Първи месец на бебе Ирина

10 коментара3/5

Първият преглед в болница МБАЛ "Токуда" е, за да се запознаем с бебе Ирина и да установим какво е общото й физическо състояние и развитието от раждането, до края на първия месец.

Хранене и наддаване
Ирина е изписана от болницата след раждане с тегло 3 280кг., за месеца е наддала 680гр., порастнала е с 5см., а обиколката на главата й е се е увеличила с 3,5см. Това са добри показатели, особено за кърмено бебе. Обикновено кърмените бебета не наддават плавно, както бебетата, хранени с адаптирано мляко. Тъй като при кърмене се поемат различни количества мляко, е нормално растежът да е скокообразен. Това доказва е наддаването при Ирина, което е скочило със 110гр. само за последните два дни от края на първия месец. Храненията са на три часа, като засега е препоръчително да не се премахва седмото хранене. Тя е жизнена, кожата й е розова, пишка често и пълни редовно памперсите си. Това са показатели, които дори без кантар показват, че бебето се развива и наддава добре.
Едномесечното спи около 16-18 часа, като с времето периодите на будуване се увеличават. Обикновено се буди на три часа за хранене, като прави по една шестчасова пауза. За късмет на родителите, тези шест часа дълъг сън могат да бъдат и през нощта. Добре е бебето да има режим на хранения и сън, но родителите трябва да се водят основно от неговите нужди и ако бебето има нужда понякога да суче по-често или се буди повече през нощта, това не бива да ги притеснява. По-строг режим бебето ще изработи до третия месец.

Физическо състояние и двигателни умения
Общото състояние е добро. Ирина вече повдига главата си за кратко, когато е оставена по корем. Препоръчва се бебетата да бъдат оставяни в тази поза поне по веднъж на ден, за да се учат сами да повдигат и укрепват мускулите на шията. Също така продължава да свива юмручета, но има моменти по време на сън, когато ги отпуска. Хващането е част от рефлексите на бебето, както сукането, размахването на ръчичките, и стряскането, например. По време на прегледа Ирина е много подвижна - протяга се, върти главичката си в различни посоки и рита с крачета.

Поставяне на ваксина
Поставихме втора ваксина срещу Хепатит В. Тя се поставя мускулно в крачето и няма странични реакции, като по-късен дискомфорт или температура. Първата ваксина срещу Хепатит В е поставена в болницата, при раждане на бебето, както и против туберколоза.

Умствено и емоционално развитие
Бебе Ирина реагира на движещ се пред очите й предмет. Характерното за бебешките очички е, че обикновено са по-светли и с некоординирани движения. Това са нормални неща, които се променят с времето. Бебето ще може все по-често да фокусира предмети на близки разстояния, както и да проследява движението им.
Основното средство за комуникация на бебето е плачът. С него то показва, че е гладно, боли го или е уморено. Както повечето бебета, по време на прегледа Ирина издава характерни звуци, като хриптене и сумтене. Когато я поставихме в столчето й, тя заспа и се усмихваше. Усмивката е все още несъзнателен процес при повечето едномесечни. Съвсем скоро то ще се усмихва и най-често майката ще бъде дарена с първата беззъба усмивка, тъй като бебето разпознава най-добре нея, а с времето разпознава и останалите членове на семейството. Препоръчително е да се говори на бебетата, да получават галене и усмивки. Общуването е много важно за него и всеки контакт, го кара да се чувства добре. Подходящи играчки за първия месец са музикални играчки в ярки цветове над креватчето.

Някои проблеми през първия месец
Ирина вече страда от колики. Те са започнали около 20 ден. Макар и болезнени за малкото бебе, коликите са състояние, през което минават почти всички. Започват в края на първи месец, най-силни са около шестата седмица и отшумяват към трети месец. При някои редки случаи коликите могат да продължат до шести месец. Няма точно обяснение защо се появяват, но се характеризират с болки и газове в коремчето. На пазара се предлагат множество капки за облекчаване на болките, но в повечето случаи те са повече за успокоение на родителите, а върху болката имат променлив ефект. Не се страхувайте да гушкате бебето и да го носите на ръце. Няма опасност на тази възраст то да се разглези, тъй като в този период има нужда от вашата топлина, от успокоение и люлеене.
Ирина има малък кожен обрив по лицето и вратлето. Тъй като тя е изцяло на кърма, трябва да се внимава с храните, които поема майката Деси. Не се препоръчва краве мляко в големи количества, газирани напитки, готови натурални сокове, фъстъци и шоколад. Обикновено бебетата реагират различно на някои храни, затова майката трябва да следи храненето си и при подобни проблеми, да премахва алергизиращите храни от менюто си. Деси се храни правилно, като се е отказала и от пържени и тлъсти храни, всички сладки неща, приготвени с шоколад или какао, пие само минерална вода и набляга на плодове и зеленчуци. Единственото й изкушение е една чаша шварц кафе на ден. За обрива на бебето препоръчвам медицинска козметика за чувствителна кожа, който се нанася на проблемните места.
Друг проблем, който притеснява Деси е честото повръщане на бебе Ирина. Обикновено след хранене, бебетата връщат по малко мляко, някои повръщат повече. За да се избегне това е добре бебето да се оригва след всяко хранене, както и да се повдигне малко матрачето на детското креватче.

Два важни въпроса, по които има много спорове.

  1. Да се дава ли вода на кърмачето?
    Моето мнение е, че вода трябва да се предлага, когато е необходимо и ако детето има желание. Някои бебета харесват водата, други – не. Водата се дава преварена и в никакъв случай със захар. Предлага се между храненията. Ако детето не желае да пие вода, няма страшно, то получава дневните си нужди с кърмата или адаптираното мляко, които всъщност са 90% вода.
  2. Може ли да се дава залъгалка?
    Много родители се притесняват, че бебето ще се пристрасти към биберона си, ако се дава твърде често. Истината е, че залъгалката задоволява голяма част от сукателния инстинкт на бебето, както и му дава успокоение. Аз лично, не съм против даването й в този ранен период.

Dr-R-Maslarska.jpgКонсултант: Д-р Радка Масларска
Началник отделение „Неонатология”

Д-р Масларска е завършил медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по "Неонатология" на Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.
Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.


Снимки:
Лилия Йотова

Гардероб:


10 коментарaДобави коментар »

Irina stoimenova

От Irina stoimenova19.03.2008, 02:03 ч.

задължително детето да се кърми според мен,аз сега съм в 8-ми месец и възнамерявам да кърмя 100%

Виж всички коментари за "Първи месец на бебе Ирина".

Още от "Дневникът на една майка"

Привързаното родителство

Привързаното родителство

Преди да родя, всички около мен ми говореха за режим на хранене на детето, за строги правила за хранене, сън и будуване.

За думите, от които боли

За думите, от които боли

Добра или лоша майка?

Днес Ирина навършва годинка

Днес Ирина навършва годинка

Първият й рожден ден е по-вълнуващ за мен.