Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/

24 коментара1/5

Повръщане, рефлукс и ГЕР

Честото повръщане при бебетата се дължи на несъвършена хронсмилателна система, което води до връщане на храна от стомаха в хранопровода.

Много майки се притесняват от повръщането и се питат дали това е нормално или е сигнал за по-тежко заболяване.

Може би първо трябва да се направи разграничение между двете състояния - „връщане на храна“ и повръщане.

При първия случай много бебета връщат по малко, когато се оригват или преди да се разхълцат. Това се случва, ако бебето се е нахранило бързо от шише или, ако е кърмено, гърдите на майката са препълнени. Тогава се поглъща и повече въздух и е възможно бебето да повърне непосредствено след храненето. Повръщането може да се засили при растежа на зъби или при приемането на твърди храни, например.

Нормално повръщане е, когато:

 • бебето повръща по веднъж или два пъти на ден

 • връщането на съдържанието на стомаха е на струйка, а не на фонтан

 • появява се непосредствено след хранене или до 1-2 часа след хранене

 • проблемът се израства около 7 до 12 месец


Педиатрите наричат неусложнен рефлукс и повръщане, което е придружено със състояния, наподобяващи коликите. Понякога може да се окаже, че коликите могат да бъдат объркани с неусложнен рефлукс. Той не изисква специално лечение и с някои прости мерки при хранене, може да бъде облекчен.


Симптомите:

 • раздразнитерност, внезапен или постоянен рев
 • често хълцане, връщане на мляко при оригване

 • извиване на врата и гърба по време и след хранене

 • повръщане след събуждане, дори часове след хранене

 • чести възпаления на ушите или синусите

Бебето може да бъде облекчено, като се по време и след хранене се държи леко повдигнато или изправено. Ако бебето се кърми легнало, е добре да поставяте ръка под главичката му. За сън е добре да се повдигне матрачето или да се поставя да лежи в леко повдигнат шезлонг. Оставянето по корем също помага, но е добре да се прави само под наблюдение заради опасността от Синдром на внезапната детска смърт /една от последните теории/. След хранене е добре да се оригва добре и да се държи в изправено положение по 20-30 минути. Носенето в слинг също облекчава.

Трябва да се избягва натискането на коремчето, обличането в стегнати дрешки с големи ластици, както и притискането с твърде опънати и стегнати памперси.

И в двата случая, при подобен тип повръщане, ако бебето наддава добре и пълни памперсите, то няма място за притеснения, освен повечето пране на бебешки дрешки, калъфки на възглавнички и чаршафи.


ГЕР /гастроезофагеален рефлукс/ е далеч по-сериозно заболяване и има нужда от лекарска намеса. То се диагностицира от специалист и често се налага лечение, понякога операция.

Симптомите:

 • отказ от храна, спадане на теглото и липса на растеж

 • повръщане на кръв или зеленикави секрети

 • лош дъх

 • трудно преглъщане, хронични отити, пневмонии

 • дихателни проблеми


05.10.2007. Деси Тодорова


 

24 коментарaДобави коментар »

Ани

От Ани04.01.2010, 12:13 ч.

Здравей Мухина, Моето бебе почна 3 месец и е с ГЕР, храни се с аптамил АР по 40-50 мин и едва изяжда по 50 грама в най-добрия случай иначе по 30-40, много е слаб на килограми за тези месеци.Какво ти казват лекарите за тези...

Виж всички коментари за "Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/".

Още от "Дневникът на една майка"

Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

Д-р Мазнейкова за Първия месец от бременността

Д-р Мазнейкова, акушер-гинеколог в МБАЛ „Св. София", отговаря на най-често задаваните въпроси в първите седмици на бременността и коментира за какво да внимават и от какво да се пазят бъдещите майки.

Пръстен с главно „П“ (трети месец)

Пръстен с главно „П“ (трети месец)

Всяка жена си има някакви мечти, свързани с брака.