Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/

24 коментара1/5

Повръщане, рефлукс и ГЕР

Честото повръщане при бебетата се дължи на несъвършена хронсмилателна система, което води до връщане на храна от стомаха в хранопровода.

Много майки се притесняват от повръщането и се питат дали това е нормално или е сигнал за по-тежко заболяване.

Може би първо трябва да се направи разграничение между двете състояния - „връщане на храна“ и повръщане.

При първия случай много бебета връщат по малко, когато се оригват или преди да се разхълцат. Това се случва, ако бебето се е нахранило бързо от шише или, ако е кърмено, гърдите на майката са препълнени. Тогава се поглъща и повече въздух и е възможно бебето да повърне непосредствено след храненето. Повръщането може да се засили при растежа на зъби или при приемането на твърди храни, например.

Нормално повръщане е, когато:

 • бебето повръща по веднъж или два пъти на ден

 • връщането на съдържанието на стомаха е на струйка, а не на фонтан

 • появява се непосредствено след хранене или до 1-2 часа след хранене

 • проблемът се израства около 7 до 12 месец


Педиатрите наричат неусложнен рефлукс и повръщане, което е придружено със състояния, наподобяващи коликите. Понякога може да се окаже, че коликите могат да бъдат объркани с неусложнен рефлукс. Той не изисква специално лечение и с някои прости мерки при хранене, може да бъде облекчен.


Симптомите:

 • раздразнитерност, внезапен или постоянен рев
 • често хълцане, връщане на мляко при оригване

 • извиване на врата и гърба по време и след хранене

 • повръщане след събуждане, дори часове след хранене

 • чести възпаления на ушите или синусите

Бебето може да бъде облекчено, като се по време и след хранене се държи леко повдигнато или изправено. Ако бебето се кърми легнало, е добре да поставяте ръка под главичката му. За сън е добре да се повдигне матрачето или да се поставя да лежи в леко повдигнат шезлонг. Оставянето по корем също помага, но е добре да се прави само под наблюдение заради опасността от Синдром на внезапната детска смърт /една от последните теории/. След хранене е добре да се оригва добре и да се държи в изправено положение по 20-30 минути. Носенето в слинг също облекчава.

Трябва да се избягва натискането на коремчето, обличането в стегнати дрешки с големи ластици, както и притискането с твърде опънати и стегнати памперси.

И в двата случая, при подобен тип повръщане, ако бебето наддава добре и пълни памперсите, то няма място за притеснения, освен повечето пране на бебешки дрешки, калъфки на възглавнички и чаршафи.


ГЕР /гастроезофагеален рефлукс/ е далеч по-сериозно заболяване и има нужда от лекарска намеса. То се диагностицира от специалист и често се налага лечение, понякога операция.

Симптомите:

 • отказ от храна, спадане на теглото и липса на растеж

 • повръщане на кръв или зеленикави секрети

 • лош дъх

 • трудно преглъщане, хронични отити, пневмонии

 • дихателни проблеми


05.10.2007. Деси Тодорова


 

24 коментарaДобави коментар »

Ани

От Ани04.01.2010, 12:13 ч.

Здравей Мухина, Моето бебе почна 3 месец и е с ГЕР, храни се с аптамил АР по 40-50 мин и едва изяжда по 50 грама в най-добрия случай иначе по 30-40, много е слаб на килограми за тези месеци.Какво ти казват лекарите за тези...

Виж всички коментари за "Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/".

Още от "Дневникът на една майка"

Първите дни след секцио

Първите дни след секцио

Бях чувала какви ли не неща за секциото, голяма част от тях негативни. Изобщо нямам намерение да бистря темата „За и против“. Това не ме вълнува особено, не мога и нямам никакво право да препоръчвам на никого как е по-добре да роди.

Един концерт на Дулсе Понтеш и усещането, че съм майка.

Един концерт на Дулсе Понтеш и усещането, че съм майка.

Усетих го за първи път от осем месеца. Чувството, че съм бъдеща майка.

Бебешки дневник

Бебешки дневник

Първите снимки и важни дати на моята Ирина