Назад към природата

16 коментара2/5

Бебешко акане, пишкане, повръщане и оригване.

Боби Турбото се изхожда по голяма нужда в храст до градинката на НДК и разговаря по телефона с гаджето си:

  • Ало, Жени! Тук съм в „Бициани“, меря една тениска. Какъв цвят ли е? /поглежда назад/. Между тъмно и светло кафява, с примеси...Не е прилично възрастните да разговарят за ходенето по голяма нужда, освен ако това не се налага изрично, най-често по медицински причини. Когато имате новородено бебе, това става една от най-често обсъжданите теми, по няколко пъти на ден. Бебешкото ако бива изследвано като цвят, миризма и плътност. Памперсите се оглеждат внимателно, помирисват се често, дори историята познава случаи за хора, които ги мерят на кухненски кантар. Удивително е как бебешките изхождания се превръщат в едно от най-важните неща през деня и нощта, а най-честите покупки в домакинството са памперсите. Може да ви се наложи да смените памперс а в 4 през нощта и почти да спите, но единственото нещо, заради което ще си отворите очите е, да видите колко и с какъв цвят е тропнало дребосъчето. На всичкото отгоре нааканото се променя, така че постоянно трябва да сте в час с измененията. Пишкането се случва най-често, когато сте изкъпали малкото дребосъче и сте се преборили да му наврете малките ръчички в блузка или боди. В момента, в който решите, че е време за памперса, получавате едно радостно напишкване. Родителите на момченца са облагодетелствани с допълнителни ефекти – фонтанче, насочено право в лицето. Но това са весели моменти. По-проблемни са газовете – нещо, което всеки възрастен умело сдържа или работи по въпроса да премахне. При бебетата са свързани с болки и колики. Родителите ги наричат нежно пръцкане, тръцкане или цръцкане, въпреки че шумът, който излиза е доста озвучителен, чак кучето се събужда от съседната стая. Като споменах кучето, до скоро единствената пръдла вкъщи беше тя, но тя беше къде, къде по-дискретна откъм звуци. Сега малкото го чакаме да пръцне, защото това му облекчава коликите и всички въздъхваме с облекчение, а кучето подскача на черджето си от уплах.

 

За любознателните родители, ето ги и видовете бебешко ако:

  • През първите пет дни – черни или зелени, като цветът се променя към кафяви, зелени или жълти. Най-малко 1-3 наакани памперса.

  • От втората до шестата седмица – жълти, пастообразни, понякога с малки топченца. Наакани памперси – 1-3 дневно.

  • От шеста седмица, до шести месец – дневната смяна на зацапани в жълто памперси е 1-3 броя. Понякога акото може да става зелено, ако детето е претоплено, леко настинало, ако има колики или не се е изхождало един или няколко дни.


Възпитаните възрастни не се оригват шумно след хранене. Ако имате проблем с повръщането, споделяте го единствено с лекаря си, с цел диагностициране на евентуално заболяване. Бебетата се оригват шумно, повечето повръщат след почти всяко хранене, а родителите им настървено изследват по колко е повърнато и в какъв вид. Идвало ли ви е наум да изследването вида на върната храна? Не. Така си и мислех. Най-много при мисълта, да ви се догади. Е, с бебетата не е така. Всяка капчица е подложена на анализ, всичко се оглежда старателно и се отбелязва за протокола. Оригването се предизвиква умишлено, а понякога се чака старателно, само и само да се чуе онзи звук, който издаден от възрастен, би му коствал рапутацията на възпитан човек. На бебето това не само, че е простено, но и често е възнаграждавано с голяяямо „Браво!“.

Ето как трябва да изглежда едно бебешко повръщане, най-често последвало не добро оригване.


  • Бебето връща по малко мляко след хранене, понякога и повече. Възможно е да е преяло или да не се е оригнало добре.

  • Ако това се случва на струйка, а не на фонтан, е нещо нормално. Помага по-добро оригване, както и повдигане на матрачето с 15 градуса. Могат да се подложат малко книги под него.

  • Бъдете внимателни, ако повръщането на фонтан зачести. Трябва да говорите с лекаря си, тъй като това е един от симптомите за рефлукс.

  • Ако детето повърне пресечено мляко, няма място за притеснение, възможно е да е от предишно хранене или стомашен сок.

  • Повечето бебета израстват този проблем към 6 месечната си възраст.

  • Ако бебето повръща често по малко, но наддава добре и пълни памперсите, няма място за притеснение.Та това е положението, скъпи родители. Добре дошли назад към природата. В първите две седмици от раждането на моето бебе, най-търсените от мен думички в нет-а са акане, оригване, повръщане. И аз едно време се смеех, че това безумие едва ли ще ме застигне и мен, но който много се смее...

03.09.2007/Деси Тодорова

16 коментарaДобави коментар »

Dskata

От Dskata02.03.2008, 22:11 ч.

Не съм съгласна,че момичетата родили млади,са обречени цял живот да бъдат майки.Неподготвено изказване!

Виж всички коментари за "Назад към природата".

Още от "Дневникът на една майка"

Ирина вече е голямо бебе

Ирина вече е голямо бебе

След чуденето детегледачка, баби или ясла, решихме почасово гледане. Оказа се шоково... за мен.

За плановете… (първи месец)

За плановете… (първи месец)

Бременността, за която ще пиша в следващите месеци не беше нежелана. Не беше и планирана. Всъщност беше неколкократно отлагана в последната година.