Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

33 коментара5/5

Д-р Мазнейкова, акушер-гинеколог в МБАЛ „Св. София", отговаря на най-често задаваните въпроси в първите седмици на бременността и коментира за какво да внимават и от какво да се пазят бъдещите майки.

Първият преглед след теста за бременност
Съвременните практични и образовани жени отдавна са наясно, че при закъснение на менструалния цикъл до две седмици след очакваната дата е най-добре да направят тест за бременност. Продуктите, които се предлагат на нашия пазар, са с висока чувствителност, но дори и ако тестът е положителен, задължително трябва да посетите специалист-гинеколог. Това се налага, тъй като единствено ултразвуковото изследване може да определи дали бременността е вътрематочна или извънматочна.

Генитално кървене в първите седмици
При Деси, както и при много други жени в първите седмици на бременността, се появи прокървяване. Това се случва на около 1/3 от бременните. Говорим за типичното кафеникаво генитално зацапване или оскъдното кървене в началото на бременността. Това е т.нар.имплантационно кървене, т.е. при „потъването" на зиготата в маточната лигавица се получава ерозия на съдовете, което води до слабото прокървяване.
В такъв случай консултацията със специалист е задължителна, независимо от това колко е обилно течението, дори да са само няколко капки. Освен кървенето, други чести проблеми в този период са спазми или болки ниско в корема, гадене и повръщане. Всички тези симптоми изискват консултация с акушер-гинеколог. Тъй като кървенето е признак на заплашващ аборт, независимо от неговия интензитет, то изисква покой и прием на спазмолитици и витамини. Понякога се препоръчва и хормонално лечение.

Какво да очаквате в 9-10 г.с.
В този период от бременността за предпочитане е вагинална сонда за ултразвуковото изследване. След като направихме ултразвуково изследване на Деси е в 9-10 гестационна седмица, установихме наличие на ембрионална структура с дължина 25 мм. Има и жълтъчно мехурче, което представлява малко пръстенче, от което "плъзват" кръвоносни съдове към зародиша. С помощта на техниката много точно се определя гестационната възраст, а също и предполагаемият термин за раждане. Грешката в този срок на бременността не може да надминава 5 дни.
Препоръчах на Деси изследване на кръвна картина и урина, както и определяне на кръвната група и резус принадлежност. Задължителни са също изследване за СПИН, австралийски антиген и сифилис. Добре е, ако бременната има възможност, да си направи цитонамазка от шийката на матката, както и микробиологично изследване на влагалищен секрет, за да се установи навреме съществуването на някакъв проблем.

Нашата бъдеща майка няма никакви сериозни придружаващи заболявания (например сърдечно-съдови, хипертония или диабет), така че не й се налагат допълнителни консултации от съответните специалисти. В първите три месеца на бременността няма причини за промяна на теглото. В случаите, в които забелязваме драматично нарастване на килограмите, става въпрос единствено за преяждане „като за двама". Моят съвет към всяка бъдеща майка е да си спести свръхнаддаването, за да има лека бременност и раждане и бързо възстановяване. Няма нужда да променяте из основи живота си - ако сте спортували, можете да продължите (след консултация с наблюдаващия те специалист.) Ако няма заплаха от спонтанен аборт, няма и пречки за нормалното ви сексуално общуване.

Какво да избягвате?
  • Временно да се избягват от удоволствия като парната баня и сауна.

  • Да се ограничи до минимум приема на медикаменти заради образуването на органите на плода.

  • Избягвай пикантните храни, високомаслените млечни продукти, кофеина, както и употребата на по-силни парфюми и почистващи препарати.

  • В първия триместър на бременността ваксинирането трябва да се избягва.

  • Цигари - абсолютно противопокзани са, но нямат тератогенен ефект, т.е. няма да предизвикват фетални аномалии.

33 коментарaДобави коментар »

sofronova

От sofronova08.11.2015, 17:53 ч.

Възможно ли е да забременея веднага след цикъл?След цикъла ми се появи розово-кафяво течение без мирис в продължение на 7-8 дни. След около седмица започна леко гадене,което не е рано сутринта, а по различно време на...

Виж всички коментари за "Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността".

Още от "Дневникът на една майка"

Единадесети месец на бебе Ирина

Единадесети месец на бебе Ирина

Важните неща за здравето на бебето през единадесети месец са:

За Деси и списание Моето дете

За Деси и списание Моето дете

“Моята бременност” е рубрика, посветена на бременността и раждането на дете.

Привързаното родителство

Привързаното родителство

Преди да родя, всички около мен ми говореха за режим на хранене на детето, за строги правила за хранене, сън и будуване.