Назад към природата

16 коментара2/5

Бебешко акане, пишкане, повръщане и оригване.

Боби Турбото се изхожда по голяма нужда в храст до градинката на НДК и разговаря по телефона с гаджето си:

  • Ало, Жени! Тук съм в „Бициани“, меря една тениска. Какъв цвят ли е? /поглежда назад/. Между тъмно и светло кафява, с примеси...Не е прилично възрастните да разговарят за ходенето по голяма нужда, освен ако това не се налага изрично, най-често по медицински причини. Когато имате новородено бебе, това става една от най-често обсъжданите теми, по няколко пъти на ден. Бебешкото ако бива изследвано като цвят, миризма и плътност. Памперсите се оглеждат внимателно, помирисват се често, дори историята познава случаи за хора, които ги мерят на кухненски кантар. Удивително е как бебешките изхождания се превръщат в едно от най-важните неща през деня и нощта, а най-честите покупки в домакинството са памперсите. Може да ви се наложи да смените памперс а в 4 през нощта и почти да спите, но единственото нещо, заради което ще си отворите очите е, да видите колко и с какъв цвят е тропнало дребосъчето. На всичкото отгоре нааканото се променя, така че постоянно трябва да сте в час с измененията. Пишкането се случва най-често, когато сте изкъпали малкото дребосъче и сте се преборили да му наврете малките ръчички в блузка или боди. В момента, в който решите, че е време за памперса, получавате едно радостно напишкване. Родителите на момченца са облагодетелствани с допълнителни ефекти – фонтанче, насочено право в лицето. Но това са весели моменти. По-проблемни са газовете – нещо, което всеки възрастен умело сдържа или работи по въпроса да премахне. При бебетата са свързани с болки и колики. Родителите ги наричат нежно пръцкане, тръцкане или цръцкане, въпреки че шумът, който излиза е доста озвучителен, чак кучето се събужда от съседната стая. Като споменах кучето, до скоро единствената пръдла вкъщи беше тя, но тя беше къде, къде по-дискретна откъм звуци. Сега малкото го чакаме да пръцне, защото това му облекчава коликите и всички въздъхваме с облекчение, а кучето подскача на черджето си от уплах.

 

За любознателните родители, ето ги и видовете бебешко ако:

  • През първите пет дни – черни или зелени, като цветът се променя към кафяви, зелени или жълти. Най-малко 1-3 наакани памперса.

  • От втората до шестата седмица – жълти, пастообразни, понякога с малки топченца. Наакани памперси – 1-3 дневно.

  • От шеста седмица, до шести месец – дневната смяна на зацапани в жълто памперси е 1-3 броя. Понякога акото може да става зелено, ако детето е претоплено, леко настинало, ако има колики или не се е изхождало един или няколко дни.


Възпитаните възрастни не се оригват шумно след хранене. Ако имате проблем с повръщането, споделяте го единствено с лекаря си, с цел диагностициране на евентуално заболяване. Бебетата се оригват шумно, повечето повръщат след почти всяко хранене, а родителите им настървено изследват по колко е повърнато и в какъв вид. Идвало ли ви е наум да изследването вида на върната храна? Не. Така си и мислех. Най-много при мисълта, да ви се догади. Е, с бебетата не е така. Всяка капчица е подложена на анализ, всичко се оглежда старателно и се отбелязва за протокола. Оригването се предизвиква умишлено, а понякога се чака старателно, само и само да се чуе онзи звук, който издаден от възрастен, би му коствал рапутацията на възпитан човек. На бебето това не само, че е простено, но и често е възнаграждавано с голяяямо „Браво!“.

Ето как трябва да изглежда едно бебешко повръщане, най-често последвало не добро оригване.


  • Бебето връща по малко мляко след хранене, понякога и повече. Възможно е да е преяло или да не се е оригнало добре.

  • Ако това се случва на струйка, а не на фонтан, е нещо нормално. Помага по-добро оригване, както и повдигане на матрачето с 15 градуса. Могат да се подложат малко книги под него.

  • Бъдете внимателни, ако повръщането на фонтан зачести. Трябва да говорите с лекаря си, тъй като това е един от симптомите за рефлукс.

  • Ако детето повърне пресечено мляко, няма място за притеснение, възможно е да е от предишно хранене или стомашен сок.

  • Повечето бебета израстват този проблем към 6 месечната си възраст.

  • Ако бебето повръща често по малко, но наддава добре и пълни памперсите, няма място за притеснение.Та това е положението, скъпи родители. Добре дошли назад към природата. В първите две седмици от раждането на моето бебе, най-търсените от мен думички в нет-а са акане, оригване, повръщане. И аз едно време се смеех, че това безумие едва ли ще ме застигне и мен, но който много се смее...

03.09.2007/Деси Тодорова

16 коментарaДобави коментар »

Dskata

От Dskata02.03.2008, 22:11 ч.

Не съм съгласна,че момичетата родили млади,са обречени цял живот да бъдат майки.Неподготвено изказване!

Виж всички коментари за "Назад към природата".

Още от "Дневникът на една майка"

Какво става, по дяволите?!?!

Какво става, по дяволите?!?!

Децата от Могилино будят умиление, само когато са далеч от дома ни.

Близо до бебето

Близо до бебето

За привързаното родителство и две интересни майки

Виж ме как се сърдя!

Виж ме как се сърдя!

Когато бебето го мързи да лази.