Нека детето ги разгледа, след което да се обърне с гръб, а вие махнете една от играчките и покрийте таблата с голяма кърпа. Целта е детето да познае коя играчка липсва под кърпата.

Независимо на каква възраст са децата, всички обичат активно да участват в кухнята. Дайте на детето да играе с брашно или да меси тесто. Направете заедно кекс или бисквити. Децата обичат да бъркат, точат и като цяло да се цапат.

Използвайте алтернативни „играчки“ - кестени, орехи, боб, спагети и т.н. Играйте на тук го има, тук го няма. Направете маракас от шишета, пълни с ориз, боб, леща и си направете семеен оркестър (може да си направите и барабани от кутии). Направете си броеница от боб или пък животни от кестени, като използвате клечки за зъби за прикрепяне. Може да си направите животни също от картофи или пък печати.

Занимателни игри за зимните месеци

А какво ще кажете за една класическа игра за малки и големи – конструктор. Строителната дейност определено ще бъде забавна за всички и е достатъчно занимателна и подходяща за зимните месеци у дома.

Как да изберете подходящи играчки за детето? >>>

Занимателни игри за зимните месеци

24.11.2016/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Занимателни игри за зимните месеци".

Още от "Дете"

Как да направите лятото незабравимо за вашето дете

Как да направите лятото незабравимо за вашето дете

Преподаватели по английски език ни дадоха страхотна идея как едновременно да направим лятото образователно и забавно.

Родителите, децата и слабите оценки

Родителите, децата и слабите оценки

Ученик без двойка няма, казват по-възрастните. Но какво се случва, когато детето ви изненада със слаба оценка в бележника? Дали това е моментен инцидент или сигнал за проблем? Как да постъпят родителите, когато децата им носят слаби оценки?

Как да спрем вечното „искам"

Как да спрем вечното „искам"

Трудно е да се справим с писъците „Искам това!“ Почти всеки родител се е чувствал безсилен в магазина или на улицата, когато малчуганът започне да се бори на живот и смърт за някоя играчка.