Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

33 коментара5/5

Д-р Мазнейкова, акушер-гинеколог в МБАЛ „Св. София", отговаря на най-често задаваните въпроси в първите седмици на бременността и коментира за какво да внимават и от какво да се пазят бъдещите майки.

Първият преглед след теста за бременност
Съвременните практични и образовани жени отдавна са наясно, че при закъснение на менструалния цикъл до две седмици след очакваната дата е най-добре да направят тест за бременност. Продуктите, които се предлагат на нашия пазар, са с висока чувствителност, но дори и ако тестът е положителен, задължително трябва да посетите специалист-гинеколог. Това се налага, тъй като единствено ултразвуковото изследване може да определи дали бременността е вътрематочна или извънматочна.

Генитално кървене в първите седмици
При Деси, както и при много други жени в първите седмици на бременността, се появи прокървяване. Това се случва на около 1/3 от бременните. Говорим за типичното кафеникаво генитално зацапване или оскъдното кървене в началото на бременността. Това е т.нар.имплантационно кървене, т.е. при „потъването" на зиготата в маточната лигавица се получава ерозия на съдовете, което води до слабото прокървяване.
В такъв случай консултацията със специалист е задължителна, независимо от това колко е обилно течението, дори да са само няколко капки. Освен кървенето, други чести проблеми в този период са спазми или болки ниско в корема, гадене и повръщане. Всички тези симптоми изискват консултация с акушер-гинеколог. Тъй като кървенето е признак на заплашващ аборт, независимо от неговия интензитет, то изисква покой и прием на спазмолитици и витамини. Понякога се препоръчва и хормонално лечение.

Какво да очаквате в 9-10 г.с.
В този период от бременността за предпочитане е вагинална сонда за ултразвуковото изследване. След като направихме ултразвуково изследване на Деси е в 9-10 гестационна седмица, установихме наличие на ембрионална структура с дължина 25 мм. Има и жълтъчно мехурче, което представлява малко пръстенче, от което "плъзват" кръвоносни съдове към зародиша. С помощта на техниката много точно се определя гестационната възраст, а също и предполагаемият термин за раждане. Грешката в този срок на бременността не може да надминава 5 дни.
Препоръчах на Деси изследване на кръвна картина и урина, както и определяне на кръвната група и резус принадлежност. Задължителни са също изследване за СПИН, австралийски антиген и сифилис. Добре е, ако бременната има възможност, да си направи цитонамазка от шийката на матката, както и микробиологично изследване на влагалищен секрет, за да се установи навреме съществуването на някакъв проблем.

Нашата бъдеща майка няма никакви сериозни придружаващи заболявания (например сърдечно-съдови, хипертония или диабет), така че не й се налагат допълнителни консултации от съответните специалисти. В първите три месеца на бременността няма причини за промяна на теглото. В случаите, в които забелязваме драматично нарастване на килограмите, става въпрос единствено за преяждане „като за двама". Моят съвет към всяка бъдеща майка е да си спести свръхнаддаването, за да има лека бременност и раждане и бързо възстановяване. Няма нужда да променяте из основи живота си - ако сте спортували, можете да продължите (след консултация с наблюдаващия те специалист.) Ако няма заплаха от спонтанен аборт, няма и пречки за нормалното ви сексуално общуване.

Какво да избягвате?
  • Временно да се избягват от удоволствия като парната баня и сауна.

  • Да се ограничи до минимум приема на медикаменти заради образуването на органите на плода.

  • Избягвай пикантните храни, високомаслените млечни продукти, кофеина, както и употребата на по-силни парфюми и почистващи препарати.

  • В първия триместър на бременността ваксинирането трябва да се избягва.

  • Цигари - абсолютно противопокзани са, но нямат тератогенен ефект, т.е. няма да предизвикват фетални аномалии.

33 коментарaДобави коментар »

sofronova

От sofronova08.11.2015, 17:53 ч.

Възможно ли е да забременея веднага след цикъл?След цикъла ми се появи розово-кафяво течение без мирис в продължение на 7-8 дни. След около седмица започна леко гадене,което не е рано сутринта, а по различно време на...

Виж всички коментари за "Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността".

Още от "Дневникът на една майка"

Пети месец на бебе Ирина

Пети месец на бебе Ирина

Петата ни среща с д-р Масларска е, за да научим повече за развитието на бебетата през пети месец от живота им.

Съвети за бебета

Съвети за бебета

Бабини деветини и съвети за отглеждане на бебета

Моето раждане – някои забавни моменти

Моето раждане – някои забавни моменти

Операцията беше насрочена за 10.30 часа, но започна около два часа по-рано. Досега не съм влизала в операционна зала, не знаех как изглежда, нито какво има вътре.