Месечни разходи за мама и бебе

20 коментара4/5

Първи месец

Когато се роди бебе, месечните ви разходи придобиват други измерения. Покупките за малкото мъниче започват да нарастват с всеки месец. Новият член на семейството вече си има своя графа в семейния бюджет, така както вие имате своите разходи за козметика, дамски консумативи, дрехи и забавления. Сметките за ток и вода се увеличават заради повече пране и готвене, но пък вашите разходи за излизания и забавления навън намаляват, защото личното ви време се съкращава драстично. Вечерната бира на таткото се заменя с памперси, излизането на мама на питие след работа се трансформира в бебешки кърпички.

Ще се учудите колко често се купуват хигиенни материали, прахове за пране, кърпички, лекарства и малки, скъпи тубички с кремчета за бебето.

Спомням си един приятел как се жалваше, че бебето им било толкова малко, а заемало толкова много място в къщата – кошарка, целия скрин, място за повиване и всичко се купувало специално. Чудеше се не му ли стига един аквариум в първите месеци. След това пък се жалваше колко скъпо му излизало бебето на месец и все смяташе с тези пари колко бири можел да изпие. Шегаджия си беше човекът, ама не винаги му беше до смях.

За бъдещите родители, ето малка справка на разходите за първия месец на бебето и майката. Държа да уточня, че мога да опиша разходите за кърмено едномесечно бебе. Нямам поглед върху цените на адаптираното мляко, нито познавам различните марки.

Бебе

Пеленки за еднократна употреба – пакетите са различни разфасовки и марки. Има значение дали се купуват от аптеката или на едро. Хубаво е в първия месец да не се купуват големи пакети, тъй като не се знае как реагира бебешкото дупе на различните пеленки. Най-изгодно е да се пазарува на едро, но пък рискувате да се окажете с огромен запас от памперси, които вашето бебе не понася.

Цена: около 35-40лв.

Бебешка козметика – необходимо е едно шише олио за мазане /ако не ползвате преварен зехтин например/, шампоанче за тяло и коса, малко спирт за пъпчето, обикновено кремче против подсичане. Българските кремчета против подсичане са евтини и много ефикасни. Можете да си поръчате и обикновен цинков крем, който да ви забъркат в аптека.

Цена: 15-20лв.

Консумативи - мокри кърпички /средно 2 пакета/, кърпички за еднократна употреба, с които да забърсвате потекло мляко или малко повърнато, антибактериални кърпички за забърсване на прах, мръсни ръце и нацапано.

Цена: 20лв.

За пране - бебешки прах, омекотител и сапунчета /среден клас/. Разликите в цените на различните сапунчета са драстични. От 0,36лв. до 1,60лв. Лично аз ползвам най-обикновено българско сапунче, тъй като с него пера някоя нацапана пеленка, петънца от малко повърнато или кърпата, която се мокри всяка вечер на стойката във ваната. Предпочитам да използвам обаче по-скъп бебешки прах и омекотител. Даже с него пера и наши по-фини дрехи. Много ми харесва аромата.

Цена: 20лв.

Мазила и лекарства - при обриви, специална козметика за чувствителна кожа /ако се налага/, капки против колики. Това е най-големият разход, тъй като миниатюрни тубички с крем за пъпки са около 10-15лв. Като прибавим към това и скъпа марка олио или крем за обривче или подобни кожни проблеми, които могат да се появят или шишенце с капки... Хубаво е да са предвидени.

Цена: 50лв.

Общи разходи: 90-150лв.


 

Мама-кърмачка
Колкото и странно да ви звучи, през първия месец за майката се налагат по-специални грижи откъм козметика, така че и за нея има малко повече разходи. В тази сметка не включвам стандартните боя за коса, крем за лице, шампоани и маски за лице и коса, дезодоранти и прочие месечни консумативи, които си купува всеки месец.

Крем за зърна, ако има проблеми в началото.

Цена: 12-15лв.

Крем за белези, ако е родила секцио.

Цена: 12-20лв.

Крем или серум против стрии, тъй като при някои жени се появяват при рязко отслабване или наедряване на гърдите при кърмене.

Цена: 20-25лв.

Обикновени подплънки за кърмачки, поне по 2 кутии на месец, докато се регулира лактацията. Нямате представа в какви невероятни моменти може да ви тръгне кърмата. Понякога бебешки плач може да я провокира. Също при кърмене е доста неприятно, защото от едната гърда /от която не се кърми/ постоянно си тече и обикновените кърпички се напояват бързо. Някои майки събират течащата кърма в чашка, но на мен ми се струва безмислено, тъй като аз лично не съхранявам кърма.

Цена: 10лв.


Няколко пакета обикновени дамски превръзки за 40 дневното кръвотечение след раждане. Няма смисъл да се инвестира в скъпи превръзки, така или иначе се носят бабешки гащи, а и в началото, когато кръвта тече доста силно, дори лиглин върши чудесна работа.

Цена: 10лв.

 

Витамини. Хубаво е да се пият, защото безсънието направо изсмуква силите, а храненето не винаги е рационално. Някои жени буквално забравят да се хранят при тричасовия режим на хранене, цедене и стерилизиране.

Цена: 7-10лв.

Общо разходи: 70-80лв.

 

Сметките включват козметика и консумативи среден клас и повечето неща са от първа необходимост. Дори да изключите някой и друг разход, сумата се върти около 160 – 230лв.13.09.2007/Деси Тодорова

20 коментарaДобави коментар »

Juja-Temenuja

От Juja-Temenuja09.10.2009, 12:23 ч.

Аз пък за козметика за малкиа почти пари не съм харчила. Зехтинът ми вършеше страхотна работа. За харана- то аз си го хранех :) , за дрешки- купихме 3 комплекта бодита от еко памук и с тях той изкара 5 месеца! Козметика за мен...

Виж всички коментари за "Месечни разходи за мама и бебе".

Още от "Дневникът на една майка"

Първото кърмене

Първото кърмене

Когато ми показаха Ирина за първи път, почувствах огромно облекчение.

Лято е!

Лято е!

Къпане в детското басейнче

Един концерт на Дулсе Понтеш и усещането, че съм майка.

Един концерт на Дулсе Понтеш и усещането, че съм майка.

Усетих го за първи път от осем месеца. Чувството, че съм бъдеща майка.