Погача, питка или първа среща с бебето

21 коментара1/5

Погачата се прави на 40 дни от раждането на бебето

Погачата се прави, за да се покаже бебето за първи път пред обществото – църковна традиция, останала от времето, когато майката и бебето не са излизали до 40 ден от раждането. Смятало се е, че в този период са между живота и смъртта. Преди голямото събиране свекървата води родилката и бебето в църква и се чете „чиста молитва“, след която майката и бебето могат да участват във всички църковни служби и литургии.

 

P5060048.jpg

 

 

P5050020.jpg

 

Събирането е само за жени, които „наричат“ и орисват бебето, а също му подаряват и подаръци.

 

P5060051.jpg

 

Погачата

Има обреден характер. Прави се сладка, без специална украса. Разчупването на погачата се прави от две жени над главата на майката, която държи детето. Първото парче се поставя за майката в сито, другите се раздават на гостенките и всяка го потапя в мед. Това се прави, за да бъде детето винаги сито и да му е сладък животът. В ситото се поставят и орехи, които се завъртат, за да бъде детето весело и игриво. В някои краища на България се смята, че жена, която хапне от парчето погача в ситото, ще бъде плодовита. Там се слагат още и червени чушки и кромид лук, за да бъде устойчиво на болести детето.

 

P5060059.jpg

 


Разчупва се над главата на майката и бебето. Замесва се и се чупи от жени с живи родители.

P5060067.jpg


 

Преди разчупването отгоре се поставя бяла кърпа. Върху нея всяка жена поставя пари.

 

P5060078.jpg

 

Завързва се нито много стегнато, нито много хлабаво, за да не бъде детето стиснато или редкопръсто.

 

P5060080.jpg

 

Кърпата се поставя на високо, за успее в живота.

 

Трапезата

На масата се слагат сладки неща, за да е сладък животът на мъничето. Всяка гостенка донася с подаръците и нещо сладко. На масата трябва да има орехи и мед. Задължително се пие алкохол за здраве.

 

sladko.jpg

 

Конци от дрехите и пари под възглавницата

На тръгване всяка гостенка оставя конец от дрехата си под възглавничката в бебешкото креватче, за да спи детето спокойно и да не му откраднат съня, когато излизат от дома.

 

konec.jpg

 

 

09.10.2007. / Деси Тодорова

 

 

 

21 коментарaДобави коментар »

сузи

От сузи28.02.2009, 15:56 ч.

не знам и до днес защо се случи така че не направихме погача на първото дете на син ми! Снахата не знаела какъв е този обичай ! Сина нямал отношение към въпроса а сватята се изказа че свекъра иска да ...

Виж всички коментари за "Погача, питка или първа среща с бебето".

Още от "Дневникът на една майка"

Бабини деветини

Бабини деветини

Ей, голямо суеверие ни тресе. Понякога се учудвам на нещата, в които вярват интелигентни и млади жени. Има някои бременни, които спазват всякакви суеверия. Само им кажи някоя дивотия и ела да видиш...

Първите дни след секцио

Първите дни след секцио

Бях чувала какви ли не неща за секциото, голяма част от тях негативни. Изобщо нямам намерение да бистря темата „За и против“. Това не ме вълнува особено, не мога и нямам никакво право да препоръчвам на никого как е по-добре да роди.

Декорирай това!

Декорирай това!

Детски картини и репродукции. Уж са за деца, а радват мама.